Безпилотните автомобили: ожесточена надпревара, несигурни печалби

Ройтерс

Такси без шофьор в Сингапур. Снимка: видеокадър

BMW и Daimler, водещите производители на луксозни автомобили в света, обявиха обединения с доставчици, изтъквайки предимствата на по-големия набор от инженери за разработването на самоуправляващи се автомобили.

Друг мотив зад тези сделки обаче е опасението, че роботизираните коли могат да не оправдаят очакванията за печалба, предизвикали първоначалния инвестиционен устрем.

Автомобилните компании все повече се опитват да се въздържат от пълно притежаване на бъдещите системи за автономно управление на автомобили, като за сметка на това си разпределят инвестиционния товар и риска.

Тази тенденция представлява ясна промяна в стратегията в сравнение с преди година, когато повечето автомобилопроизводители имаха самостоятелни стратегии, съсредоточени върху преодоляването на инженерните трудности по разработването на самоуправляващи коли, а не толкова фокусирани върху бизнес основанията за развитие на начинанието.

Макар пазарът да е голям, може би не си заслужава да се вкарва толкова значителна инвестиция в него в момента, казва член на съвета на една от германските автомобилни компании, който пожела анонимност, тъй като въпросът е конфиденциален.

Десетки компании – включително автомобилопроизводители и технологични фирми като Google и Uber се борят за дял на пазара, който, според консултантската фирма Frost & Sullivan, ще представлява едва 10 до 15 % от автомобилите в Европа до 2030 година. Със сигурност ще има губещи.

За мен е трудно да повярвам, че ще има 50 успешни софтуерни продукта за автономни автомобили, каза Джон Хофъкър, заместник-председател на мичиганската консултантска фирма AlixPartners.

През юли миналата година BMW стана първият автомобилопроизводител, който изостави самостоятелното разработване на самоурправляващи се автомобили и се съюзи с производителя на чипове Intel и на камери и софтуер Mobileye, за да създаде платформа за технология за безпилотни автомобили до 2021 година.

Решението бе взето, след като ръководни кадри посетиха новостартиращи компании и доставчици, за да преценят конкурентната позиция на BMW.

При посещенията в други компании се обсъждат технологичните трудности и въпросите за безопасността и става ясно, че много от нас плуват в същото блато, каза пред Ройтерс Клаус Бютнер, вицепрезидент, отговарящ за безпилотните автомобили в BMW.

„Всеки инвестира милиарди. Мнението ни бе, че има смисъл да се обединим, за да разработим някои основни системи като платформа,“ допълни той.

Mercedes-Benz на Daimler обедини усилията си с доставчика на части Bosch преди три месеца, а японският автомобилостроител Honda заяви, че е отворен за съвместна работа в областта на безпилотните коли.

Дори богатите технологични компании се съюзяват. Компанията, предоставяща превози с помощта на мобилно приложение, Lift от Сан Франциско и Waymo, подразделението на Alphabet за самоуправляващи се автомобили, обединиха ресурсите си през май.

Разпределяне на товара

Частично безпилотните автомобили вече са реалност в луксозния сегмент. Те могат да поддържат движението в лентата и да коригират скоростта при движение по автомагистралите.

Всяка от следващите стъпки – управление без непрекъснато следене с очи, без непрекъснато внимание и накрая напълно безпилотно управление – вероятно ще отнеме години, за да се превърне в реалност.

Клаус Фльохлих, член на управителния съвет на BMW, отговарящ за развитието, каза, че компанията вероятно ще изгуби пари от първите си напълно автономни автомобили, точно както стана с първото поколение електромобили. Разработването на технологията обаче е необходимо, за да остане компанията в играта.

„Това е необходима технология, а не бизнес обосновка,“ каза той по повод решението на BMW да разработи безпилотни автомобили. „Ако тежестта по създаването на платформа може да бъде разпределена, нямам нищо против,“ допълни Клаус Фльохлих.

Един от най-обещаващите във финансово отношение пазари, които ще създадат безпилотните технологии, е пазарът на самоуправляващите се таксита по поръчка, които един ден може да заменят обикновените таксита и част от обществения транспорт в големите градове.

Роботизираните таксита се очаква да дадат тласък на по-широкия пазар на споделеното пътуване и превоза с частни автомобили. Този пазар миналата година е бил на стойност 53 милиарда долара и може да достигне 2 трилиона долара до 2030 година според проучване на McKinsey, публикувано по-рано тази година.

Ford и General Motors инвестират най-малко по 2 милиарда долара за разработката на флотилия от самоуправляващи се коли за градско споделено пътуване от 2021 година, конкурирайки се са действащи вече играчи и новосъздадени компании.

Спешната нужда от създаване на обединения, каквито правят компании като BMW и Mercedes-Benz, се появи също така, в момент когато регулаторните органи настояват за създаването на стандарти за новата технология, която има потенциала да подобри рефлексите на превозното средство и да намали инцидентите с до 90%, според Boston Consulting Group.

Експерти от сектора посочват, че такава стандартизация може да затрудни още повече разработването на продукт, който се откроява, поставяйки под въпрос до колко са разумни стратегиите за самостоятелни разработки, натоварени с високи залози.

Съюзи, сливания

През септември 2016 г. американското министерство на транспорта и службата за пътна безопасност на САЩ публикуваха указания за високоавтоматизираните автомобилите.

Регулаторните власти призоваха автомобилопроизводителите да оповестят как са програмирани рефлексите на превозните средства, особено в случаите, когато колите са изправени пред дилема, като например дали да ударят велосипедист или да увеличат скоростта над допустимата, за да избегнат катастрофа.

Важно е да се обмисли дали високоавтоматизираните превозни средства трябва да прилагат специални правила за взимане на решения в ситуации на конфликт между сигурност, мобилност и законови разпоредби, се посочва в разпространените указания.

Алгоритмите за решаване на такива конфликтни ситуации трябва да бъдат разработени прозрачно, като се използват данни от федералните и щатските регулаторни органи, шофьори и пътници, се допълва още в документа.

Европейските регулаторни органи също дебатират дали да уеднаквят скоростта и дистанцията, към които безпилотните автомобили трябва да придържат, когато се включват в трафика или влизат в ленти за движение.

Натискът да не се харчат напразно пари за разработки създава условия за съюзи и дори за сливания между различни компании, които доставят технологии за безпилотни автомобили, включително производители на коли, софтуер, компютърни чипове, радари, камери лазерни сензори и карти с висока разделителна способност.

Например BMW, Mercedes и Audi загърбиха конкуренцията помежду си и се обединиха, за да купят компанията за карти HERE и да прекратят зависимостта си от Google.

Това, което започва като търговско споразумение, целящо придобиване на пазарен дял, подобно на споразуменията за съвмести полети на авиокомпаниите, може да се разрасне до придобивания при следващия инвестиционен кръг, казват ръководни лица и съветници.

Дали това, което стана в авиацията, ще се случи и в автомобилния сектор, където първо виждаме съюзи, сътрудничество, консорциуми, а след това всевъзможни пазарни комбинации?, пита Бил Къртин, ръководител на отдела за сливания и придобивания в правната фирма Hogan Lovells.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.