www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо Източна Европа става "златна мина" за производителите на автомобили

16 Септември 2017

 

Франс прес

Нова марка автомобил
Софийски шофьор редактира марката на автомобила си. Снимка: от Фейсбук

На фона на провеждащото се автомобилно изложение във Франкфурт (IAA) европейските автомобилопроизводители разчитат на източната част на континента, където все повече хора са достатъчно богати, за да си позволят собствена кола.

“Изтокът е този, който в действителност движи Европа”, коментира браншовият експерт Лоран Петизон от AlixPartners.

Само през първите три месеца на 2017 година продажбите на автомобили там нараснаха с 14 % на годишна основа до близо 700 000 превозни средства, сочат данни на фирмата за пазарни проучвания Jato.

За същия период Полша отчете увеличение на продажбите с 15,5 % до 277 000 коли, което я прави седмия по големина автомобилен пазар в Европа.

За цялата 2017 година се очаква продажбите да достигнат нов рекорд от 1,3 милиона в региона, простиращ се от Естония на север до България на Черно море, което е растеж от 10 % на годишна основа.

Това е леко забавяне спрямо 16 % за 2016 година, отбелязва експертът Фердинанд Дуденхьофер от Центъра за автомобилни проучвания към Университета на Дуисбург-Есен, но е доста по-динамично от очакваните 3 % в Западна Европа.

“Икономическият растеж в региона и липсата на насищане на пазара на моторни превозни средства са фактори, подпомагащи” растежа на изток”, допълва той.

Особено в Румъния и България, които са членки на ЕС само от 10 години, има още много възможности за догонване, според Петизон.

Клиентите са любопитни

Продажбите се увеличават заедно с нарастването на инвестициите на автомобилостроителите в заводи в региона, където огромни мултинационални компании преследват по-ниските разходи за труд, отколкото в Западна Европа.

Чешката Skoda далеч не е единственият производител, приютен от Изтока, но остава най-големият играч на пазара с дял от 17 % от общите продажби.

Skoda е подразделение на германския гигант Volkswagen, чиито собствени марки и японската Toyota държат съответно второто и третото място.

Конкуренцията обаче идва от марката Dacia на Renault-Nissan, чието присъствие в региона е фактор в избора на някои купувачи.

PSA, компанията майка на Peugeot, си е осигурила утвърдени позиции с неотдавнашното придобиване на германския Opel, включително фабрики в Унгария и Полша.

Jaguar Land Rover пък планира да открие през 2018 година завод за 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) в Словакия.

Освен това, южнокорейските Kia и Hyundai обединиха усилия, за да се наложат в Чехия и Словакия и да постигнат двуцифрен пазарен дял във всяка страна.

За разлика от Западна Европа, източноевропейските пазари все още не са достигнали зрялост, така че там потребителите продължават да са “любопитни към всичко, излизащо на пазара”, отбелязва Майкъл Коул, директор на Kia за Европа.

Това улесни Kia в завземането на 6 % дял в Източна Европа, не на последно място благодарение на кросоувъра Sportage - популярен модел в сегмент с голямо търсене.

Продажбите на спортните високопроходими модели (SUV) в Източна Европа скочиха с 32 % през първата половина на 2017 година спрямо средно 10 % растеж за другите сегменти, обхващайки близо една трета от регистрираните коли по пътищата в региона.

Регионът все пак не е изцяло извън синхрон със западните си съседи: след скандала с манипулирането на емисиите делът на продажбите на дизелови коли се сви до 37 % спрямо 40 % година по-рано (при 60 % пазарен дял за бензиновите).

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com