Тръмп: Твърденията, че съм свързан с Русия, са изфабрикувани

Пресконференция на Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че твърденията, че той е свързан с Русия, са били изфабрикувани от негови противници, предадоха световните агенции.

На първата си пресконференция, откакто бе избран на поста, Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли „недоказани съобщения“ за негови връзки с Русия, това би било „огромно петно“ върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той.

В същото време Тръмп призна, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия в Съединените щати, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни, отбеляза новоизбраният американски президент.

Ако руският президент Владимир Путин ме харесва, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни, каза Тръмп. В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин.

Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ, каза Тръмп.
По време на предизборната кампания той обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция.

Доналд Тръмп заяви, че ще бъде „най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог“. Той каза това в нюйоркската си централа на Пето авеню, Тръмп тауър. Тръмп приветства плановете на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да прибави 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че Фиат (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за съдаване на работни места. „Надявам се, че Дженерал мотърс (General Motors) ще последва“ този пример, допълни той. Новоизбраният президент прибави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

На пресконференцията Доналд Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции. Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си, отбелязва ДПА. Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията Тръмп организейшън (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията. Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията.

Това, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп, който увери в Туитър миналия месец, че няма да прави нови сделки, докато изпълнява президентската длъжност, отбелязва АП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.