Магазини за „нулеви отпадъци“ влизат в борба с опаковките

Ройтерс

Щанд за храни без опаковки. Снимка: фирмен сайт

Когато Ингрид Калдирони решава да заживее по-природосъобразно, тя внася някои промени във всекидневието си. Купува чаша за кафе за многократна употреба, започва да си прави сама козметични продукти и се опитва да спре да купува пакетирани стоки. Скоро обаче удря на камък.

Повечето британски супермаркети продават малко непакетирани продукти и жената прекарва по-голямата част от уикендите си, обикаляйки Лондон в търсене на неопаковани зеленчуци и насипно кафе. Скоро решава да отвори собствен магазин, който е единственият в Лондон за „нулеви отпадъци“. В него се продават насипни храни, продукти, направени от рециклирани материали и стоки за многократна употреба, които са алтернатива на обичайните неща, изхвърляни след употреба като пластмасови прибори за хранене, самобръсначки и гъби.

„Искам да помогна на хората да разберат, че не е трудно да живееш по такъв начин“, разказва Калдирони в магазина си Bulk Market в Източен Лондон. „Когато хората променят навиците си и започнат да търсят нещо различно, то тогава компаниите ще трябва да направят промени“, допълва тя.

Bulk Market отвори врати миналата седмица и продава всичко от ориз и кучешка храна до сладкиши, работейки за клиенти, които искат потреблението им да не оставя следи за природата. Засега магазинът обслужва около 50 души дневно – от млади семейства до по-възрастни клиенти, приемайки ги в малкото си помещение с бели стени, край които са наредени големи стъклени буркани, дървени подноси и плетени кошници. Докато говори, Калдирони налива газирана вода с аромат на криви краставици, които биха отишли на боклука заради формата си, в съд от алуминий – материал, които често се рециклира.

В света вече има десетки подобни „свободни от опаковки“ магазини – от Копенхаген до Монреал, които са създадени в отговор на увеличаващите се опасения от замърсяването с пластмасови отпадъци и изхвърлянето на храни.

Пластмасова планета

Според изследователи човечеството е произвело над 8 милиарда тона пластмаса от 50-те години, по-голямата част от която е захвърлена на сметища, увреждайки екосистемите и здравето на хората. По-голямата част от пластмасата, която се рециклира (под 10 % от общото количество), може да бъде преработена само веднъж преди също да се окаже на боклука. Други материали като алуминия, използван за кенове за напитки, обаче могат да се рециклират безкрайно.

Опаковането е най-големият пазар за пластмасите, а продуктите, основаващи се на преработката на петрол, ускориха преминаването от опаковки за многократна към такива за еднократна употреба, посочват изследователи. Недоволни от отговора, който правителствата и бизнесът дават на неотложните въпроси на климатичните промени, хора от бързо разрастваща се група от отделни граждани вземат решаването на проблема в собствените си ръце.

Сред тях е Беа Джонсън, френска блогърка, живееща в Калифорния, която стана известна, след като намали боклука, произвеждан годишно от четиричленното й семейство, до количество, побиращо се в само един буркан, и публикува наръчник как да се живее, без да се изхвърлят отпадъци. „Рециклирането не е отговор на екологичните ни проблеми. То зависи от твърде много фактори, за да бъде ефективно“, казва тя в телефонно интервю.

Вместо това Джонсън насочва усилията си към предотвратяване на натрупването на отпадъци, използвайки пет правила – откажете се от това, от което нямате нужда; намалете нещата, които притежавате; използвайте многократно предметите, вместо да купувате непрекъснато нови; рециклирайте само това, от което не можете да се откажете, да намалите или да използвате повторно. Останалото компостирайте.

Сред основните елементи в живота с нулеви отпадъци са бамбукови четки за зъби, които могат да се разграждат, и сламки за пиене от неръждаема стомана, хартиени кърпи и санитарни продукти за многократна употреба, които няма нужда да се сменят толкова често, колкото еднократните.

Бананов хляб

Много блогъри, проповядващи концепцията за „нулеви отпадъци“, предлагат и рецепти, обясняващи как могат да се използват храни, които обикновено се изхвърлят като банани, дръжки от броколи или стар хляб. Контейнерите за насипни стоки, предлагани в магазини за „нулеви отпадъци“ като Bulk Market, дават възможност на клиентите да напълнят собствените си буркани с точното количество зърна, подправки или масла, от които се нуждаят, намалявайки отпадъците.

Във Великобритания според оценки домакинствата изхвърлят 7 милиона тона храни и напитки годишно, което им струва средно около 470 британски лири (604,89 д.) годишно, според държавната Агенция за хранителни стандарти. Някои европейски страни, включително Франция и Италия, вече приеха национални мерки за борба с разхищаването на храна.

Великобритания все още има едно от най-ниските нива на преразпределяне на храни – практика, при която храни с изтекъл срок на годност, но все още годни за консумация, се раздават на нуждаещи се чрез благотворителни дружества и хранителни банки.

Калдирони, бивш маркетингов изпълнителен директор, също се надява да подкрепи местни социални предприятия като Toast Ale, което произвежда бира от излишен хляб, или Luminary Bakery, което дава работа на бивши затворнички. „Магазинът ми ще бъде място, което да покаже на хората как да пазаруват по различен начин – можете да имате нормален живот, няма нужда да правите чак толкова големи промени“, отбелязва Калдирони.

Въпреки че ударението е върху влиянието, което малките промени могат да окажат върху околната среда, мнозина застъпници на „нулевите отпадъци“ твърдят, че преминаването към „кръгова икономика“ – което означава повторно използване на продукти и материали, които не произвеждат отпадъци и замърсяване, както и използване на по-малко нови ресурси и енергия – може да бъде постигната единствено с помощта на компаниите и правителствата.

„Гражданите могат да донесат голяма промяна, но не може всичко да лежи на техните рамене. Необходима е промяна на цялата идея за правене на бизнес“, заявява Ариадна Родриго, която работи по въпросите на продуктовата политика в брюкселската организация Zero Waste Europe.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.