Коя е „Заразената столица“ и може ли да се освободи от мафията и корупцията?

Алфонсо Сабела

„Добър ден, господин Сабела. Кметът би искал да ви покани тази вечер в дома си за едно предложение, имаме извънредна ситуация в Рим…“
„Осми декември 2014 година, кметът на Рим иска да се срещнем. Градът току-що е разтърсен от „земетресението” Столична мафия. Прокуратурата разкри, че от десетилетия там действа криминална организация с мафиотски характеристики. Знаех, че приемайки работата, списъкът с враговете ми много ще се удължи.“

В „Заразената столица“ (Ера) италианският магистрат Алфонсо Сабела, описва като в бордови дневник битките, победите и пораженията, с които се сблъсква, докато „без съмнения и колебание“ служи на Рим. Рим, заразен от мафията, от бизнеса с болката и социалната разруха, от подправени търгове, от обществени пари, преминали в частни ръце.

Назначен лично от кмета на града за съветник по законността и прозрачността при управление на публичните финанси, Сабела се изправя срещу престъпници с бели якички и техните страхливи слуги, срещу корумпирани чиновници и лениви ръководители, срещу предприемачи, проспериращи чрез подкупи. Той описва града, който го посреща: от една страна тежката корупция и бюрокрацията, които го задушават в здравата си прегръдка в продължение на десетилетия, от друга – трудностите на тези представители на администрацията, които не са корумпирани, но нямат никаква възможност да инициират промяна.

Дълбокото му убеждение след стотиците арести на мафиоти е, че „когато държавата иска, тя може да се справи с престъпността“. Само десет месеца в  общинската администрация на италианската столица сякаш го разколебават. Но той не се отказва и заедно със сформирания от него екип полага огромни усилия да прочисти Вечния град. Усилия, които дават резултат. С жив и страстен език Сабела разкрива тежката битка, която поема с мисълта:  „Рим моли за помощта ми. Има много за губене и малко за печелене. Не мога да откажа.“ Следва откъс от книгата в превод на Таня Кольовска.

Частни детски градини и гражданска „доблест“

Само за десет месеца, прекарани в Капитолия, видях много нарушения, много явни безумия. Те би трябвало да привлекат вниманието на контролните органи, които се бяха ограничили – и то в най-добрите случаи – с няколко формални забележки. Много обществени средства бяха разпилени, или по-точно – влезли в частни джобове. Много политици бяха притеснени единствено за изборните резултати, върху които би се отразило някакво категорично действие от тяхна страна, бяха и прекалено уязвими, за да предприемат непопулярни, но жизненонеобходими за града действия. Много администратори гледаха единствено да занесат заплатата си у дома, без мисъл за етичните задължения, които би трябвало да имат. Тази ситуация е развила у мнозина, които би трябвало да вършат работата си на държавни служители с дисциплина и чест, точно обратното – чувство за безнаказаност и арогантност, която в някои случаи е направо невероятна; вирус, разпространил се безкотролно, заразил всичко, което може да бъде заразено.
Когато Валерио Барлета, много младият и брилянтен кмет на ХIV район в Монте Марио, простиращ се от Балдуина до Гра, от улица „Бочеа“ на юг и улица „Трионфали“ на запад, ми донася старите карти, засягащи на пръв поглед ремонта на четири общински сгради, предназначени за ясли и детски градини, получавам абсолютното доказателство доколко този вирус е корумпирал администрацията, да каква степен
в Рим се е разпространила пълната убеденост, че всичко може, всичко е позволено. Никаква политическа промяна или административна намеса не се е отразила на тази логика, не е прекратила криминалните проекти на тези, които се чувстват защитени от всичко, по-силни от всички.
За да не връща на бюджета непохарчени средства за 2006 година, техническият отдел на Район „Монте Марио“ уж одобрява проект за ремонт на четири основни училища. Печатът на протокола е с дата 31 декември 2006.
Въпреки привидната ефикасност на тези техници, които само за четири дни са предали проектите за ремонт на четири различни сгради (кой може да ги обвини в некомпетентност и безделие!), търгът е обявен чак след четири години, през 2010, чрез познатия механизъм с покани към картел и е спечелен при налудничаво сваляне на цената.
Минават още две години от спечелването на търга и започването на работите, вече сме 2012 г., а след една година, през 2013, се приключва с разплащането към спечелилата фирма.
Това е, което се разбира от документите. Жалко само, че нито децата, нито техните родители са разбрали, че в четирите сгради е правен ремонт, одобрен и приет от техниците на кметството. Най-вероятно фирмата изпълнител е сбъркала, защото тези стотици хиляди евро, взети от джобовете на римските граждани, са били използвани не за ремонт на четири държавни сгради, а за частна детска ясла, която освен това получава от Общината таксите за децата, защото – ти да видиш! – ще монтира в кметството климатици. Може би ще монтира такива и в нечии къщи. Много е голям този район „Монте Марио“, навярно работниците са се загубили и виждайки на улицата някаква детска ясла, са се захванали за работа. След това, тъй като са останали пари – предвидени са четири, а е ремонтирана една сграда – са отишли в офиса да направят уточнение и тъй като и без това било горещо – заменили ремонта с климатици. Добруването на общинските служители трябва да е на първо място!
Както обикновено, изпращам всичко в прокуратурата – има достатъчно фалшифицирани и подправени протоколи. Но това, което ме кара да се замисля, е поведението на служителката, която е движила тази операция през годините – тя претендира да запази мястото си независимо от огромната злоупотреба. Накрая успява, защото сега заема подобна длъжност в друго, съседно кметство. Боя се, че там също ще се намери някоя детска градина, която трябва да се ремонтира, но се надявам поне горещината в новия офис на чиновничката да е по-малка от тази на предишната ѝ месторабота.

Алфонсо Сабела е роден в сицилианското градче Бивона, на границата между Палермо и Агридженто. Завършва право в Католическия университет на Милано. Започва кариерата си като адвокат в родния си град в кантората на родителите си. През 1989 г.  се запознава с прокурора Джовани Фалконе и в началото на 90-те, вече като магистрат в Палермо, се включва активно в най-мащабната битка на държавата срещу мафията, позната като операция „Чисти ръце”.

За пет-шест години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове – сред които Багарела, Бруска, Кунтрера. Първата му книгата  „Ловец на мафиоти“ бе  представена с огромен успех в страната ни през 2009 година от издателство Ера. В нея той с документална точност пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа. Едно непрекъснато надбягване с времето и… с куршумите на подгонените престъпници.

От 2000 година се мести в Рим и работи в Министерство на правосъдието – първоначално като магистрат за връзка с Комисията „Антимафия”, а след това и като началник на Инспектората на затворническата администрация. След закриването на отдела в края на 2001 г. той е назначен като съдия във Флоренция.
Доказал честността, ефективността, всеотдайността и твърдата си ръка срещу мафията, в края на 2014-та е назначен лично от кмета на Рим Игнацио Марино за съветник по законността и прозрачността при управление на обществените финанси.

Понастоящем Алфонсо Сабела е съдия в Неапол. Сестра му Марция също е магистрат и в момента работи в отдел „Антимафия” в Палермо. Именно тя заедно с още един колега координира разследването, довело до ареста на сицилианския бос Провенцано през 2006 г. Тя е първата и засега единствена жена, постигнала големи успехи в борбата срещу мафията.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.