www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 25 септември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кралят на спагетите Паоло Барила: Когато се яде паста, "по-малко е повече"

16 Юни 2017

 

Паоло Барила. Снимка: от екрана

След като се адаптира към нарастващото търсене на по-здравословни продукти, най-големият в света производител на макаронени изделия Barilla твърди, че няма нищо лошо да в това да има малко макарони в средиземноморската диета. Компанията също така не изпуска от поглед революционното развитие на 3D принтиране в бизнеса с паста.

Ако имате притеснения свързани със здравословното хранене, забравете за безглутеновите, безвъглехидратните и други модни тенденции при диетите и просто се отдайте на голяма чиния със спагети, казва един от наследниците на фамилията Барила - най-големия производител на макаронени изделия в света.

Паоло Барила, който управлява с братята си Лука и Гуидо компанията, създадена преди 140 години от пра-пра дядо му, е строен 56-годишен бивш състезател от Формула едно и Льо Ман, който е повече от пристрастен към основния продукт на семейния бизнес.

Имам слабост към пастата, казва в интервю за ДПА Паоло Барила. Вероятно ям два пъти повече паста от средния италианец, допълва той. Любимият ми вид паста са спагетите или лазанята, а предпочитаният сос е или доматен или “ин бянко” (”in bianco”) - само със зехтин и сирене, разкрива Барила.

Италианците все обвиняват чужденците в сериозни, според тях,
престъпления към пастата като например, че развалят
традиционния вкус “ал денте” (”al dente”) с преваряване на
пастата или като добавят кетчуп на спагетите или пък ги
съчетават с кюфтенца.

Барила казва, че не осъжда чужденците за подхода им към
макаронените изделия пене и папарделе, но има един простичък
съвет към всеки, който иска да яде като истински италианец:
използвайте висококачествени продукти и помнете, че “по-малко е
повече” и “простотата е най-доброто”.

Според Международната организация за макаронени изделия, на
която Барила е президент, най-много паста след италианците, ядат
тунизийците и венецуелците. Американците и германците са шести
и 12-ти в класацията.

В Германия Barilla бележи годишен растеж на продажбите от
7-8 % за четвърта поредна година от 2013 година и контролира
малко под 5% от пазара на пастата и около една трета от пазара
на сосове.

Потреблението обаче е засегнато от все по-голямото търсене
на продукти, които се възприемат като здравословни. Миналата
година растежът на приходите от 2% до 3,4 милиарда евро (3,8
милиарда долара) на Barilla бе подкрепен от двуцифровия скок на
продажбите на продукти от серията “по-доброто за теб”.

Разбира се, ние отговаряме на тези тенденции, въпреки че в
някои случаи може да са преувеличени. Безглутеновите диети
например: те се приемат дори от хора, които не се нуждаят от
тях, а дори за някои може да са лоши, казва Барила.

Въпреки това компанията му увеличава предложенията си от
безглутенови, органични и с много фибри макарони и бисквити. От
2010 година е намалила мазнините, солта и захарта в съдържанието
на 360 продукта и е премахнала палмовото масло от продуктите си
за печене.

Като компания сме на мнение, подкрепено и от независими
научни съвети, че въглехидратите са основна и добра част от
здравословната диета, така че въобще не се притесняваме за
бъдещето на основния ни бизнес, който е производство на паста,
казва Барила. Пастата има прекрасно бъдеще, допълва той.

Думите му отразяват данните от доклада “Тенденции в храните”
на Google от миналата година. Според доклада пастата отново е
на мода, тъй като търсенията в интернет за макаронените изделия
ригатони в САЩ са се увеличили с 26% от януари 2015 до януари
2016 година.

Компанията има заводи в Русия, Мексико, Турция, Франция и
Германия (където се произвеждат бисквитите Wasa).
Барила подчерта специалното внимание, което компанията му
обръща на устойчивото развитие и иновациите.

Това включва и експериментиране с 3D принтери, които може един
ден да позволят на потребителите да правят паста с желаната от
тях форма, но също така да правят храна вкъщи със захар, сол и
фибри колкото желаят самите потребители, за да отговаря на
техните изисквания към храната.

Това е футуристичен сценарий, който предстои да изследваме,
казва Барила, подчертавайки, че цената и техническата
изпълнимост на проекта все още е проблем, особено като се има
предвид, че компанията иска да разработи технологията за масовия
пазар.

Така че денят, в който ще можете да произвеждате вкъщи паста
или бисквити с форма, цвят и хранителен профил какъвто
предпочитате, все още не е близо. Според Барила обаче на
хоризонта се очертават страхотни възможности.

БТА





Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.






 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com