След Шарлотсвил: Странната сдържаност на Тръмп към белите расисти

Асошиейтед прес

Защо Доналд Тръмп просто не реши да заклейми недвусмислено поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса?

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Шокиращо е да се задава такъв въпрос на американски президент, но това стана неизбежно, предвид закъснялата реакция на Тръмп, обвинил и двете страни за насилието, което избухна в събота, когато неонацисти, скинари и членове на „Ку-клукс-клан“ протестираха в град Шарлотсвил в щата Вирджиния.

Тръмп и преди е изпадал в такава ситуация, при която неотдавнашните му предшественици, независимо от партийната им принадлежност, щяха бързо да заклеймят виновниците за случилото се. Като кандидат за Белия дом и сега като президент, пламне ли расово напрежение или радикални движения подкрепят негови послания, Тръмп демонстрира нетипична за него предпазливост и нежелание да се дистанцира от омразата.

На моменти подходът му изглежда разпалва расово напрежение в една дълбоко разделена страна и окуражава групировки, спотайвали се отдавна в сенките.

В събота Тръмп бавно изчете изявление за сблъсъците, при които загина жена и бяха ранени десетки хора. В него той осъди омразата, фанатизма и насилието „на много страни“ в конфликта и запази мълчание, когато журналисти го попитаха дали отхвърля подкрепата, която получава от националистически групировки.

Това мълчание бе приветствано от насърчаващия идеята за върховенството на бялата раса уебсайт „Дейли стормър“: „Когато поискаха да чуят от него думи на порицание, той просто излезе от стаята. Бог да го благослови“.

Тръмп отрича да е расист или да симпатизира на подобни движения. Зет му Джаред Къшнър, внук на оцелели от Холокоста, и дъщеря му Иванка, която прие юдейската вяра, са сред хората, които защитават президента от подобни обвинения.

Но все пак той неведнъж се е забърквал в шумни спорове, свързани с расизъм.

В началото на кариерата си на предприемач Тръмп е обвинен, че е предубеден към чернокожи, които искат да наемат апартаменти в притежаваните от семейството му комплекси.

Дълго време Тръмп раздухваше лъжата, че първият чернокож американски президент Барак Обама не бил роден в САЩ. По време на предизборната си кампания предложи да бъде наложена временна забрана мюсюлмани да влизат на територията на страната. Сподели в Туитър публикация от профил, който изглежда свързан с бели националистки движения.

Също така не отхвърли веднага подкрепата на бившия лидер на „Ку-клукс-клан“ Дейвид Дюк.

Приятели и съветници на президента твърдят, че Тръмп просто отказва да приеме желанието на либералите да се придържа към политическата коректност. Тръмп, който е самохвалко и надменен политик, често е извличал дивиденти от това че казва неучтиви и неразумни неща. Някои поддръжници го подкрепят като човек, който казва това, което те не могат.

Демократи често твърдят, че Тръмп се мъчи да спечели подкрепата на крайната десница, за да извлече политически ползи. Той действително се облагодетелства от подкрепата на медии като „Брайтбарт“ или „Инфо уорс“. Те неотменно подкрепяха Тръмп и очерняха опонентите му, понякога с пристрастни и неточни материали.

Старши съветникът в Белия дом Стив Банън ръководи „Брайтбарт“, преди да се включи в кампанията на Тръмп и според няколко сътрудници на президента Банън още има влияние в уебсайта. В „Сделка с дявола“ – нова книга за ролята му в кампанията на Тръмп, Банън е цитиран да казва, че опитите на кандидатката на демократите Хилари Клинтън да свърже Тръмп с алтернативната десница и националистите не са повлияли на избирателите.

Няма надеждни данни за това каква подкрепа има Тръмп сред т.нар. бели националисти, нито какъв процент от електората са те. Реакцията на републиканците след съботното изявление на Тръмп подсказва, че за президента може да се окаже много рисковано политически, ако застане на страната на фанатичните групи. Няколко конгресмени от Републиканската партия призоваха Тръмп да бъде по-рязък към националистическите и неонацистките групировки, събрали се в Шарлотсвил.

Вчера Белият дом се помъчи да замаже положението след изявлението на Тръмп и публикува комюнике, според което президентът осъжда „привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса, „Ку-клукс-клан“, неонацистите и всички екстремистки групировки“.

Говорителят, който го публикува, отказа да бъде назован поименно. Президентът също запази мълчание.

Това накара вицепрезидента Майк Пенс, който е на обиколка в Южна Америка, да направи коментар, какъвто критиците на Тръмп искат от Белия дом: „Не толерираме омразата и насилието, привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса, неонацистите или „Ку-клукс-клан“, каза той. „Тези опасни радикални групировки нямат място в американския обществен живот и в обществения дебат. Осъждаме ги най-категорично“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.