www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Смут в Турция

4 Януари 2017

 

Терористичната заплаха в Турция е реална и се влошава заради параноята на Ердоган

След покушението в клуб “Рейна”, Истанбул. Снимка: от тв екрана

“Ислямска държава” пое отговорност за терористичната атака на Нова година в нощен клуб в Истанбул, при която загинаха 39 души. Турците заслужават подкрепа от Запада в борбата си на фронтовата линия срещу джихадистите. Трагедията е, че президентът Реджеп Тайип Ердоган изглежда готов да обърне гръб на толкова много от своите приятели и съюзници в борбата срещу тероризма, включително на всеки, който подкрепя демократичните ценности.

ИД е заподозряна за предишни терористични атаки в Турция, като самоубийствените атентати на летище “Ататюрк” в Истанбул през юни миналата година, при които загинаха 45 души. Макар че ИД за първи път пряко поема отговорност, известно е, че тя атакува “меки” (б. ред: слабо охранявани, включително цивилни) цели, често посещавани от туристи. Сред нейните жертви има граждани на Белгия, Канада, Кувейт, Ливан, Индия, Израел, Мароко, Русия, Саудитска Арабия и Тунис. ИД обяви, че е взела на прицел нощния клуб в Истанбул, защото християните “празнували езическия си празник” там.

Докато публикуваме тези редове, убиецът все още е на свобода. Поемането на отговорност от ИД обаче ще направи по-трудно за Ердоган да прибегне до дежурното хвърляне на вината върху кюрдите за всяка терористична атака в Турция. Кюрдската бунтовническа активност отново се засили, след като Ердоган се отказа от преговорите за мир през 2015 г. и някои кюрди извършиха кръвопролитни атаки.

Ескалиращите темпове и интензивност на въоръженото ислямистко насилие обаче разкриват колко безразсъдно бе подценяването от Ердоган на заплахата от ИД. Години наред Турция си затваряше очите пред нахлуването на джихадистки хардлайнери в Сирия, което доведе до дестабилизация и от двете страни на границата. Ердоган все още прибягва понякога до заплахата, че може да пусне сирийските мигранти отново да залеят Европа, с цел да изтръгне дипломатически отстъпки, пренебрегвайки факта, че тази заплаха вреди и на сигурността на Турция.

Ислямистките и авторитарните тенденции в политиката на самия Ердоган също засилват уязвимостта на страната. След опита за преврат през лятото президентът извърши чистка на хиляди полицаи и военни и възникналият в резултат дефицит на умения и ресурси може би също навреди на контратерористичните способности на Анкара.

Той също така използва опита за преврат и тероризма като предлог за чистка срещу институции като свободния печат и независимата съдебна система, които можеха да помогнат в борбата срещу ислямистката заплаха. След като “Ислямска държава” неотдавна изгори живи двама (пленени) турски войници (в Сирия), правителството на Ердоган инструктира турските медии да не публикуват кадри от видеото на ИД с екзекуциите. Нима той си мисли, че турците няма да научат за тях?

Репортер на “Уолстрийт джърнъл” в Турция, Дион Нисенбаум, бе арестуван и държан в изолация миналата седмица по причини, които така и не бяха изяснени. На Нисенбаум бе отказан контакт със семейството му, с адвокати и колеги в продължение на почти три дни, преди да бъде освободен и да му бъде разрешено да напусне страната. Нашият (колега) Сораб Амари писа неотдавна за християнския пастор и американски гражданин Андрю Брънсън, който бе арестуван от турската полиция по обвинение, че членува в терористична група, след като 23 години е живял със семейството си в страната. Турците подкрепиха с твърде оскъдни доказателства обвинението (срещу него).

Ердоган поляризира турското общество в момент, когато то отчаяно се нуждае от обединен фронт за борба с джихадистите. На турския президент му трябват съюзници срещу “Ислямска държава”, но тези дни той вижда предатели навсякъде, с изключение на новите си приятели в Москва. Турция ще бъде по-сигурна и по-добра страна, ако отговорът на Ердоган на всеки проблем не е да концентрира повече власт в собствените си ръце.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com