www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 25 юли 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дъбова бутилка – става за вино, уиски и домашна ракия

8 Май 2017

 

Дъбовата бутилка може да се използва 50-60 пъти според производителя. Снимка: сайт на производителя

От около година насам на пазара или по-скоро в интернет може да се намери бутилка, изработена изцяло от бял американски дъб – The  Oak Bottle. И дори с метални пръстени от стомана, подобно на истинска бъчва.
Действието не е точно като на дъбова бъчва, защото в бутилката малко количество алкохол контактува с по-голяма повърхност дъб и е достатъчен по-малък или дори съвсем кратък престой в бутилката, за да се усети ефект на дъба в аромата и вкуса.

Производителите й твърдят, че е достатъчно да прелеем в нея за 1-2 денонощия любимата си марка уиски и вкусът му осезаемо ще се подобри. За вино са достатъчни дори часове, твърдят производителите. Дали за 1-2 или повече денонощия, но ефект има и не са нужни месеци.

Дъбовата бутилка може да се използва за вино и концентрати. Снимка: сайт на производителя

Тъй като това се случва вкъщи, на масата, а не в изба, всеки сам лесно може да прецени на вкус кога се е получил върху питието ефектът от дъба.
Поради по-краткия престой на алкохола в бутилката, тя се използва повече, отколкото една бъчва за вино.
Производителите твърдят, че може да се използва нормално 50-60 пъти.

Дъбова бъчва във винарските изби се използва по три пъти, с отлежаване по 6-8 месеца. С бутилката престоят е кратък, със сигурност се използва повече, но само практиката ще покаже колко точно. И всеки индивидуален вкус. След 50-60 пъти наливане на питие в нея по-нататък ефектът е слаб, но бутилката от дъб винаги може да се използва и след това, още повече, че върху нея могат да се рисуват изображения, надписи, за подаръци, за специални случаи.
След всяко наливане и изпразване трябва да се мие с топла вода. Както и преди употребата за пръв път, трябва да покисне пълна с вода.

Дъбовата бутилка има дървена капачка с корк. Снимка: сайт на производителя

Бутилката е обгорена отвътре до „средна степен”, както обясняват производителите, по-скоро е равномерно изпечена, за да се карамелизира повърхността на дъба.

Въпросът е, че ако първия път налееш уиски в дъбовата бутилка, по-нататък тя ще става само за уиски – вино не върви, макар че има и такива експерименти (виж тук). Ако пък налееш домашна гроздова, оттам нататък тая бутилка си е наречена за домашна гроздова.

Бутилката става и за домашно вино, разбира се, също и за домашно приготвена бира, коктейл.

Изработва се ръчно и цената й изглежда височка за български условия – 60-80 долара според това дали е 150, 355 или 750 мл. Ако дойде до България ще струва с около 30% отгоре, заради мито и ДДС. Но запалените по тия работи не се спират от цена.





Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.






 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com