Хилядни протести срещу корупцията в цяла Русия. Арестуваха Алексей Навални

Арестът на Алексей Навални. Снимка: ФБК

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални на протестния митинг срещу корупцията, свикан от него в центъра на Москва, предаде Ройтерс. Репортер на агенцията видял полицията да арестува Навални на улица „Тверская“ и да го качва в полицейски микробус. Няколкостотин протестиращи от опозицията се струпаха около полицейския автомобил и се опитаха да му попречат да откара Навални.

Навални беше арестуван на площад „Маяковски“, по трасето на забраненото от властите протестно шествие, съобщи в Twitter неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Франс прес. Тълпата реагира с викове „Позор!“, но не прибегна до насилие спрямо полицаите.

„При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен“, написа в акаунта си самият Навални, призовавайки протестите да продължат. На призива му откликнаха хиляди руснаци, които участваха в протести на различни места из страната въпреки забраната на повечето от местните власти.

Над сто души са задържани от руските сили на реда по време на неразрешен протест в центъра на Москва. Това съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи, предаде агенцията. „В момента имаме данни поне за сто задържани. Докарват ги в различни полицейски управления“ – не само в центъра, но и в други московски райони, уточни събеседникът на ТАСС. Той опроверга съобщенията на руски медии, че полицията е използвала палки и газ с екстракт от пипер. Според него „патрулите в центъра на Москва не са екипирани със специални средства“.

Опозиционерите, излезли на пътното платно, фактически бяха спрели движението по ул. „Тверская“. Сили на руската Национална гвардия и полицията за борба с безредици ОМОН настояваха протестиращите да се преместят на тротоара, после започнаха да задържат хора от множеството.

Правоохранителните органи съобщиха, че „един от организаторите на несъгласуваното публично мероприятие в центъра на Москва е задържан за съставяне на протокол за административно нарушение“. В момента движението е възстановено и стражите на реда задържат „само онези, които не се подчиняват на законните им искания“. Полицията е извикала в района подкрепления, за да се нормализира обстановката.

Над „Тверская“ постоянно кръжи хеликоптер, който предава данни в оперативния полицейски щаб.
Демонстрациите започнаха в няколко източни града, а за 11 часа по Гринуич беше планиран митинг в Москва, където полицията разположи внушителен брой свои служители.

Опозиционерът и блогър, борещ се срещу корупцията, Навални призова хората на тези протести, след като по-рано този месец изнесе информация, обвиняваща премиера Дмитрий Медведев, че контролира империя за недвижими имоти чрез тайна мрежа от неправителствени организации.

Каченият от Навални в Youtube 50-минутен видеозапис, в който той описва тактиките, използвани от руския премиер, беше гледан над 11 милиона пъти, но до момента няма реакция на него от страна на Медведев. Навални, който по образование е юрист, критикува от години в блога си корупцията по високите етажи на властта в Русия и обяви намерението си да се яви на президентските избори догодина.

На протест в центъра на град Новосибирск се събраха около 2000 души, които носеха плакати с текст“Не на корупцията“, съобщи местният информационен сайт Sib.fm. Около 1500 души участваха в протести в сибирските градове Красноярск и Омск. На протестна демонстрация в град Владивосток в Далечния изток на Русия се събраха към 700 души, а десетина от тях бяха задържани от националната гвардия, информира местният сайт Прима Медия. В град Екатеринбург в Урал излязоха на протести около 1000 души, съобщи сайтът Znak.com.

На уебсайта си Навални обяви, че протестни прояви са планирани в 99 града, но властите в 72 от тях се противопоставиха на свикването им под различен претекст – операции по почистване, концерти за църковни камбани или прояви, организирани от поддръжници на Кремъл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.