www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Шампанско за Нова година – има и добро българско. Кое да изберем, как да ги познаваме по цените?

Справочник за означенията на етикета
Справочник за означенията на етикета

31 Декември 2017

 

От национална гордост можем да посрещнем Нова година с българско шампанско. Думата шампанско не е точна, става дума за естествено пенливо вино, което у нас популярно наричат с френското наименование. А то е запазена марка само на областта Шампан на 150 км от Париж. В България и на други места по света по същата т. нар. класическа технология, се правят естествено пенливи вина.
Впрочем у нас само няколко винарни правят шампанско по класическа технология, с ферментация в бутилката. Това са избите „Магура”, „Хан Крум”, „Едоардо Миролио” и „Логодаж”. Те имат постоянно производство. По магазините могат да се срещнат опити и на други изби като „Вила Юстина”, „Боровица” и др., но не винаги се намират.

Тези пенливи вина са с цени между 15 и 25 лева бутилката, което е нормално за тази технология. Тя е бавна и трудоемка. Виното обикновено е от сортовете шардоне и пино ноар. В изба „Логодаж” правят отделно и шампанско розе от сорта Мелник, който се оказва много сполучлив за пенливо вино.

Вече готовото вино се бутилира заедно с добавен фруктозен сироп с дрожди (или захарен сироп, или запазен гроздов сок – всяка изба има своя рецепта). Отлежава от седмици до година така, в това време дрождите извършват вторична ферментация в бутилката, отделя се въглероден двуокис и виното става естествено пенливо. Типично за истинско шампанско (пенливо вино) е миризмата на дрожди, освен ароматите на гроздето. Подобна е на миризмата на мая в прясно ферментирало тесто, прясно изпечен хляб.

Няколко вида българско шампанско, произведено по класическа технология за шампанско. Цените са между 15 и 25 лева. За съжаление не се намират навсякъде. Например в “Метро” за нова година се продаваше само един вид българско шампанско. Снимка: e-vestnik

След отлежаването под определен ъгъл, утаените в гърлото на бутилката дрожди се отстраняват след силно охлаждане. След това технологичната запушалка се заменя с онези добре познати характерни дебели тапи за шампанско. В бутилката на естественото пенливо вино по класическа технология, се образува налягане между 3 и 6 атмосфери, затова са дебели бутилките и затова са тия гърмежи на тапи, понякога дори опасни за околните. Но отварянето на шампанското трябва да се прави по начин, така че тапата да не изхвърча, а да остава в ръката. Освен ако не искаме празничен гърмеж и стрелба с тапа през прозореца или в тавана.

Другата технология за производство на естествено пенливо вино (защото има и изкуствено пенливо) е т. нар.

резервоарна технология

Тя има разновидности, наричат я още италиански метод, има дори руски метод. В общи линии се свежда до едно и също – извършва  се вторична ферментация както при класическия метод, но не в бутилка, а в стоманен съд с капацитет хиляди литри. Методът е много по-евтин, в един съд ферментират вторично 10 хил., 20 хил. или 100 хил. литра вино едновременно. Охлажда се, утаява се, бутилира се. Такова „шампанско” не е лошо, дори може да е по-добро от някои, произведени по класическа технология. Всичко зависи от качеството на гроздето и виното преди вторичната ферментация.

Българско „шампанско”, произведено по такава технология, у нас струва 5 до 10 лв. бутилката. Но повечето на тази цена като вина не са особено качествени, дори има много зле. Човек трябва да опита една или друга марка, за да се ориентира. Традиционен производител с опит за такива вина е винпром „Лясковец”, където се прави популярното шампанско „Искра” от 1959 г. насам. През 90-те години и началото на този век много винпроми започнаха да правят шампанско с името „Искра”, но не е едно и също. Тъй като винпромът в Лясковец накрая успя да надделее за търговската марка „Искра”, други винпроми започнахада имитират името и етикета на старата „Искра” – изписано със същия шрифт „Криста” и др. подобни.

Така че, който иска традиционната „Искра”, трябва да гледа къде е произведена. Но и да чете внимателно етикета, и да знае, че може да попадне на оригинална „Искра” или друго българско „шампанско”, залежало от предишни години – бутилки, на които е възможно и да не им гръмне тапата. Или да имат блудкав вкус на изветрял газиран сок от ябълки. Затова трябва да се провери внимателно на етикета кога е бутилирано. Най-добре да е 2017 г. Всякакви по-стари са съмнителни.
Но не е добре да се търси по-евтиното, щом става дума за шампанско.

Най-евтиното „шампанско” у нас се прави без никаква вторична ферментация, а е

газирано вино,

както се газират безалкохолните напитки. Цените на такова са около 3-4 лв. бутилката, а на външен вид не се различават от останалите. Има изглеждащи съвсем „представително”, лъскави, шарени. Вътре на практика има подсладено евтино вино, което не си личи колко е кофти заради захарта и газирането.

Как да се ориентираме по цените

3-5 лв.
бутилката – газирано евтино подсладено вино – изкуствено  пенливо.
5-10 лв. бутилката – естествено пенливо вино по резервоарна технология, с вторична ферментация в стоманен съд. В този ценови клас не са много добрите вина. Да се внимава за годината на бутилиране, ако е преди 2017 г., може да е старо и да не гръмне тапата.
15-25 лв. бутилката – естествено пенливо вино, произведено по класическа технология, по каквато се прави и шампанското във Франция. Вторичната ферментация става в бутилка, има отчетливи аромати на дрожди, освен на гроздето. Дори бутилирано отпреди 2-3 години е добро, няма рискове да е изветряло като евтините.
(Забележка – цените се отнасят само за пенливи вина българско производство)

Испанското шампанско се нарича кава. Снимка: фирмен сайт

,
За вносните накратко

На пазара у нас има много добри испански естествено пенливи вина – т. нар. кава. Някои по класическа технология са доста евтини 13-25 лв. (има и по-скъпи, разбира се). Кава е по-близо до оригиналното френско шампанско като вкус, мнозина дори го предпочитат, защото има малко повече „плодовост” на вкуса, докато шампанското е малко „по-постно” и „киселее” повече.
Има и хубаво италиански просеко за 15-25 лв., по резервоарна технология, италиански метод. Просеко традиционно има малко повече сладост на вкус, и е по-далеч като стил от типичното френско шампанско. Но някои го предпочитат именно затова.
Оригиналното френско шампанско у нас е на цени от 50-ина до над 300 лв. бутилката.

Италианското пенливо вино просеко конкурира шампанското. Снимка: фирмен сайт

,
Справочник за означенията на етикета

Zéro dosage – без добавен захарен сироп, по класическа технология, отговаря на категорията Brut Nature (Brut Zero). Обикновено и двете означения са изписани на етикета.
Brut Nature (Brut Zero) – 0 до 3 г естествена гроздова захар на литър, без добавена захар при производството.

Extra Brut – 0-6 г захар на литър.

Brut – 0-12 г захар на литър.

Extra Dry, Extra Sec, Extra seco – 12-17 г захар на литър.

Dry, Sec, Seco – 17-32 г захар на литър.

Demi-Sec, Semi-seco – 32-50 г захар на литър.

Doux, Sweet, Dulce – над 50 г захар на литър.

(Забележка – тези означения се отнасят само за пенливи вина – шампанско, просеко, кава и др. Понятията Dry, Sec за обикновени (тихи) вина означават „сухо” и са до 5 г остатъчна гроздова захар на литър. За сравнение – кока-колата има 106 г захар на литър)

Blanc de Blancs – шампанско, естествено пенливо вино или „тихо” вино, направено само от бели сортове грозде. За шампанско обикновено е от 100% Шардоне.

Blanc de Noirs – бяло вино, направено от червени сортове грозде. За шампанско (естествено пенливо вино) се използват обикновено сортовете Пино ноар и Пино мьоние.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com