Емигрантството е дълго преживяване

Според „Четири дълги разказа” на В. Г. Зебалд

„Само начинът на смъртта му, този невъобразим край, ме изкара първоначално от равновесие, макар че, както много скоро след това осъзнах, той беше съвсем логичен. Влаковете имаха дълбоко значение за Паул. Вероятно винаги бе смятал, че водят към смъртта. Разписания, жп указатели, логистиката на целия железопътен транспорт, всичко това в един момент се бе превърнало за него в обсесия” – човекът цял живот се увличал по влаковете и накрая легнал на релсите.

В „Емигрантите” на В. Г. Зебалд (изд. „Колибри”, превод Стоян Гяуров). „Четири дълги разказа” е подзаглавието. Вторите два са дълги на страници, но заявената дължина е заради дългите истории.

„Отдалечен на около 2000 км по въздушна линия – но откъде?”, е написал същият Паул под своя снимка. „Често идвам тук… така имам чувството, че съм някъде много далеч, макар че и аз не знам откъде” – герой от друг разказ.

Всяка емигрантска история е дълга и Зебалд я приключва обикновено със самоубийство. Да, разказите му преливат от фабула, в тях е цялата европейска история от ХХ век, прецедена през горчивината в историята на германците. Но не събитията разтягат дължината, дълго е всяко емигрантство като преживяване.

Необходимо предупреждение: „Емигрантите” е без пряка реч. С диалози, но без графиката, която ускорява четенето. Сякаш допълнително „удължаване” – и на четенето. Но не като затормозяване – дори и упоителните прегледи на обстоятелства и места са гъста фабула, не са просто пейзажи. Вкарал е в разказите реални съдби, събития, география, документални фотографии, разкази в разказите, пътеписност, мемоарност и още няколко жанра в неповторима сплав. Няколко пъти срещаме Набоков. И защо разкази – чете се като роман.

Самият Зебалд живее и умира като емигрант в Англия. Романът е от 1992 г. и днешният му прочит минава през болната европейска тема „емигранти”. В него са германските емигранти. Белетристична плесница върху бузестия патос за глобализация, мобилност и прочее и върху актуалната ни тематична врява.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.