www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Отчайващи мърлячи ремонтират „Дондуков”. Общината пилее парите на софиянци (+фотогалерия)

25 Септември 2017

 

Ей така се прави ъгъл на тротоар - 2-3 вида капаци на шахти, 2-3 вида плочки, всичко събрано с груба циментова замазки на едно място. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Ремонтът на булевард „Дондуков” в София се прави така, че със сигурност тротоари и настилки ще цъфнат след 1-2 години.
Неразбираемо е защо години наред общината поверява ремонтите на булеварди на калпави мърлячи, които вероятно слагат плочки за пръв път. И никой не ги контролира как работят. От снимките се вижда (снимките са от „Строителство София” – фейсбук страница), че на централен столичен булевард строители правят грозни циментови замазки тук и там по тротоарите, сякаш е в селски двор. Впрочем и на село никой не си слага така плочки в двора. Изпълнител на ремонта на „Дондуков” е „Трейс Груп Холд” АД. Който пък сигурно има наети подизпълнители, все отбор юнаци.
Колко качествено работят, може да се види на ремонтирания вече булевард „Витоша”, където плочките цъфнаха (виж тук).

Формите на бордюрите не са от значение за строителите на София. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Общината оповести неотдавна някакъв анализ, че най-много прах имало във въздуха на София заради паважа. А дали не погледнаха тротоарите? Покрити с лошо изработени циментови плочки, които се пукат, особено след като мърлячите софиянци паркират с колите си върху тях. И тези плочки са редени от дилетанти, отгоре-отгоре. Вероятно нископлатени работници, наети някъде от селата, които никога не са правили тротоар. Под плочките не е направена настилка както трябва, те са наредени криво-ляво, после с лека циментова заливка между тях. Още след първата зима започват да мърдат и да джвакат под краката ти. И в София цари истински тротоарен барок – улиците са покрити с десетки видове плочки, не само с 2-3 вида, както приляга на един град със стопанин. Един шестоъгълни, едни правоъгълни, други квадратни, ромбоидни, с най-разнообразни повърхности гладки, на чертички, с различни черти, улеи. И некачествени. Един и същи тротоар до тук е с едни плочки, натам продължава с други, после се редуват трети. И всичките разкривени и пропаднали тук-там.

Царете на замазките. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

От снимките се вижда, че самата инженерна идея част от уличното платно да се покрие с дребни плочки, вече е заложила разпадането им. Там уж в странична лента ще вървят велосипеди и мотопеди, но неминуемо ще газят и коли. Със сигурност тези плочки ще се размърдат още на втората година, дори само велосипеди и мотори да ги газят.
Голям проблем за майсторите строители са бордюрите. Грубо наслагани, след време някои пропадат, нарушават линията, а от снимките се вижда, че и съвсем нови са редени зле и празнотите между тях са запълвани с груба циментова замазка. Това е столичен булевард в центъра…

Така се правят бордюри в европейска столица. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Когато един тротоар и улична настилка не са направени с необходимите наклони, след дъжд водата се задържа на локви върху тях. Това се вижда из цяла София. Тази вода задържа прах, става кал, плочките отдолу мърдат, още повече кал се натрупва. Навсякъде растат и бурени и треви между плочки, около тях се натрупва пръст. При сухо време калта става прах и полита. Това е една от причините въздухът на София да е рекордьор па замърсяване с твърди частици.

Както може да се очаква тази шахта, замазана грубо с цимент, бързо ще се разхлопа. Снимки: Строителство София, фейсбук страница

Човек може да види Париж или друг цивилизован град как е устроен – след дъжд градът се самоочиства, водата, паднала от небето изтича от тротоари и улични платна и ги измива. В София не изтича, образуват се локви, защото ги няма необходимите наклони. Това е заради всичките тия мърлячи, които ремонтират булеварди.
И за толкова години общината не намери начин да промени нещо. Да въведе стандарти и контрол. Да слага тротоари от асфалт, както в Париж и другаде – поне в жилищните квартали. Вместо това се правят скъпи ремонти с уж красиви настилки (и скъпи – да дадем едни пари на когото трябва), които после се разпадат. За да ги сменят след няколко години с други подобни.
И тези отчайващи циментови капаци на шахти, които също се разпадат навсякъде. Вижда се, че сега обилно ги слагат по най-грозен начин по тротоарите на ремонтирания „Дондуков”. Как никой не се сети да ги смени с нещо по-качествено, с по-малък размер. Няма столица в Европа с такива идиотски капаци.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com