Кой управлява света?

Има и други важни въпроси, според Ноам Чомски

„Представете си редакционна статия във вестник „Правда”, която представя резултати от проучване на КГБ, посветено на най-важните терористични операции, извършени от Кремъл в различни точки по света. Целта на проучването е да определи факторите, довели до техния успех или провал”, Ноам Чомски в „Кой управлява света” (изд. „Бард”).

„Виковете на възмущение ще стигнат небесата, а Русия ще бъде строго осъдена”, като терористична държава. Такава статия излиза, но в „Ню Йорк Таймс”, 14. 10. 2015 г. Обама поръчал проучване за намесите на САЩ в чужди държави.

ЦРУ не открило успех в целия списък от такива операции: „Затова президентът не изглежда особено ентусиазиран по отношение на опитите за продължаване на тези усилия. Заключението изглежда съвсем ясно. В западната политическа култура се приема за съвсем естествено и уместно лидер на свободния свят да е държава-терорист, която открито тръби участието си в подобни престъпления”.

Американецът Чомски. Първата част в четивото е със заглавие „Отговорността на интелектуалците”. Те са 2 категории, според него: „Тези, които се поставят в услуга на държавата, обикновено биват възхвалявани от интелектуалната общност, докато онези, които отказват да го сторят, биват наказвани… Този модел може да бъде проследен чак до началото на писаната история… Всеки има възможност за избор”.

Но да се върнем на въпроса от корицата. Отговорът не е изненада: „мултинационалните конгломерати, огромните финансови институции, големите вериги за търговия на дребно и пр.”. Не е изненада и максимата „Всичко за нас и нищо за другите”. Същественото е тук: „Жестока и перманентна класова борба, нерядко водена само от едната страна, в ущърб на хората от родната страна и целия свят”.

И ето я неолибералната доктрина, преведена на българска територия: да заклеймим класовата борба за да сме нормална държава, сиреч, да се води тя само от едната страна… И да превеждаме Чомски, щото нашият интелектуален избор е все проблематичен.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.