Тръмп: САЩ може да нямат друг избор, освен да унищожат Северна Корея

Доналд Тръмп говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Американският президент Доналд Тръмп призова във вторник страните членки на ООН да засилят натиска си над режима на Ким Чен-ун, за да го принудят да се откаже от ядрената си програма.

САЩ няма да имат друг избор, освен напълно да унищожат Северна Корея, ако тя отправи реална заплаха към тях, предупреди държавният глава в първата си реч пред световната организация.

Тръмп определи справянето със севернокорейската заплаха като първостепенно глобално предизвикателство. Американският президент благодари на Русия и Китай за това, че са подкрепили новите санкции на ООН срещу Пхенян, призовавайки за активизиране на усилията на институциите.

„Възмутително е това, че някои страни не само извършват търговия с такива режими, но и им доставят оръжия и ги поддържат финансово“, каза още президентът.

Държавният глава отново нарече севернокорейския лидер „човек ракета“, който води самоубийствена политика. „Северна Корея е време да признае, че премахването на ядреното оръжие е единственото приемливо бъдеще“, допълни той.

Тръмп посочи още и че светът е изправен пред деструктувни заплахи от престъпни държави, терористи и екстремисти. Като такива държавни американският президент очаквано определи още Иран и Венецуела. Престъпните държави не само подкрепят терористи, но и заплашват други държави с най-унищожителното оръжие, известно на човечеството, добави Доналд Тръмп.

Той обърна силно внимание на ситуацията във Венецуела, която по думите му е „тотално неприемлива“ и „като отговорен съсед и приятел“ САЩ трябва да помогнат на венецуелския народ да възстанови своята демокрация. Държавният глава потвърди, че Вашингтон няма да премахне санкциите върху Куба, докато страната не демонстрира истински реформи.

„Там, където комунизмът е бил приложен, има само болка и унищожение. Това е една дискредитирана идеология“, заяви още Тръмп.

Той заяви още, че е необходимо да бъдат ограничени заплахите за суверенитета в световен мащаб от Украйна до Южнокитайско море.

В изявлението си държавният глава не спомена директно Русия и Китай, но коментарите му красноречиво намекваха за действията на Москва и Пекин.

„Трябва да отхвърлим заплахите за суверенитета – от Украйна до Южнокитайско море“, каза той и допълни, че „трябва да имаме уважение към закона, уважение към границите и уважение към културите“.

Преди него генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на организацията, призовавайки лидерите на 130-те страни членки да постигнат свят без ядрени оръжия. Той осъди ядрените опити на Пхенян и призова всички членове на Съвета за сигурност на ООН да спазват резолюциите срещу Северна Корея.

„Страхът от ядрената опасност не е абстрактен. Когато напрежението расте, се увеличава и вероятността от погрешни изчисления. Прибързаната и гневна риторика може да доведе до фатални недоразумения. Решението трябва да е политическо. Време е за държавнически подход. Не бива да вървим като сомнамбули към война, заяви генералният секретар“, цитиран от ДПА.

Гутериш каза още, че само единството в Съвета за сигурност на ООН може да доведе до ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да създаде възможност за дипломатически диалог с Пхенян.

„В по-общ план всички страни трябва да демонстрират по-силна обвързаност с универсалната цел за свят без ядрени оръжия. Страните, притежаващи ядрено оръжие, носят особената отговорност да възглавят това движение“, подчерта той.

„Светът става все по-нестабилен, а конфликтите се задълбочават, но този процес е обратим, заедно можем да възстановим доверието и да направим света по-добър за всички“, заяви Гутериш, цитиран от БТА.

По думите му съвременните конфликти, включително в Сирия, Йемен, Афганистан и Южен Судан, не могат да се решат по военен, а само по политически път.

„Да не се заблуждаваме – не можем да изкореним тероризма, ако не решим конфликтите, сеещи хаос, в условията на който войнстващите екстремисти процъфтяват“, отбеляза той.

Във връзка с мигрантската криза той каза, че страните имат правото да контролират границите си, но правата на бежанците и мигрантите непременно трябва да бъдат защитени. Проблемът с миграцията по света може да бъде регулиран с глобално споделяне на отговорността, изтъкна генералният секретар.

„Самият аз съм мигрант, подобно на много от вас, но никой не е очаквал от мен да рискувам живота си в паянтова лодка или в каросерията на камион през пустинята, търсейки работа извън родната си страна. Безопасната миграция не може да бъде запазена за световния елит“, каза той.

Гутериш призова също властите в Мианма да прекратят насилието в страната, да определят статута на мюсюлманската народност рохинга и да осигурят безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ на населението.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.