Как Тръмп подлуди и външнополитическите си сътрудници

Ройтерс

Рекс Тилърсън. Снимка: от тв екрана

Засилва се раздразнението сред водещи външнополитически служители, които негодуват от някои политически и бюрократични поражения и се оплакват, че им липсва независимост да си вършат работата, казват служители.

Сблъсъкът между държащите на традиционната водаческа роля на САЩ в света интернационалисти и поддръжниците на подхода „Америка на първо място“ изтощава професионалистите от външната политика и разузнаването в правителството, казват те.

Държавният секретар Рекс Тилърсън доверил на свои приятели, че ще е късметлия, ако изкара и една година на тази длъжност, каза негов приятел. А пък двама служители казаха, че съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър бил недоволен от, според него, липсата на организация и дисциплина по ключови политически въпроси в Белия дом.

Запознат с положението източник каза на Ройтерс, че Тилърсън е „много недоволен, че няма автономия, контрол и независимост в собственото си министерство и способността да върши работата, както тя обичайно се върши“.

Източникът казва, че не е чул нищо за възможно напускане, но добави: „Положението не изглежда да се подобрява, а в някои отношения изглежда се влошава.“

Говорителят на Тилърсън Ар Си Хамънд отрече Тилърсън да обмисля да напуска или че разочарованията му са взели връх, и заяви, че той има „предостатъчно причини да остане на тази длъжност и всички те са важни за Америка“. „Има отчаяна нужда от американско водачество в света и министърът на това набляга“, каза той.

Тилърсън отбеляза политическа победа миналата седмица, когато правителството призна, макар и неохотно, че Иран спазва ядреното споразумение от 2015 г., съгласно което Техеран се съгласява да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Той обаче се е ядосал от острите вътрешни критики на това негово решение от Тръмп, както и от главния му стратег Стив Банън и сътрудника в Белия дом Себастиан Горка, каза друг пожелал анонимност американски представител.

„Министърът не смята, че служители в Белия дом трябва да са в позиция да водят враждебни кръстосани разпити на членове на кабинета“, каза източникът.

Хамънд оспори твърдението за остро разногласие между Тръмп и Тилърсън за оценката на спазването на иранското ядрено споразумение и каза: „Не ми се струва вярно това твърдение за напрежения. Изготвянето на държавната политика става чрез пресяване на идеи.“

След като миналия месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет решиха да бойкотират Катар по обвинение, че той финансира екстремистки групировки и подкрепя тероризма, Тилърсън публично поиска от тези страни да облекчат блокадата и заяви, че е отговорност и на двата лагера да сложат край на кризата.

По-малко от 90 минути по-късно Тръмп обвини Катар, че е спонсор на тероризъм „от високо ниво“ и намекна, че е помогнал да се планира акцията срещу Катар с арабски лидери.
„Като правителство сме излъчили някои объркващи сигнали, но впоследствие можахме да разясним нещата“, каза Хамънд.

Миналия месец „Политико“ съобщи, че Тилърсън бил бесен на ръководителя на отдела за президентския личен състав Джони ДеСтефано за торпилиране на предложени кандидати за ключови длъжности в Държавния департамент.

Според високопоставени служители в националната сигурност Макмастър бил смаян, че препоръките му за твърд подход към руския президент Владимир Путин, подкрепени от ръководителката на отдела му за Русия Фиона Хил, са били пренебрегнати.

Тръмп оспори извода на разузнавателната общност на САЩ, че Русия се е намесила в президентските избори от 2016 г. в опит да му помогне да победи демократката Хилари Клинтън.

Макмастър, генерал от резерва на сухопътните сили, който преди време похвали Тръмп, че има нестандартен подход към политиката, също е смутен от проточилия се дебат за изпращането на допълнителни американски войски да помогнат на Афганистан да си върне загубените от талибаните райони, казаха източници, запознати с въпроса.

Запитан как ще коментира охарактеризирането на възгледите на Макмастър и други официални лица, представител на Белия дом отвърна: „В такава история няма място за твърдения, които не се отнасят до факти, а до състояние на духа в мисловен процес.“

Макар и предпазливо, Тилърсън говори за предизвикателствата на новата си длъжност по-рано този месец и каза на журналисти, че тя се различава от предишната му работа като главен изпълнителен директор на „Ексън мобил“, където по думите му „последната дума при вземането на решение беше моя. Това винаги облекчава живота.“

„Знаех какво да очаквам и имахме много дълги и дисциплинирани разисквания и вземания на решения. Това не е характерно за правителството на САЩ“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.