Референдумът в Каталуния: 2 262 424 гласували, 90 на сто „да“, размирици и 844 ранени + видео

Сблъсъци с полицията по време на референдума в Барселона. Снимка: от тв екрана

По последни данни на регионалното правителство в референдума са участвали 2 262 424 души, от тях с „да“ са гласували 2 020 144 (90,09%), с „не“ 176 565 (7,87%), с бели бюлетини 45 586 (2,03%) и 20 129 невалидни (0,89%). Регионалното правителство на Каталуния съобщи, че 844 души са ранени при сблъсъци с полицията, която се намеси, за да не допусне гласуване в забранения от закона референдум за независимост от Испания, предаде Ройтерс.

Организации и профсъюзи, отстояващи независимост на Каталуния, отправиха призив за обща стачка в автономната област на 3 октомври, съобщи в. „Вангуардия“, като цитира ръководителя на групировката „Омниум“ Жорди Куишарт.

Каталунското правителство, което е за независимост, заяви, че днес Испания „е срам за Европа“ заради начина, по който се опита да смаже опита на Каталуния да проведе референдум за отцепване, предаде Асошиейтед прес. Правителственият говорител Жорди Турул каза, че действията на полицията са „пълна диващина, международен скандал“.


„Испанската държава се постави в много неизгодно положение в очите на света, като наруши правата на човека и ще трябва да отговаря за това пред международни съдилища“, заяви Турул. Въпреки действията на полицията по думите на говорителя „гласували са милиони“. Полицията е успяла да затвори 319 от около 2300 секции, каза Турул.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че върховенството на закона е надделяло в Каталония, защото референдумът за независимост на регион, който бе забранен от Конституционния съд, е бил блокиран, предава AFP. „Днес нямаше никакъв референдум за самоопределение в Каталония. Върховенството на закона остава на власт с цялата си сила“, каза той по телевизията.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че испанското правителство е направило „каквото трябва“, за да спре референдума за независимост на Каталония, пише El Pais. Премиерът на Кралство Испания подчерта, че разбира „фрустрацията“ на каталонците и „съжалява за това“.

Според него днес „демокрацията е надделяла, защото конституцията надделя“. „Направихме каквото трябваше да направим. Ние сме правителството на Испания, а аз съм главата на това правителство, и поемам пълна отговорност. Изпълнихме задължението си да защитим върховенството на закона. Действахме в рамките на закона, и само на закона“, подчерта испанският премиер. „Няма да затварям никакви врати. Винаги съм предлагал диалог, но в рамките на закона и с уважение към демокрацията“, заяви испанският премиер.

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия, която е трета политическа сила в страната, Педро Санчес заяви, че ситуацията с референдума за независимост на Каталония ще бъде „преодоляна“, пише El Pais . „Бъдете сигурни, че ще преодолеем тази ситуация“, каза той.

„Искам да изпратя на каталонците и всички други испанци послание на сигурността“, добави испанският социалист. Той заяви, че партията му ще гарантира стабилността като „залага на мирно съвместно съжителстване, а не конфронтация“. Педро Санчес добави, че социалистите ще отворят „канал за политически преговори, който е по-нужен от когато и да било“.

Той призова централното правителство в Мадрид, да започне диалог с властите в Каталония. „Социалистите искат от премиера Рахой като глава на правителството, да намери политическо решение на тази ситуация. Нека той преговаря и постигне споразумение. Рахой и Пучдемон са главните отговорни за нещата, които видяхме днес“, заяви лидерът на социалистите Педро Санчес.

Кметицата на Барселона Ада Колау нарече испанския премиер Мариано Рахой „страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес той прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права“. За мен е очевидно, че Мариано Рахой трябва да подаде оставка, заяви Колау. Тя също така каза, че Европейският съюз трябва да заеме становище за това, което се случва в Каталуния.

Каталунският Върховен съд съобщи, че в съдилища в областта са внесени няколко жалби срещу местната каталунска полиция (Мосос д’Ескуадра), която не е затворила избирателни секции въпреки заповедта да наложи съдебната забрана за произвеждане на референдума за независимост, съобщи Ройтерс.

В изявление на Върховния съд на Каталуния се казва, че  жалбите са срещу бездействието на местната каталунска полиция при незаконното отваряне на секциите. Съдът заявява, че е поискал допълнителна информация от Мосос д’Ескуадра във връзка с жалбите.

Испанските сили на реда получиха в петък нареждане да запечатат помещенията, където бе предвидено да има секции за гласуване на днешния референдум, и да изземат всичко, свързано с него. Много от секциите още в петък вечерта бяха окупирани от активисти, подкрепящи референдума, които по този начин бяха решили да попречат да се осуети гласуването. Днес стана известно, че местната каталунска полиция не е участвала в затваряне на секции.

Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.