Израел – земя на млякото, меда и уискито?

Асошиейтед прес

Още от библейски времена Израел се слави като земята на млякото и меда, но пък земята на едномалцовото уиски? Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в областта на производството на уиски.

Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия „Мляко и мед“) обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа „Tel Aviv“, съхраняват литри от него.

Първата дестилерия за уиски в страната се готви да пусне първото израелско едномалцово уиски.

„То е младо уиски“, обяснява Еитан Атир, главният изпълнителен директор на завода.

Атир посочва, че отварата е отлежавала три години и два месеца в девствен дъб и стари бъчви от бърбън в реновираната бивша пекарна на компанията в камениста индустриална зона в южната част на Тел Авив.

„Възрастта му е сложен въпрос“, допълва той. „Вкусът се усеща повече като на над тригодишно, повече като седем- или осемгодишно и отново историята е много по-важна в този случай. Това е първото едномалцово уиски, излизало от дестилерия от Израел“, подчертава директорът.

Макар в Свещената земя от хилядолетия да се прави вино и съвременните израелски вина да добиха международна слава през последните години, производството на уиски е новост за страната.

Дестилерията Milk and Honey е основана през 2013 година и година по-късно започва да дестилира малко експериментални партиди уиски. На 11 август сто бутилки от първата бъчва със Single Malt (едномалцово уиски) бяха пуснати на търг в интернет.

Уискито е универсално приемливо за консумация от религиозните евреи, отбелязва Атир, а и напитката на Milk and Honey е „свръх кашер“ (правилната храна за ортодоксален евреин – бел. прев.).

„Ние не работим в събота, не работим на Йом Кипур (най-големият еврейски празник и денят на опрощаване на греховете – бел. прев.) и на Пасха“, разказва той. „И понеже искаме да символизираме това, че сме евреи или израелци, я нарекохме Milk and Honey Distillery“.

Едномалцовото уиски е направено в Израел отначало докрай, според уебсайта на компанията, макар съставките, бъчвите и оборудването да са внесени от САЩ, Великобритания и други места. По-топлият климат в Израел позволява по-бърз процес на отлежаване в бъчвата, отколкото е при по-студени условия, уточнява Ран Ларовиц, израелски познавач на уиски и собственик на бар.

„При по-студен климат като в Шотландия и Ирландия уискито обикновено отлежава около седем до 10-12 години, преди дори да се бутилира, тъй като само така може, както знаете, да стигне до пълния си потенциал“, разяснява специалистът.

В дестилерията са на мнение, че са добре позиционирани, за да яхнат вълната на нарастващия международен интерес към нови световни уискита като „изгряващи звезди“ от Тайван или Индия, и се надяват, че тази първоначална оферта възбужда апетита на ценителите навсякъде.

„В наши дни има огромно търсене на уиски от други места по света – ново световно уиски. Вече има над 70 страни с минимум една дестилерия и една от тях е Израел“, посочва Атир.

Гал Калкщайн, основател и собственик на Milk and Honey, изразява надежда, че след като през 2019 година продуктът им започне да се доставя в чужбина, ще започне да се говори за израелските уискита.

„Искаме да бъдем признати заради качеството ни, а не заради ефектни трикове с рекламна цел“, казва той.

БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.