Очакват от Джон Кели военен ред и дисциплина в Белия дом

Асошиейтед прес

Джон Кели. Снимка: от тв екрана

Пенсионираният генерал от морската пехота Джон Кели е кален в битки командир, който като нов началник на кабинета на Доналд Тръмп ще влезе в обзетия от вълнения Бял дом с опита си, свързан с военен ред и дисциплина.

Работата на Кели като министър на вътрешната сигурност и ветеран от три мисии в Ирак, както и преживяната семейна трагедия, сочи, че той ще е лоялен мениджър за Тръмп на новия си пост, който поема днес.

„Той е истинска звезда на администрацията ми“, туитна президентът в петък, обявявайки назначението на министъра на вътрешната сигурност на новата му длъжност и напускането на досегашния титуляр Райнс Прибъс. Тръмп нарече Кели „велик лидер и велик американец“. Уволнения след шест бурни месеца Прибъс той нарече „добър човек“.

Като министър на вътрешната сигурност Кели пое водеща роля по някои от най-спорните политики на Тръмп, включително указите му за преустановяване на приема на бежанци и временна забрана за влизане в САЩ на гражданите на няколко страни с мюсюлманско мнозинство. Изпълнението на тези укази бе временно спряно от няколко съдилища, а наесен за тях ще се произнесе Върховният съд.

Хора, които познават Кели, казаха, че той не е бил запознат с подробностите в първоначалните укази почти до момента, в който Тръмп ги е подписал. Броени дни след встъпването му в длъжност обаче му се е наложило да ръководи министерството, докато то се справя с хаоса и объркването, които последваха по летища в САЩ и по света. Той защити указите пред журналисти и конгресмени и настоя, че действително е участвал в процеса на вземане на решения.

Кели даде отпор на Конгреса – още нещо, което Тръмп може да хареса у него. През април Кели рязко предизвика членове на Конгреса, които критикуваха агресивния подход на администрацията на Тръмп към имиграционната политика, като им каза или да променят законите, или „да млъкват“.

Кели обаче си спечели уважението на конгресмени и от двете партии със забележителната си военна кариера. През 1970 г. той се записва в морската пехота и си изгражда репутация на високо уважаван, но често пъти откровено говорещ командир, който може да предизвика бурни дебати и да издаде непопулярни заповеди по различни въпроси – от участието на жени в бойни действия до отношението към задържаните в затвора в залива Гуантанамо в Куба.

Кели бе петият човек, оглавил министерството на вътрешната сигурност, в което влизат службите за охрана на президента, реакцията при бедствия, прилагането на законите за имиграцията, защитата на бреговете на Америка и сигурността на пътуванията по въздух. Изборът му за министър засили безпокойствата за нарастване на влиянието на военните в Белия дом на Тръмп.

Кели държи и един мрачен рекорд. Той е най-висшият офицер, загубил дете в бойни действия в Ирак или Афганистан. Синът на Кели, лейтенантът от морската пехота Робърт Кели, е убит през ноември 2010 г. в Афганистан.

Кели се уволни от военна служба миналата година след три години начело на Южното командване на САЩ, през които се водиха остри дебати за провалилия се в крайна сметка опит на администрацията на Обама да закрие затвора в Гуантанамо.

На последната си пресконференция в Пентагона Кели говори за загубата на сина си – тема, която рядко обсъждаше публично.

„Да загубиш дете е… не мога да си представя нищо по-лошо от това. Преди, когато отивах на посещения във военномедицинския център „Уолтър Рийд“, на погребения, заедно с министри на отбраната, си мислех, че мога да си представя какво е“, каза Кели.

Обаче, добави той, „когато загубите дете в бойни действия, това според мен е придружено от някаква гордост, че не му се е налагало да е там и да прави това. Искал е да е там. Отишъл е доброволно“, каза Кели.

Той заяви, че понякога получава писма от семейства, загубили дете в бойни действия, в които го питат „Струваше ли си?“

„Винаги отговарям така: Няма значение. Не е наша работа като родители да задаваме този въпрос. Този млад човек е решил, че си струва и това е единственото мнение, което има значение“, каза Кели.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.