www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

За преоткриването на български автори и за още нещо

22 Октомври 2017

 

Димо Райков

От известно време започнаха да се преоткриват наши забравени писатели.
Няма лошо, напротив.

Но защо ли започва да ми се струва избирателно това преоткриване? И то преди всичко по отношение на преоткривателите…

Ето, сега започва да се шуми около преоткриването на Иван Хаджийски. Добре.
Но трябва ли да се забравя, че големият ценител, откривател и популяризатор на творчеството на Иван Хаджийски е академик Ефрем Каранфилов! Той обожаваше Хаджийски!

Ние с академика много години, още след 1983 година, когато излезе моята първа книга “Стълба от камък”, за която Ефрем Каранфилов написа рецензия в “Литературен фронт”, станахме много близки и той всеки ден почти ми говореше за Хаджийски. И навсякъде говореше за Хаджийски, с когото заедно са публикували във “Философски преглед”. Почти всеки ден той се чуваше с Маша Хаджийска, помагаше й…

Няма лошо и днес да се пише за Хаджийски, този голям писател,задължително е, аз сам непрекъснато правя това, но не трябва да се забравя и истината, нали? Защото не беше хич лесно в ония времена да се говори и пише за критични автори като Хаджийски.Какви неща ми е разказвал за Хаджийски академикът…

В началото на демокрацията, като възстановител и главен редактор на в.”Тракия”, на когото едно време е бил главен редактор и Петканов, аз бях близък с дъщерите му, помагах им в тези толкова трудни години. А и ги гонеха от къщата, в която живееха… И в знак на благодарност и приятелство те толкова неща ми разказаха за своя баща..Част от разказаното публикувах в доста броеве на”Тракия”. Голям писател!

Ами същото е и с Димитър Ангелов, аз пуснах в списание “Струма” част от последния му и недовършен роман… Взех го след дълго търсене от съпругата му.Към нея ме насочи Йордан Василев… Да, и ние, и то в онова време, сме правели нещо. Но никой дума не обелва, дори и хора, с които съм работил на едно бюро… И на никого не му пука!

Между другото, аз съм пускал, и то през онова време, в същото списание и част от нещата на Георги Божинов. Значи много години, около трийсетина, преди Енев да го “открие”… И колко още неща и автори… Но за стореното от хора като мен се мълчи… Всъщност аз съм правел това, което и десетки други са правели. Да, паметта трябва да се уважава, да не е избирателна…

Да не говоря за сега, когато в Париж се докосвах, а и докосвам до великите умове на човечеството като Умберто Еко, Стефан Хесел, Пол Остър, Салман Ружди, колко френски писатели и политици, с които имам уникални срещи и записки.
Но в България никой не проявява интерес, у нас трябва “правилните” хора да проявят интерес.

Сигурен съм, че ако един от тези “правилни” пишещи се е докоснал до един от тези световни умове, медиите у нас ще ревнат от възторг.

За сетен път се убеждавам, че някои хора у нас продължават да си играят на “наш” и “ваш”. Щом нещо е сторено от “нашия” човек, следва вой до небесата, венцехвалене… А за другите, които са сторили същото, че и повече, се мълчи… Нашенска работа, нали?

Ето, тези дни у нас се гърми за Шарл Азнавур! А никой знае, че аз още преди 11 г. описах моята среща с него в Париж в “Париж, моят Париж…”

Сега е лесно, но едно време за Димитър Ангелов някои ми викаха - как е възможно да публикуваш фашист… Но не винаги се успяваше. Така например, въпреки усилията ми, не можах да пусна чудесната статия на Петер Юхас за свещените крави в българската литература през онова време.
Да, паметта трябва да бъде безпристрастна…

Защото делото е общо, нали?

От страницата на автора
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com