www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Биткойнът - виртуална валута, която предизвиква интерес въпреки рисковете

11 Юли 2017

 

Процесът срещу бившия самопровъзгласил се барон на биткойните, французина Марк Карпелес, ще започне във вторник, 11 юли в Токио. Въпреки скандала, свързан с фалита на платформата за търговия с биткойни MtGox, тази виртуална валута е все по-изкушаваща. Седем години след появата си, тя се радва на засилен интерес в света, включително и в Япония.

На свобода от една година, след като прекара толкова време в затвора, Марк Карпелес и обвинен в лично обогатяване чрез изкуствено създаване на 1 милион долара. Това е станало във вреда на истинските собственици на биткойни, които неговата компания, действаща в Япония, е управлявала. MtGox обяви фалит през 2014 година.

Какво е това биткойн?

Самото име е съставено от английската дума “coin”, “монета”, и “bit”, най-малката информационна единица за измерване на количеството информация. Биткойнът е виртуална валута, създадена от програма, разработена през 2009 година от един или няколко информатици, които се крият зад псевдонима Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto).

За разлика от физическите валути като еврото или долара, биткойнът е нематериален и не се управлява от нито една централна банки, нито от което и да било правителство по света, а от голяма общност потребителите на интернет. В Япония обаче от 2016 година има закон, който определя рамките на компаниите, управляващи платформи за търговия с валути. Този текст за “виртуалните валути” бе приет след скандала, който доведе до фалита на платформата за търговия на валути MtGox през 2014 година.

Валутата биткойн, по подобие на други криптовалути, служи за плащане на услуги, стоки и дори за закупуването на други валути. И все пак тя е най-известна и вече се приема от хиляди уеб сайтове и бутици.

Откъде можем да се снабдим с биткойни?

Има платформи за обмен, които позволяват да си купите биткойни с други валути. В края на миналата седмица един биткойн струваше в Токио близо 284 110 йени или 2499 долара или пък 2189 евро, след като през годините претърпя много големи отклонения.

При пускането си на пазара биткойнът струваше едва няколко цента, а след това достигна до над 1000 долара през есента на 2013 година преди да падне до около 200 долара през 2015 година и след това отново да тръгне нагоре.

Как се създават биткойните?

Създаването на биткойните е изцяло информатично, но то е по-скоро запазена територия за специалисти, които имат сървъри с големи възможности за изчислителни операции.

Безплатен софтуер, който може да се свали от мрежата, позволява да “се изработи” тази валута, а самата операция се нарича “издълбаване”. За целта трябва да се решат редуващи се едно след друго уравнения преди да се получи биткойнът.

Алгоритъмът генерира биткойни в низходящ ред, докато общият обем в обращение (в момента над 16,4 милиона единици, представляващи обща капитализация от близо 43 милиарда долара) достигне тавана от 21 милиона. Именно този характер на “лимитирана серия” отчасти е причината за активното търсене на тази валута.

Какво е бъдещето на тази валута?

Използваната система на криптиране на теория гарантира сигурността и проследимостта на трансакциите.

Само че като инструмент на всички незаконни търговии заради анонимността на плащанията, твърдят критиците на биткойна, биткойнът, в сегашната си форма, е уязвим за кражби и всякакви други измамнически операции.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com