www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Най-големият подарък – коледното „мълчание“ на парламентарния звънец до 11 януари

28 Декември 2017

 

Аспарух Панов. Снимка: e-vestnik

Ура! Парламентът е в поредната си коледна ваканция. До 11 януари 2018 г. ни очакват 20  „светли“ дни без парламентарните „изцепки“ и истеричните дебати на 44-тото Народно събрание. Това е четвъртият „пословичен“ български парламент, избран по време на
„новата ера“ на управление на генерал Борисов и подпечатания от него нов „държавен“ ГЕРБ, започнала през „историческата“ 2009 г.

В този парламент има твърде много популисти, отявлени националисти, има социал-комунисти, разюздани русофили и дори болшевики. Има защитници на олигархични корпоративно – политически модели и на максимално възможното опекунство на държавата. Има директни носители на контролирания етнически и корпоративен вот. И толкоз.

На мястото на парламентаристите от времето на правителствата на ОДС на Иван Костов (1997 – 2001) и на НДСВ на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005), които създадоха политическата рамка на свободната функционираща пазарна икономика и вкараха България в НАТО и ЕС, в днешния парламент има огромна политическа празнина. Няма ги дори и малкото депутати от Реформаторския блок от предишното НС, които даваха поне една минимална илюзия за приемственост.

Въпреки че вече над 10 години сме членове на НАТО и ЕС и сме в навечерието на първото си ротационно председателство на Съвета на ЕС, като че ли не успяваме да се разделим с блудкавата носталгия към времето на комунизма. Когато се опитваме да анализираме (или поне да опишем) радикалните обществено-политически промени, в които участваме като свидетели или модератори, неминуемо се сблъскваме с кризата на идентичността в посткомунистическото ни общество.

Оказва се, че е по-лесно да реставрираме старата си комунистическа идентичност и житейската философия на оцеляването, отколкото да извисим духа си до нивото на осмислените ценности на „свободния свят“, към който вече принадлежим. Нещо повече, през последните години ставаме отново и отново свидетели как реалната конкуренция на идеи и интереси се заменя със задкулисното договаряне в рамките на управляващата партия или коалиция.

Публичното пространство се заменя отново с партийното. Много често партийните и корпоративните интереси се представят като национални. Връща се дори политическият език на стария режим, езикът от коридорите на комунистическата власт, от който лъха на евтина пропаганда и казионен оптимизъм. Именно тук, в не успялата декомунизация и политическия ни провинциализъм се крие основното вътрешно противоречие на българския преход.

Ако искаме да участваме през следващите години в големия европейски преход от проблемите на оцеляването към ценностите на знанието, духовната реализация и европейската политическа култура, трябва преди всичко да преодолеем кризата в идентичността на българското общество. Ще успеем ли? Само, ако се разделим с комунистическия си манталитет!

Колкото и да съм добронамерен еврооптимист, мръсно сивият „шуробаджанашки“ политически пейзаж поставя много въпроси около капацитета и политическата воля на парламентарно представените партии и съответните институции за взимане на национално отговорни вътрешнополитически решения в най-деликатните за страната ни проблемни области. Дано да не съм прав в пенсионерските си страхове, но имам горчивото чувство, че ще продължаваме да се въртим още дълго около оста на собствената си безпътица.

От Фейсбук страницата на автора
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com