www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как адвокат Хаджигенов осъди сайта „Пик” и бившия му редактор Крачунов, който сега е шеф на „Блиц"…

14 Декември 2016

 

Главният редактор на “Пик” Ивайло Крачунов интервюира издателя си Недялко Недялков. Снимка: скрийншот от видео в YouTube

Съдбата ни поднесе нов епизод от епичната медийна драма, достойна за пиеса, между издателя Недялков (сайтът „Пик”) и редактора Крачунов, бивш главен редактор на „Пик”, сега шеф на „Блиц”.
Адвокатът Николай Хаджигенов е осъдил сайта „Пик” и по-точно неговия редактор към момента на клеветническа публикация - Ивайло Крачунов. Публикацията е подписана с псевдоним. В хода на делото, като е видял, че ще го изгуби, Крачунов, сега главен редактор на „Блиц”, е поискал извънсъдебно споразумение.

Адвокат Хаджигенов е поставил като единствено условие още в началото на делото ответникът да направи целево дарение в полза на отделението по детска хематология за лечение на деца болни от левкемия в УМБАЛ „Царица Йоана“. Хаджигенов не е посочил сума, единственото му условие е било да не е нещо пренебрежимо.
За Крачунов непренебрежимо е било сумата от 2500 лева, както се вижда от платежното нареждане, представено на Хаджигенов и публикувано в неговия блог. Остава да се провери дали наистина Крачунов е превел сумата или става дума за някакво менте. Като се имат предвид медиите, в които работи, такава проверка е наложителна.

Ивайло Крачунов (вляво) - бивш главен редактор на “Пик”, сега на “Блиц”, и Недялко Недялков, издател на “Пик”, преди да се разделят драматично. Снимка: e-vestnik

Поводът за това дело са публикации в които сайтът „Пик” е нападал адвокат Хаджигенов, вероятно защото мъти водата на Пеевски и Цацаров. Към онзи момент издателят Неделко беше плътно залепен за Пеевски и пишеше “каквото трябва” (както е казвал навремето др. Тодор Живков „добрият журналист пише не това, което е, а каквото трябва”).

После Неделко обърна палачинката и започна да напада Пеевски. Както коментираха в колегията, той е помислил, че е хванал вятъра на промяната, помислил е, че пише каквото трябва, но се е объркал. Положението му се стъжни, защото неговите издания се оказаха зависими от Пеевски. И после Пеевски, очевидно принуден от краля слънце Борисов, го прие отново в лоното си. Сега отношенията им, по всичко личи, са хладни.

Междувременно Пеевски открадна неговото най-вакло агне, най-ценен кадър - Ивайло Крачунов, главен редактор на сайта “Пик”, и го направи шеф на сайта “Блиц”. Така започна невероятната медийна драма. Тя се разви с взаимни публикации в “Пик” и “Блиц”, в които Недялков и Крачунов си вадеха кирливите ризи от съвместната им работа на полето на (особената си) журналистика.

Гадателката на “Пик” и в. “Ретро” Данка Радкова. Няколко пъти тя налучква за атентат над политик - през, март, през август, тази година, онази година, земетресения в Перник от 6-а степен по Рихтер (след голямото през 2012 г.) и др. несбъднали се предсказания.

Само че основната клеветническа статия срещу Хаджигенов е написана с псевдонима Данка Радева. Доколкото е известно в средите на журналистите работили в изданията на Недялко Недялков, това е редакционен псевдоним, използван най-вече от самия издател. Името е с една буква разлика от това на възрастната леля на Недялков, която пък е представяна като видна гадателка на страниците на неговите жълти издания. Издателската мощ ползва всички ресурси, за да се крепи на пазара…
Поводът за делото са не една, а повече публикации, в които адвокат Хаджигенов е наричан „чалгаджия“, „шут“, „циркаджия“, „агент на ДС” и др. Скритите причини за тези нападки са изявления на Хаджигенов в медиите за състоянието на прокуратурата и конкретно срещу главния прокурор. Сайтът „Пик” и главният прокурор взаимно се обясняваха в най-топли чувства. Цацаров дори изпрати поздравителен адрес за годишнина на сайта, нескромно наричащ сам себе си „информационна агенция”.

И ето, идва ден, в който редакторът Крачунов отговаря пред съда за публикация, подписана с псевдоним, почти съвпадащ с името на гадателката леля на издателя Недялков.

Платежното нареждане, с което подсъдният редактор Крачунов удостоверява, че е превел на болницата 2500 лева, за да отърве присъдата. Снимка: блог на адвокат Хаджигенов

На полето на тази т. нар. кафява журналистика могат да възникнат такива казуси - като си си продал името и задника за главен редактор, ще отговаряш в съда, макар вече да си шеф на конкурентно издание и хич да не си писал въпросния пасквил.

Приключилото дело е сложно от юридическа гледна точка, защото става дума за наказателно дело от частен характер, а не за гражданско дело за нанесени неимуществени вреди. При него в съда се доказва клевета (виж повече тук в блога на Хаджигенов). И адвокат Хаджигенов я е доказал, защото подсъдимият редактор на „Пик” към онзи момент Крачунов, сега редактор на „Блиц”, е поискал извънсъдебно споразумение.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com