www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Хората на Порошенко срещу Агенцията за борба с корупцията

11 Декември 2017

 

Асошиейтед прес

Очакваше се създадената преди две години агенция за борба с корупцията в Украйна да бъде движещата сила, която да изкорени ширещите се незаконни практики, изчерпващи ресурсите на страната и тревожещи западните съюзници.

Но вместо това Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) е подложено на критики от съюзниците на президента Петро Порошенко, които се опитват да ограничат неговата дейност и власт.

Шефът на НАБУ Артьом Ситник заяви в интервю за “Асошиейтед прес” през уикенда, че предприетите напоследък опити от политическите и бизнес елити за отслабване на агенцията, която трябваше да бъде видим символ на реформата в Украйна, са движени от страх.

“Старите и новите елити са доста уплашени”, след като осъзнаха, че “вече няма недосегаеми”, каза Ситник. Миналия месец Службата за сигурност на Украйна и генералната прокуратура провалиха операция на агенти под прикритие на НАБУ за залавяне на служител на Държавната миграционна служба, заподозрян в издаване на паспорти и разрешителни за жителство срещу подкупи. Агенциите обвиниха НАБУ в незаконно подслушване и оповестиха имената на неговите агенти, унищожавайки прикритието им.

Фракцията на Порошенко и нейните съюзници в парламента също така внесоха законопроект, който би позволил на депутатите да уволнят директора на антикорупционната агенция с гласуване с просто мнозинство. Съгласно сегашния закон шефът на НАБУ може да бъде уволнен само ако бъде признат за виновен в престъпление - разпоредба, имаща за цел да осигури независимост.

“Тези атаки са пряко свързани с факта, че ние разследваме все повече случаи на престъпления с участието на хора, контролиращи медийните, материалните или административните ресурси, които те насочват срещу нас”, каза Ситник.

От създаването си през 2015 г. НАБУ е разследвало 461 случая, засягащи висши представители на бизнеса, правителствени служители и съдии, обвинени в участие в корупционни схеми.

Ситник смята, че сегашната кампания срещу неговата агенция произтича от разследване срещу сина на вътрешния министър Арсен Аваков за предполагаемо участие в схема за незаконно присвояване на 14 милиона гривни (около 520 000 долара), отпуснати за покупка на полицейски раници. Аваков настоява, че синът му е невинен, и твърди, че върху НАБУ се оказва политическо влияние.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази тревога от събитията напоследък, “които могат да премахнат напредъка, постигнат в създаването на независими институции за справяне с корупцията на високо ниво, включително Националното антикорупционно бюро”. “Борбата с корупцията е ключово искане на украинското общество, има решаващо значение за постигане на по-голям и справедлив растеж и е част от ангажимента на правителството съгласно програмата с МВФ”, каза Лагард в изявление миналата седмица.

Тя призова украинското правителство и парламент да гарантират независимостта на НАБУ и да предприемат бързи действия за създаване на независим антикорупционен съд, който “да постановява вдъхващи доверие решения по случаи на корупция на високо ниво”.

МВФ превърна създаването на съд, който да разглежда дела за корупция, в условие за отпускане на нови траншове по помощен пакет в размер на 17.5 млрд. долара в момент, когато Украйна се бори със сепаратисткия конфликт на изток.

Депутатите от фракцията на Порошенко и съюзниците им гласуваха в четвъртък за освобождаване от длъжност на председателя на антикорупционната комисия на парламента - ход, който беше сметнат за пореден опит за възпрепятстване на усилията за борба с корупцията. “Бившият и настоящият корумпиран елит заговорничат помежду си”, каза уволненият председател на комисията Егор Соболев. “Техният план е да разрушат независимостта на органите за борба с корупцията, да ги заменят с фалшиви и да спрат процеса на прочистване на управлението”, добави той.

Народният гняв от корупцията беше фактор за продължилите месеци протести, които свалиха от власт бившия проруски президент на Украйна през февруари 2014 г. Неуспехът на Порошенко да постигне напредък причинява все по-голямо нетърпение и предизвиква призиви за импийчмънт, водени от бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който се превърна в украински опозиционен лидер.

След като оглави няколко демонстрации в Киев, Саакашвили беше арестуван в петък заради твърдения, че е заговорничел със свързани с Русия украински бизнесмени за сваляне на президента. Саакашвили се присмя на обвиненията, като заяви, че те произтичат от отдавнашната неприязън между него и руския президент Владимир Путин.

“Задържането на Саакашвили показва колко далеч е готов да стигне Порошенко, за да запуши устата на своите противници и тези, които разобличават корупцията”, каза Соболев. Хиляди поддръжници на Саакашвили участваха в шествие в украинската столица вчера, като настояха за неговото освобождаване и призоваха за импийчмънт срещу Порошенко.

“Порошенко продължава най-лошите традиции на старата номенклатура”, каза ръководителят на Центъра за борба с корупцията Виталий Шабунин. “Същите стари елити, същите хора подемат различни политически лозунги, но техният начин на мислене и целите им остават същите.”

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com