Вино на четиридесет метра под водата

Франс прес

Вино под водата. Снимка: от тв екрана

Да се потопиш в дълбоките води на Средиземно море, да отвориш каса и да избереш своето вино: 120 бутилки Bandol се съхраняват на 40 метра под водата, край Кот д’Азюр, за да може то да отлежи по-добре и „да разцъфтят букетите от аромати“.

Всичко започна с откриването на „амфори, които бяха на стотици години или дори на хиляди, а по-неотдавна (…) намерените бутилки шампанско и вино, които са били под водата няколко десетки години“, най-вече в Северно море, обясни пред АФП Жером Венсан, директорът на националното училище за тежководолази в Сен Мандрие (югоизточната част на Франция).

В тези отломки на дъното на тюркоазеното море, което не е прозрачно, но е чисто, няма да бъдат намерени златни монети, но пък има бутилки, някои от които „са потънали по време на Втората световна война“. И една обща констатация: „Хората, които са ги дегустирали, ги намират за много добри“, разказва той.

Изненадани и любопитни, тежководолазите и къщата за
производство на вина Bandol решиха през 2016 година „да намерят
подходящо място, където да закопаят бутилки вино и да ги
наблюдават една година“. Търсенето им ще ги отведе в защитена
зона от националния флот, място да подготовка на сапьори гмуркачи.

Професионалистите от винения бранш, участващи в този проект,
са на мнение, че „отлежаването под водата“ позволява на
букетите от аромати да разцъфтят и да се освободят допълнителни
аромати“, обяснява Жером Венсан.

Повелята

И така 120 бутилки бяха потопени на дъното на морето или
заровени в морското дъно, а други 120 бяха оставени в една изба,
така че след една година те да бъдат дегустирани и сравнени.

„Под водата, тъй като няма кислород, виното е в състояние на
продължително консервиране“, обяснява Гийом Тари, един от
лозарите, които са предоставили бутилки от виното си за този
експеримент, а освен това е президент на Bandol.

Червено, бяло, розе… Всякакви вина могат да бъда
спуснати под водата.

„Преди 20 години по крайбрежието на Ноарпутие (остров в
Атлантическия океан) бяха направени дегустации на бяло вино в
бутилки Sancerre и Pouilly, поставени в парковете за стриди“ в
продължение на няколко месеца, разказва Филип Фор-Брак,
най-добрият сомелиер в света през 1992 година. „Това е
привилегия“, коментира този сомелиер-ресторантьор от Париж,
който пази спомена за „изключителни бутилки поради завършеността
на качествата и консервацията“.

Тъй като бутилките вино са под водата, те са предпазени от
киселинността, защото във водата няма светлина, и изобщо липсва
въздух, температури са относително ниски и постоянни, допълва
експертът.

Според Гийом Тари със сигурност трябва да се потопи червено
вино заради „изключително благоприятното въздействие върху
червеното вино на продължителното отлежаване“.

Все още експериментални вина

Само че при дегустацията Жизел Марген, майстор сомелиер, не
прави същата констатация. Макар тя да открива „добра текстура в
устата, добра структура, нотки от много узрели черни плодове
(…), дори шоколадови“, експертката изказва съжаление заради
наличието на „вторични аромати, които все още не са (достатъчно)
изразени днес. Според нея виното би спечелило, ако остане
потопено по-дълго време.

Засега „подводните“ бутилки на Bandol не се продават. И
макар подобни експерименти да се правят в редица райони на
Франция, в Бретан и в Югозападна Франция, техните резултати са
поверителни.

Освен това „свръхразходите за лозаря заради допълнителните
манипулации, риска при консервирането на бутилките, допълните
пари за работната сила“ правят тези „потопени“ вина редки и
скъпи, посочва Фор-Брак.

„Мнозина лозари говорят за това, хора от бранша на спиртните
напитки също искат да направят такъв експеримент с коняци и
ромове“, разказва сомелиерът. Само че много малко лозари са се
впуснали в това начинание и, засега, „вероятността това вино да
се купува е почти нулева“.

БТА

Виното