www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 26 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Хелоуин става и български празник

31 Октомври 2007

 

Тези три момичета обикаляха в сряда вечерта по апартаментите в блоковете на Младост 1 в София, за да изпросят лакомства и подаръци за празника Хелоуин. Този предимно американски празник все повече намира последователи в България. Под различни имена се празнува на много места по света. Снимка: Светослава Банчева

Хелоуин се празнува в Западния свят, но тази година за пръв път спечели повече привърженици в България. Тук, също като в САЩ, маскирани деца обикаляха по апартаментите в София, звъняха на вратите и искаха подаръци.
Що за празник е това?

Всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните и лакомствата. Децата чакат с нетърпение този празник, наречен Хелоуин, за да могат да се маскират в костюми и да тръгнат по останалите домове, за да получат лакомства.

От къде идва празникът?

Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн), на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, запалвани от жреците. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника е All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове.

По-късно, през 1000 г., църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day , в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един - Hallowe’en , който по-късно започнали да наричат Halloween.

Днес в празника присъстват и ябълкитe, орехите, черните котки, магията на Самейн, духовете, привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии и Деня на всички души. Всичките три дати - навечерието на деня на Вси светии (31 октомври), самият ден и следващият Ден на душите се наричат още и Hallowmas. Празнуването на този ден по непостижим начин съчетава езическата мистика с християнската.

Американците са започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари (обичаят се нарича “trick-or-treat” - „почерпи, за да не ти напакостя“). Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техният бъдещ съпруг, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а някои американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

В края на ХІХ век се приключва с мистичния характер на празника Хелоуин и той се превръща във всеобщ празник. Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите “по-малко да плашат децата”. Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята. През последните години Хелоуин в Северна Америка става все по-популярен и комерсиален.

Тиквеният фенер

Няма Хелоуин без тиква и тиквен фенер. Тиквеният фенер е най-характерен за този празник и се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Джак Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

Къде и как празнуват Хелоуин?

Хелоуин се смята за американски празник, но става все по-популярен по цял свят.
В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Ден на мъртвите - 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастни. Но това не е ден на скръб и печал. Смята се, че починалите по това време се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прилетелият дух да си измие ръцете преди ядене.

На улиците могат да се видят карнавални шествия - хора в костюми на скелети и мумии, носещи ковчези. В тези дни няма по-популярен предмет от скелет или череп: децата сами правят такива фигурки, в магазините се продават шоколадови скелети, черепи, ковчези и кексове.
Протестантската църква в Англия е против Хелоуин. Там празникът започва на 5 ноември, когато англичаните запалват огньове и факли в чест на Дните, посветени на Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт, присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 г.

В Ирландия хората продължават да отбелязват празника - ходят на гости, играят игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши, в тях слагат изненади, по които гадаят бъдещето. Децата не се наказват за лудориите, които вършат на този ден.
В България православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември. Тази година можем да си спомним с добро близките си мъртви роднини на 4 ноември.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) кики
  какво да кажа бе хора? онзи младеж дето иска цура да му яде не знам какво си явно не е наясно с много неща .Той горкия не знае че като свърши ляба ще свършат и зрелищата , а после ще се затрие и самият той от лицетона земята . Ние братя сме вече една малоумна нация .Това е
 2. 52) Диан Д.
  Когато американците почнат да празнуват нашите празници,тогава ще празнувам и техните.Вместо да празнуваме онова което някой друг се е сетил, защо не си измислим наш си празник.Вечното копиране , да му се не види.Едно че по всички телевизии дават предавания които са копирани ами сега и празниците им да копираме.То станахме вече държава на копията.Понеже друг го измислил , дай да му се радваме и ние.Пък той що не се радва на нещо измислено от нас? На Американците дали им пука България дали празнува празниците им или не? Най-много да си кажат "кои са пък тия идиоти ...българи ? ".А ...още

 3. 53) Диан Д.
  Между другото- трите мацки на снимката съвсем не изглеждат зле.Може покрай лакомствата да ги почерпят и с нещо друго ;) Да ме извиняват ама какво може да си помисля като прочета че три мацки обикалят по апартаментите ...хехеех :) Айде със здраве и внимателно с близалките ;)
 4. 54) Anonymous
  хелоин се празнува на 31.10,1.11 и 2.11
 5. 55) Оптимист
  Всяка мода с времето си. И тая простотия ще мине и замине, както много други преди това.
 6. 56) Anonymous
  мн як празник и мн яко разработени статии!!!!
 7. 57) SUZI
  И НИЕ СИ ИМАМЕ 'НЕСТНАРКИ' 'КУКЕТЪ' И 'НОВОГОДИСНИ ЛОКРДНИЦИ'. НО НЕ СЕ ПРАЗНЪВАТ С ОСОБЕНА РАДОСТ А СЕГА ЗА ТОЗИ АМЕРИКАМСКИ ПРАЗНИК МЛАДИТЕ СЕ ЗАРАЗИХА С Н ЕГО. ТАМ ТРАДИДИТЕ СЕ ПОДДУРЯТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ. А КАВО ПРАВИ НАСЕТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТО СИ ПРАВИ ОПРАЗНИСИ ТРАПЕЗИ И НЕ ГО ИНТЕРЕСЪВА АМА НИКАК ЖИВОТА НА ЦОВЕКА.
 8. 58) Anonymous
  ...още

 9. 59) Anonymous
 10. 60) Anonymous
 11. 61) Anonymous
 12. 62) krisito2000
  абе много неточни изрази
 13. 63) Anonymous
 14. 64) Anonymous
  ...още

 15. 65) Anonymous
  тоя празник е много як ама ако малко го изменим ще стане по добре щото няма да го копираме и затва Хелоулин или не не е наш но смалко изменение ще стане
 16. 66) Anonymous
  както казаха по горе тва ще му мине модата като се запалят по нещо друго ама според мен ще готино аз в момента съм мноо тъжна и не съм се усмихвла от седмица ама тва наистина мен накара да се замислч ще има мноо други неща които наистина ме засягат а не някви тапотии
 17. 67) KonoDoragon
  Леле, хора ... така и не разбрахте, че тия неща се празнуват за ЗАБАВА. Сега какво да се прави като бг празниците не са инт ... вместо в некви тъпи носии, по-добре с оригинален костюм правен си от нас. Само се ядосвам, че повечето българи са в неведение с празника. Иначе е много яко и стискам палци повече хора да го празнуват!
 18. 68) andji
  тук всичко е описано идеално
 19. 69) joe
  Not bad I very much love Halloween!
 20. 70) ассаассин
  Защо да не се празнува,няма нищо лошо за децата,дори е забавно .Аз ще го празнувам.
 21. 71) Ивана
  ...още

 22. 72) Anonymous
  по-добре 4е 6е го празнуваме днеска в неделqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
 23. 73) Тери
  Дупедавци.Посочете ми кой български празник се празнува в Америка .
 24. 74) чичата
  24 май
 25. 75) AnOniMeN
  даам измишлиотините на хората.Имало духове :D
 26. 76) LauNcHeR
  Тва е съ6тото като историята с Адам и Ева имало духове//Shakira-Waka Waka
 27. 77) Весела Димитрова
  Писането на кирилица трябва да бъде задължително ! Българи ли сме или какво ? Като чета в нета безкрайни глупости на латиница с куп правописни грешки , направо ми се повдига . Това е нещо като Свети Валентин - нямам нищо срещу празника , но да си го празнуват католиците . Защо се налага този празник на ...още

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com