Събудителен процес

Румен Белчев

Добро утро!
Събудихте ли се след Деня на будителите? Как е – боли ли главата? Стои ли още тиквата на масата?
Не вашата – на детето, което кой знае защо чества Хелоуин. А може и да е право – нали в приказката само детето се осмелява да рече на краля, че е гол – като за плакат пред Народния театър!
По някаква странна причина работещите в медиите (самоопределящи се като журналисти) са си нарочили тоя ден за празник – в смисъл – ако не сме ние, будителите, да ви събудим, така и ще си умрете за­спали.
И ето – започваме събудителния процес с „ТАБЛОИД”: „Депутатка проститутка в парламента!” Неидентифициран депутат от БСП „веднага разпознал дамата, с която преди време се забавлявал в спалнята срещу 500 евро на час”. Защитникът на трудещите се работници и селяни светкавично информирал колегите си за находката и „всички се юрнали да си говорят с мацката и да й мятат белтъци, вероятно се надяват да ги огрее безплатно по депутатска линия”.
На интелигентността на читателя е оставено да се сети от коя парламентарна група е красавицата, предполага се, че партийната дисциплина би възпрепятствала избрания от бедните и унизени българи сладострастник-паралия да прави такива разкрития.
Независимата от всичко преса, симпатизираща по една или друга причина на правителството, по особено перфидни начини се опитва да ни светне, че протестите на някои професии са ялови, безпредметни и тъпи.
„Полицаите ще протестират с плакати на английски” – извежда новината в заглавие „СТАНДАРТ”. Защо? Ами – за да ги разберат и чужденците, разбира се. А за какво протестират? За да разберем, трябва да открием сбутаното в кьошето антрефиленце на „24 ЧАСА”: „Дясната кубинка на полицаите тече повече от лявата”. Това било установено при лабораторни изследвания. Как да не протестира човек! Естествено, изданието се грижи за националната сигурност и краката на осигуряващите я с доста по-подробен текст – „Пчелен восък пази обувките от вода”. Мажете кубинките, така няма да има повече поводи за протести и всички ще сме доволни!
„ТРУД” не се задоволява с подобни заврънгачки – той възторжено прославя подвига на любимия си премиер – „Борисов дава 500 000 евро за Африка срещу миграцията”. Знаехме, че премиерската заплата е добра, но чак пък толкова, че да може да г-н Борисов се бръкне и тупне на масата половин милион за бедна Африка… О, спи ли НАП, о, НАП не види ли… Слава Богу, от текста става ясно, че парите ще ги даваме ние – в смисъл – нашата държава. Не плачете, деца и фенове – премиерът е невинен!
Като си говорим за деца и фенове – спортните страници обичат и двете групи свои читатели – „Фен се млати с дете на ръце” – прославя „МОНИТОР” подвига на английски татко, който с едната си ръка носи двугодишното си дете, а с другата – „отправя кроше към вратаря на „Лион”. Обърнахте ли внимание на глагола в заглавието? Феновете от вестникарските страници отдавна вече не гледат мачовете просто така – те са отишли със съвсем друга цел – „Фенове се млатят в София и Враца” – твърди „ТРУД”, а „СТАНДАРТ” допълва радостно, че „Стотици фенове се млатиха във Враца”. Ако искате да попаднете във вестник – идете на стадиона, млатете се и вие! А ако ви се свидят парите за билет – може и отвън – безплатно е!
Междувременно „ТЕЛЕГРАФ” съвсем ни разсънва с новината, че след Нова година каруците в София ще бъдат забранени, и предупреждава, че „Конфискуват конете на нарушителите, дават ги на болни деца”.
Какво ще прави болното дете с големшкия нов домашен любимец? Според цитираният общински съветник се обмисляло да „се ползват за лечение на болни деца, тъй като е известно, че ездата има терапевтичен ефект”.

Да раздадат по един кон на общинските съветници, та да си го яхат – и наяве, и на сън, както в песента. Щом има терапевтичен ефект – сигурно помага и срещу глупост.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.