Терорът удари и Стокхолм. Камион се вряза в минувачи

След нападението в Стокхолм. Снимка: от тв екрана

„Швеция е атакувана“. Така министър-председателят Стефан Льовен коментира инцидента в столицата на скандинавското кралство, при който загинаха и пострадаха няколко души.

В 14.53 часа (местно време) полицията в Стокхолм е получила сигнал за няколко ранени пред магазин в близост до главната пешеходна улица на града. По-късно бе потвърдено, че произшествието е предизвикано от камион, врязал се в група минувачи в централната част на Стокхолм. На място бяха изпратени полицейски екипи и линейки.

Служител на реда заяви пред местни медии за най-малко трима загинали и поне осем ранени. Съобщено бе и за последвала стрелба в района, но информацията към момента не е официално потвърдена.

Първоначално властите отказаха да коментират дали става въпрос за инцидент или нападение. По-късно обаче парченцата от пъзела започнаха да се подреждат. Врязването на камион в група хора близост до главната пешеходна улица в Стокхолм е умишлена атака, потвърдиха шведските разузнавателни служби (СЕПО).

Шведската пивоварна, чиято собственост е камионът, съобщи за откраднатото превозно средство. „По време на доставка в ресторант някой скочи в шофьорската кабина и подкара камиона, докато водачът разтоварваше“, обясни представител на компанията.
„Всички обстоятелства сочат, че това е терористична атака“, заяви Льовен в рамките на пресконференция, допълвайки, че заподозреният по случая е задържан.

Междувременно движението на метрото и влаковете в столицата бе преустановено по настояване на полицията.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.