www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Многострадалният Плевнелиев в пиесата „За мандата“

23 Декември 2016

 

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Бойко Борисов подава оставка на правителството – 20.02.2013 г.
Росен Плевнелиев обявява състав и структура на служебно правителство – 12.03.2013 г.
Период от оставка до правителство – 20 дни

Пламен Орешарски подава оставка на правителството – 23.07.2014 г.
Росен Плевнелиев обявява състав и структура на служебно правителство – 05.08.2014 г.
Период от оставка до правителство – 13 дни

Бойко Борисов подава оставка на правителството – 13.11.2016 г.
Росен Плевнелиев ОТКАЗВА да състави служебно правителство – 21.12.2016 г.
Период от оставка до отказ от правителство – 38 дни
***
Приключващият мандата си президент Росен Плевнелиев показа, че няма нужда да се притесняваме за бъдещето му. Плевнелиев може и да е политически труп, но пък спокойно може да се подвизава във всяка средноизвестна комедийна трупа.

Президентът изигра нелоша роля в пиесата „За мандата“,  макар накрая леко да оплеска нещата и да вкара поклонниците си в неочакван обяснителен режим. В крайна сметка резултатът от тази политическа пиеса е такъв, какъвто сценаристите са предвидили – Бойко Борисов остава още (поне) един месец на власт.

Епилогът на пиесата – отказът на президента да състави служебно правителство, каквото задължение има, извади истинския Плевнелиев на сцената без протестърски грим и реформаторски карнавални костюми.

Ролята на Плевнелиев беше да тупка топката с проучвателните мандати, политическите консултации и други алабалистики, докато накрая се стигне до облекчаващата за него ситуация „ми то за 20 дни няма смисъл от правителство, ще ни се смее светът“. И той я изигра.

Истината е, че Росен Плевнелиев НИКОГА не е имал намерение да съставя служебно правителство. Още първата реакция на президента Плевнелиев след подаването на оставка от премиера Бойко Борисов беше, че „ще се извърви пълният конституционен път“. Последваха политически консултации с партиите в Народното събрание, разделени от значителни времеви паузи. Времето между връчването на мандатите на партиите в парламента също беше раздувано. Всичко това

с една-единствена цел – протакане

Само за справка. Първата систуация, при която Росен Плевнелиев трябваше да състави служебно правителство, се случи през февруари 2013 г. Тогава от оставката на Борисов до назначаването на служебно правителство президентът се нуждаеше от 20 дни. През лятото на 2014 г. пък само 13 дни разделиха оставката на Орешарски с назначението на Близнашки.

В третото раздаване обаче Плевнелиев се нуждаеше от 38 (трийсет и осем) дни да установи, че ОТКАЗВА да състави служебно правителство.

В тази пиеса, разбира се, второстепенна роля имаше и за други политически трупове – част от Реформаторския блок. Играта с мандата на групичката около Лукарски в крайна сметка получи своя положителен резултат. Правителството, в което те участват, има още месец на разположение. Месец да харчи „излишък“ на Горанов.

Разбира се основният, големият печеливш от тази ситуация е началникът на Плевнелиев Бойко Борисов.

Борисов от седмици се подготвя да играе страдалческата роля как не иска да управлява, ама за благото на народа, на Републиката, ще се прежали да организирана изхарчването на бюджетния излишък и организирането на цяла поредица от обществени поръчки и търгове.

И не, не залагайте на това дето ги е „спрял“. Колкото ги спря през януари -февруари, колкото Пеевски си отиде тогава, толкова и сега Борисов ще спре поръчките, а Пеевски ще си „иде“.

Управляват ви мутри, мили мои. Класически политически мутри, със своите шутоподобни подизпълнители.

От блога “Финансови смислици“.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com