Мечтата за независима Каталуня се стопява сред местните сепаратисти

Франс прес

Карта на Каталуния.

Месец след сблъсъците с полицията, в които бранеха референдума за самоопределение на Каталуня, жителите на малкото селце Досриус са обезсърчени – независимата им „република“ се изпари за броени дни. „Никакви сили не ми останаха. Положихме много труд, помагахме кой с каквото може, а накрая нещата се влошиха повече отпреди“, обобщава Оскар Жансана, 43-годишен фермер, застанал пред къщата си, украсена със сепаратисткото знаме.

Мечтите за независима република бързо отлетяха. Пет часа след провъзгласяването й в петък от каталунския парламент правителството в Мадрид постави под пряко управление този регион от Североизточна Испания. В понеделник администрацията вече бе под контрол.

Отстраненото сепаратистко правителство се раздели между Барселона и Брюксел, където неговият ръководител Карлес Пучдемон уверява, че все още е „легитимният премиер на Каталуня“. „Те откараха републиката в Белгия, а ние останахме тук с вицекралица“ – шегува се примирена Сусана Мора, говорейки за испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, натоварена в момента да управлява Каталуня.

Заедно с десетки свои съседи 43-годишната продавачка беше на 1 октомври част от жив щит пред единствената изборна секция в селото с 5000 жители, сгушено в хълмовете край Средиземно море северно от Барселона. По обед пристигна Цивилната гвардия и „нахълта безцеремонно, по войнишки“, разказва тя. За да изземат изборните материали, полицаите си проправяха път с палки и неколцина, включително кметът, бяха ранени.

„Връщане към реалността“

Също като Сусана Мора хиляди каталунци се вдигнаха на този ден, за да осигурят протичането на вота, забранен от Мадрид – на резултата се позова каталунският парламент, за да провъзгласи отцепването на региона. Ликуване обхвана в петък мнозина сепаратисти, но то бързо премина в разочарование. „Истината е, че не схващаме добре какво става. Хората са много ядосани“, обяснява продавачката, метейки пода в своето павильонче.

„Поизгубихме вяра“, признава и Кристина Карбо, излязла на разходка край готическата църква в селото. „Борим се отдавна за това: демонстрирахме, протестирахме, гласувахме неведнъж . . . – обяснява тя. – Бяхме си внушили, че стига само да посегнем, но как да надвием държавата, цялата власт е у нея.“

От 2010 г. активистите на сепаратисткото движение организираха масови демонстрации в областта и подкрепяха водачите си практически безусловно. През 2015 г., получили абсолютно мнозинство в каталунския парламент, отцепниците обещаха независимост до година и половина, колкото да подготвят местния апарат за функциите на държавна администрация.

Но вече изминаха две години, а каталунските управници нямат нито собствена хазна, нито социално осигуряване, нито централна банка, а не контролират и територията. Напротив, тя вече се управлява от Мадрид – за пръв път, откакто е приключила диктатурата на генерал Франко.

„Връщаме се към реалността – признава пред АФП лидерът на мощно сепаратистко сдружение. – Републиканското правителство няма как да се наложи. Трябва да си направим самокритика и да кажем на хората, че няма да стане лесно, че всичко ще трае много дълго.“

Отцепническите лидери уверяваха години наред, че раздялата с централната власт ще мине без големи щети. Изключваха изобщо бизнесът да напусне региона – а 1800 фирми вече изместиха другаде главните си офиси. Обещаваха, че Каталуня ще остане в ЕС, докато европейските власти предупреждаваха пак и пак, че това не е възможно.

„Измамиха ни съзнателно“, заклеймява ги Рабон Санчес, 54-годишен адвокат от Досриус, противник на идеята за независимост. „Политиците трябва да казват истината, а те не го направиха. Вместо да правят политика, те пратиха хората вместо себе си на предната линия и ни вкараха в тази задънена улица“, въздиша той.

Други обаче вярват непоклатимо в сепаратистките водачи от рода на Карлес Пучдемон. „Те си знаят работата. Трудно ще ни бъде, но те са предвидили всичко. За 1 октомври ни бяха казали, че гласуване ще има – и гласувахме. Така ще стане и сега“, твърди Жозеп Планас, дърводелец, на 48 години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.