И Левски оляхме!

Румен Белчев

Зададe ли се юбилей, винаги е като на кръщене – с голямо оливане.
Зададе се 180-годишнината на Апостола на свободата и оливката бе точно като за 180-годишнина.
Началото постави „ТАБЛОИД” с бомбастичното твърдение, че „Васил Левски е роден през 1846 г.”. Поставена е и питанка, за да е ясно, че редакцията крие някакви съмнения. На логичния въпрос като как 16-годишно момче е отишло в легията на Раковски, цитираните изследователи отговарят, че по онова време момчетата съзрявали по-рано и в четите имало дори 14-годишни.
Късно разкритие – юбилейните празненства са в пълен ход, а вестниците подемат любимата си дъвка – „Над 10 версии за гроба на Левски” – твърди „ТРУД”. Учени и не чак толкова настояват да копаят ту тук, ту там, слава Богу, никъде не копаят все още, София е достатъчно разкопана покрай метрото.
А новите технологии пеят своята зла песен – „Левски стана хит и в интернет” – твърди „СТАНДАРТ”. Дигитализираната версия на тефтерчето на Апостола се радвала на голям успех. Липсва само информация колко лайкчета е събрало тефтерчето и дали бие по посещения Гери-Никол.
„24 ЧАСА” популяризира друга дигитална оливка – „Подписът на Васил Левски върху флашка”! Официалните лица, дошли в Националната библиотека да видят оригинала на тефтерчето, щели да получат „флашка (имитация на дървена) с неговия автограф”. Естествено, че дървена – по онова време всички флашки така са ги правили! Деветнайсeти век, все пак! Освен това – за да не се омазни подписът върху флашката във височайшите ръце, тя шяла да бъде сложена в „копие на кутията, в която се съхранява оригиналът в банката”.
„СТАНДАРТ” не разчита на официалните оливания, за да пълни страиците си – той си измисля свои – „ДНК анализ показва, че Васил е бил с кръвна група 0 положителна”! Тая медицинска подробност за човека, който разклати Османската империя и събуди робите за бунт, е гарнирана с поетически отклонения – „това е тази група, която може да дава кръв на всички останали, но не може да получава от тях. Дори в това има символика, която обяснява отдадеността на Васил Левски на своя народ”.
Вече си изяснихме – номерът е в кръвната група. Ако беше А – положителна, със сигурност щеше да си остане гайтанджия.
И все пак – ако си говорим за рекорди в оливките – рекорд, достоен за „Гинес”, поставя Българската монетна къща, рекламираща на цяла страница на „СТАНДАРТ” патриотичната си инициатива:
„Направете инвестиция с национална стойност!” – призовава ни къщата. Как? Ами – като си купим „Първото изцяло българско кюлче от най-чисто злато”.
Какво му е изцяло българското на кюлчето? Ами – от едната страна има лъв и пробата на метала, а от другата – портретът на Апостола. Май забравихме да уточним, че кюлчето тежи половин грам.
Но пък е наречено „Кюлчето „Васил Левски”! „Отсечено във висше монетно качество „мат-гланц” от най-чисто злато… Както с родолюбивия си мотив, така и с изработката си, то отдава почит на България.”
Великолепна идея – да гудиш портрета на човека, отчитал грошовете за храна, върху златно кюлче, за да могат родолюбците да направят инвестиция с национална стойност – ей на това му викаме ние патриотизъм в действие!
Как да не препише човек след всичко станало само един ред от тефтерчето на Апостола:

Народе????

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.