Детският труд оставя горчив привкус в шоколадовата индустрия

Голяма част от шоколада в света идва от Западна Африка, където все повече деца работят в какаовите плантации. Производителите на шоколад са пределно наясно с проблема за имиджа им, до който това може да доведе, и някои от тях, например Nestle, полагат усилия да се преборят с детския труд във веригите им за доставка. Постигането на резултати обаче остава трудно.

Деветгодишната Моахе до неотдавна е разпръсквала хербициди, работейки в какаовата плантация на баща си. Сутрин и през нощта крехкото момиченце е носило ведра с вода, тежащи повече от него, от селския кладенец до къщата си.

Моахе бе сред около двата милиона деца, трудещи се в какаовите ферми в Кот д’Ивоар и Гана, които помагат за добива на суровината за шоколадовите лакомства, произвеждани и продавани в богатите развити страни. „Не знаех, че работата е нещо лошо. За мен е нещо нормално“, казва Моахе с извинителен тон.

Там, където започва детският труд, детството свършва

Той застрашава здравето на детето и се отразява негативно върху неговото образование. Заради невежеството, съчетано с традиция и бедност, детският труд обаче продължава да бъде обичайна практика в много села в Западна Африка. Около две трети от какаовата продукция в света идват от този регион, който доставя суровина за производители като Hershey, Mars, Nestle, Ferrero и много други. Голяма част от шоколада ще бъде изядена в богати страни през предстоящите коледни празници.

Броят на момчетата и момичетата, работещи в какаови плантации в момента се увеличава. В Кот д’Ивоар между 2009 и 2014 година броят им е нараснал с около 50% до 1.2 милиона, сочи изследване на университета Tulane от Ню Орлиънс, проведено по поръчка на американското министерство на труда. В Гана броят на работещите деца през същия период леко се е понижил до 0.9 милиона.

По принцип в Кот д’Ивоар детският труд е забранен. Носенето на тежки товари като чували с какаови зърна, разпръскването на токсични химикали като инсектициди или размахване на мачете срещу бурените – всичко това противоречи на закона за защита на децата, на които официално е разрешено да извършват само лек труд.

Малки стъпки

Една от организациите, борещи се с детския труд на място, е International Cocoa Initiative (ICI). По поръчка на Nestle тя е разработила система, благодарение на която успешно е предотвратила детския труд в Конан Яокро и в още близо 2700 села.

В основата на системата са служители като Серж Ален Афиан, които работят директно в селата. 30-годишният фермер, отглеждащ какао, е посетил всяко домакинство в Конан Яокро, за да определи колко хора живеят под един покрив, с какво се занимават и дали всички деца ходят на училище.

След това той събира всички данни от разговорите си с местните хора и посещенията в плантациите чрез смартфона си и изпраща информацията на ICI.

„Децата трябва да бъдат защитени и мястото им е в училище“, казва Афиан, допълвайки, че се опитва да обясни на местните хора защо детският труд е толкова неправилен. Чрез неговите усилия и усилията на други хора ICI вече е помогнала на много деца като Моахе, които по-рано са работили във фермите.

Освен това са били построени или реновирани около 1400 класни стаи, ICI помага и с училищните такси. За да се предотврати по-малките деца да бъдат извеждани на полето, ICI е организирала и детски градини.

Какаото, отгледано в Конан Яокро, отива чрез кооператив в близкия град Н’Дучи към американската компания за търговия със суровини Cargill, която го продава на Nestle.

Швейцарският гигант за хранителни продукти по собствените му данни купува около 47 000 тона какаови зърна годишно през системата на ICI, което се равнява на около 11% от световните му покупки на какао всяка година.

„Във веригата ни за доставки не се допуска детски труд“, заявява старшият мениджър на Nestle за влиянието върху социалната и природна среда Ян Уайс. Системата ICI, която е разработена за първи път през 2012 година, сега трябва да бъде разширена, така че да гарантира, че цялата какаова продукция е добита без детски труд. „Проблемът съществува във веригата ни за доставки и ние приемаме това много сериозно“, допълва Уайс.

Битката срещу детския труд

През 2016 година продажбите на сладки изделия на Nestle са достигнали 8.7 милиарда швейцарски франка (8.8 милиарда долара). В битката срещу детския труд и усилията за построяване на повече училища компанията досега е похарчила около 5.5 милиона франка.

Структурни фактори също силно затрудняват битката срещу детския труд в Западна Африка. Повечето фермери, отглеждащи какао, култивират само няколко хектара земя и не могат да си позволят да наемат работници, което им налага да използват детски труд.

Производителите на какао освен това са зависими от колебанията на световния пазар. През 2014 година цената на един тон какао достигна около 3200 долара, в момента е едва 1900 долара. Правителствата се намесиха, за да смекчат колебанията, и на фермерите бе гарантирана фиксирана цена от около 1900 долара на тон миналата година. Оттогава обаче сумата намаля до около 1300 долара за тон тази година. „В момента усилията почти не си струват“, казва фермерът, отглеждащ какао, Атале Андре Яо.

Въпреки многото дни, прекарани в изтощителен физически труд, деветгодишната Моахе е опитвала шоколад само веднъж в живота си. „Наистина е сладко“, казва момиченцето, запитано какъв е вкусът. Тя обаче е имала възможност да го вкуси само веднъж. В крайна сметка почти никой в селото й от 500 души не може да си позволи дори парченце шоколад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.