Komarnitski vs Facebook – и карикатурист обвини администраторите на социалната мрежа

Карикатурата на Комарницки, обявена за нарушение на правилата на Фейсбук.

Карикатуристът на в. „Сега“ Христо Комарницки излезе с декларация против своеволия на администраторите на социалната мрежа Фейсбук.

В последните седмици известни блогъри или критично настроени хора с много последователи във Фейсбук се оплакват, че статусите им и споделени линкове непрекъснато се докладват от анонимни групи като нарушения на стандартите на социалната мрежа. В резултат администраторите трият и блокират профили. В повечето от случаите няма никакви основания, или са използват формални спекулативни тълкувания.

Неотдавна например в e-vestnik публикувахме материал от „Прас прес“, илюстриран с официални снимки от агенции на голия до кръста Бойко Борисов на мач и във фитнеса. Когато я споделихме в страницата на вестника във Фейсбук, снимките бяха докладвани като нарушение на стандартите за публикуване на голота, което е абсурд (виж тук). И профилът на редактора беше блокиран за три дни.

Журналистът Карбовски написа коментар със заглавие „Организирана престъпна фейсбук група“ (виж тук), като определи няколко групи доносници във Фейсбук по различни теми .
Очевидно в управлението на социалната мрежа цензурира несправедливо и създава проблеми на хора, критични към властта или критикуващи опитите за цензура по различни причини.
Един от най-известните руски блогъри Антон Носик съобщи неотдавна, че е докладван многократно на администраторите на Фейсбук и е получил предупреждение за закриване на профила.

Ето коментара на карикатуриста Комарницки:

На 17.12.2014 г. Депутатът Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание нарича българските роми „човекоподобни“. (Същият човек в момента е вицепремиер по икономическата и демографската политика в правителството на Бойко Борисов, и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В страна, която след няколко месеца ще председателства Европейския съюз.)

На 18.12.2014 г. публикувах  в брой 5169 (294)  на вестник „Сега“ и на страницата си във Фейсбук карикатура, с която критикувах расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов.
Карикатурата може да бъде намерена и видяна в архива на сайта на вестник „Сега“:
http://www.segabg.com/article.php?id=730881
На 26.06.2017 г. получих съобщение, с което Фейсбук ме уведоми, че е премахнал въпросната карикатура от страницата ми, защото нарушавала Facebook policies.

Публикувах статус, в който описах случката. За да стане ясно на читателите, добавих ЛИНК към проблемната карикатура на сайта на вестник „Сега“.

На 27.06.2017 г. бях поканен да говоря за този инцидент в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
На 28.06.2017 г. в 12 часа на обяд Фейсбук премахна статуса ми по темата, и блокира профила ми за 24 часа. Въпреки, че този срок изтече, все още не мога да пиша и публикувам статуси във Фейсбук.

Моята политика спрямо Фейсбук

Досега бях коректен и се стремях да съм лоялен партньор на г-н Mark Zuckerberg в това начинание.
Но сега не виждам смисъл, и нямам никакво намерение да водя каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни, и, според мен, некомпетентни хора, или ботове. Готов съм да дискутирам казуса с реални, неанонимни личности.
Ще огранича участието си в социалната мрежа до споделяне на връзки към бъдещия нов сайт на в. „Прас прес“.

Христо Комарницки

България