www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кравите съсипват климата

7 Ноември 2007

 

Кравите са най-големите унищожители на климата. Всяка от тях отделя вредни газове колкото лек автомобил, който изминава 18 000 км на година. Снимка: kuh-online.de

Задава ли се екологичен данък за кравите? Според изследване на WWF-Германия газовете, отделяни от една крава, вредят на климата колкото изгорелите газове на един автомобил, който изминава 18 000 километра на година. Т.е. една пета от парниковите газове в атмосферата се отделят от добитъка по полетата. Затова еколозите призовават за ефективни мерки за защита на климата, които да са насочени специално към селското стопанство.

Защитниците на околната среда настояват заетите в селското стопанство да участват по-активно в опазването на климата. Според изследването на WWF само в Германия селското стопанство е причина за 11 процента от отделяните парникови газове. В Швейцария пък вече се използват специални добавки, които да намалят газовете, отделяни от добитъка.

“Селското стопанство не трябва да бъде изключвано от усилията за защита на климата”, казва авторът на проучването Харалд фон Вицке. От екологичната организация настояват да се въведе “данък вредни емисии” и за селското стопанство, който обаче ще оскъпи хранителните стоки. “Потребителите също ще трябва да обръщат повече внимание на вредите върху климата, които нанася храната им”, смята агроекспертката от WWF Таня Дрегер де Теран. Тя съветва да се купуват повече регионални и екологични продукти, да се консумира по-малко месо и по-малко ориз.” Защото производството на ориз, казва тя, представлява най-големият климатичен проблем в световен мащаб.”

Отделените от говедата газове вредят особено много на околната среда

Течните торове се усвояват от почвата наполовина – останалото се изпарява под формата на райски газ и метан, които са в пъти по-вредни за атмосферата, отколкото въглеродният двуокис. Снимка: ontariocorn.org

Според експертите най-големият проблем в селското стопанство представлява не въглеродният двуокис, който се отделя при обработката на земята с трактори или при производството на торове, и до голяма степен се неутрализира от растенията. По-съществен е проблемът с въглеродния двуокис, метанът и райският газ, които се съдържат в отделените от говедата газове или се отделят в големи количества при обработката на почвата с изкуствени торове. Според експертите от WWF торовете се усвояват от почвата само наполовина, а останалото се изпарява или се поема от водата под формата на райски газ. За една година от един хектар наторена селскостопанска земя във въздуха се изпаряват 1,3 тона въглероден двуокис – същото количество изпуска във въздуха един лек автомобил с 10 000 км пробег на година.

Експертите твърдят, че абсолютните количества парникови газове, отделяни от селското стопанство, са относително ниски. Въпреки това те допринасят съществено за промените в климата. Метанът например влияе 21 пъти по-силно на атмосферата, отколкото въглеродният двуокис, а райският газ – 310 пъти по-силно.

Вредните емисии от селското стопанство могат да бъдат ограничени с малко разходи. Вече има технологии, при които течните и изкуствените торове се разпръскват върху почвата по такъв начин, че отделят по-малко газове. Засега тези методи са по-скъпи от обичайните, така че селскостопанските производители трябва да бъдат подпомагани финансово. Това важи и за “данък вредни емисии” и за включването на селското стопанство в продажбите на кредити за вредни газове.

Има и малки хватки, които също могат да допринесат значително за опазване на природата. “Ако съдовете с течен тор се покриват с фолио, докато стигнат полето, емисиите вредни газове ще се намалят значително”, съветва фон Вицке. Друго решение на проблема е всички хора да станат вегетарианци. И тъй като това едва ли е възможно, еколозите предлагат още една възможност: средиземноморската кухня. В дневното си меню средностатистическият италианец включва едва 25 процента животински продукти. Затова желаещите да пазят климата е най-добре да намалят месото до минимум.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Неанонимен
  най-големият проблем в селското стопанство представлява не въглеродният двуокис, който се отделя при обработката на земята с трактори или при производството на торове, и до голяма степен се неутрализира от растенията. По-съществен е проблемът с въглеродния двуокис, метанът и райският газ
  Първо, не е двуокис, а е диоксид. Второ, разберете се съществен проблем ли е, или не. Трето, растенията не неутрализират въглеродния диоксид, а го усвояват при фотосинтезата.
 2. 2) Anonymous
  На български език се казва въглероден двуокис. Окис е защото е на базата на кислород. Диоксид е по-скоро от англоезик. Т.е. говорим за едно и също нещо, ама едните държат на един, а другите - друг език. Нещо подобно има и при 'сателит' и 'спътник'. Вярно е, че спътник има известен привкус на руски език, но определено е много по-българско от 'сателит'. Защото 'спътник' има сходен корен и смисълът е много ясен.
 3. 3) Гичо
  До №1 - аре сега пък диоксид. Много си отворен. Освен това е много ясно - в единия случай става дума за въглероден двуокис от обработката на земята, трактори, а другия случай за двуокиса от кравешките лайна. Що ли ти обяснявам.
 4. 4) Текезесар
  Ликвидирайте кравите, да живеят заводите, и преди всичко Кремиковци
 5. 5) ss1
  Неанонимен, вие май че трайвате да райтвате на инглиш. Много суун няма да можем да се андастендваме по този начин.
 6. 6) ss1
  Що се отнася до кравите, ако разберат как ги коментираме, направо ще се изсерат на този форум с отделяне на голямо количество въглероден двуокис, а американските ще отделят карбон дайоксайд. Те като крави на по-напреднала нация може би ще повлиаят на нашите селски крави да отделят също така карбон диоксид.
 7. 7) Неанонимен
  [Към всички ентелектуалци и лингвисти, благоволили да изкажат мнение.] На български език> в последните двайсетина години се казва "оксид", а не "окис". Ако не сте чували за химическа номенклатура, това е ваш проблем. Но не ми разправяйте селянии от сорта на "ми баба на сьело казва двуоокис, и аз така ша уомотя". Говорете си на какъвто искате език, но българският и българската терминология се променят и актуализират, както се променят и всички езици. Това, че преди 30 години се е казвало "окис", "бензол" и т.н., не означава, че тези наименования са правилни. Набийте си в тъпите чутури, че става въпрос ...още

 8. 8) Anonymous
  бързо едно валерянче за неанонимния, че кръвното скочи до 220. друже ако един диоксид/двуокис може да те хвърли в такъв сляп гняв има нещо нередно. райски газ му е майката.
 9. 9) Anonymous
  Стига с тези смехотворни обвинения на невинните животни.Преживни животни, които отделят метан при усвояването на фуражите са съществували в не по-малко количество на земята и преди 100 и преди 200 години, но погледнете графиката на натрупването на парниковите газове и ще видите, че тогава те са значително по-малко от сега. Картината се промени когато се включиха така наречени изкопаеми горива, въглища, петрол, газ. Вместо да погледнем на този проблем и да търсим решения за него, тръгнахме да винив животните, и виновните се оказаха говедата.(Преводът на Cattle не e крава, а е говедо). И нека да боравим с по-точни данни. Сега ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com