Чернокожият крал на Шотландия

Джайлс Фодън припомня канибала Иди Амин, актуално е

Английската кралица: „Кажете ми, господин президент, на какво дължим неочакваната чест на вашето посещение? – В Уганда, Ваше величество, е много трудно да се намерят обувки тринайсети номер. По-късно същия ден Иди се купува обувки и дрехи от лондонския магазин „Едър човек”.

„Негова светлост президент до живот фелдмаршал Ал Хадж доктор Иди Амин Дада, носител на Викториански кръст за храброст, носител на орден за заслуги, носител на военен кръст, господар на всички зверове на земята и риби в морето и завоевател на Британската империя в Африка като цяло и Уганда в частност”, колекцията титли е в кавички, защото е в неговата уста.

Щеше да е смешно, ако не беше отвратително. Президентът на Уганда през 1971-1979 г. е главен герой в „Последният крал на Шотландия” на Джайлс Фодън (изд. „Унискорп”).

Заглавието е част от автотитулатурата му. „Мъж в края на четирийсетте, началото на петдесетте, изглежда здрав и в добра форма. Височина 2 метра и 1 сантиметър. Тежина: 127 кг. Няма признаци на жълтеница, анемия, цианоза, болести по ноктите, лимфаденопатия”, в кавички, защото е отбелязано от личния му лекар. Англичанин, той води разказа в романа. През цялото време е допуснатият в най-интимна близост до президента.

В някакъв смисъл и негов изповедник. „Някакъв”, защото Иди Амин си остава примитив. Който не пропуска да се хвали, че хапва и човешко месо. Ликвидира 300 000 сънародници, според други 500 000, едва ли някой знае точния брой. Президент по волята на Запада.

Силен политически роман, филмиран успешно. Роман обвинение. По онова време не беше измислена формулата „международна общност”. Други формули сваляха и качваха властта в изостаналите страни. Фодън казва някои неща в прав текст, други в полуправ, трети само загатва.

Много ще остане под камъка на историята, но то не е и важно. Важното са посланията към читателя в страните от „международната общност” и в страните, които са длъжни да я слушкат. И в такива като нас, хем се пишат в нея, хем слушкат.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.