Втора кабинка, трети пол

Румен Белчев

Годината започна с броене – като на абитуриентски бал. Една кабинка, две кабинки, трети пол, четвърти мандат…
Грешка – четвъртият мандат още не се е задал, но според „ТРУД” „Гейбракът клати коалицията”.
Специалисти сме да спорим за нещо, от което си нямаме хабер – така целокупният български печат и читателите му се включиха в обсъждането на Истанбулската конвенция – която, естествено, не са чели. По същия начин, по който се включиха и в тупурдията около втората кабинка на Банско – хора, които са виждали Пирин само на картинка, спорят „за” и „против” разширяването на курорта. Честно казано, по-симпатични са ми тия, които не вярват много-много на твърденията, че няма да се строят никакви хотели, защото си имаме едно наум покрай обявяваните за градини и ливади плажове по морето, върху които после се построиха разни красивички комплекси. Симпатичен обаче ми е и екоминистърът Димов с наивната си вяра, че се задава едно прекрасно време „Без коли до втория лифт на Банско”. Без майтап – така пише в „СТАНДАРТ”! Не е ясно дали скиорите ще са доволни, че ще си влачат екипировката на гръб до новото съоръжение, но кой ли ги пита – те да се радват, че няма да има нужда да се катерят по баира пеш!
С третия пол нещата са още по-объркани, отколкото с втория лифт. Както спорната конвенция клатеше кабинета, така според „МОНИТОР”, „Кабинетът поряза третия пол”. На кого да вярва човек? Порязан ли е и ако е порязан – това не е ли нещо като дискриминация спрямо другите непорязани?
А в „ТРУД” депутатът Георги Марков хеп­тен ни обърква с изявлението си, че „Аз не съм съгласен и никога няма да гласувам за това едно момченце в отделенията, което си мисли, че е момиченце, да ходи в женската тоалетна…”
Ако и това го пише в конвенцията, ще трябва да седна и аз да я прочета – в нея очевидно има по-големи простотии, отколкото във всекидневния ни печат. Ако обаче не го пише – това значи ли, че екс-конституционният съдия също не я е чел, но държи да се изкаже компетентно?
Отрадно е, че целокупната българска преса държи на християнските ценности и правилната сексуална ориентация и се старае да предаде традициите на младото поколение. „Гери-Никол клати дупара на Сейшелите” – информира момченцата от отделенията „МОНИТОР”, а „СТАНДАРТ” допълва темата за секстормоза в Холивуд с „Бланка Бланко – отново полугола по червения килим”. За тия, които ще си помислят, че става дума за деколте, вестникът уточнява подробности: „Брюнетката на последните Оскари се появи без бельо и без усилия да прикрие всичко онова, за което „отговарят” гащите и сутиените…”
Едно от определенията за трети пол е, че към него принадлежат хора, които вземат пари назаем и не ги връщат. Кой знае защо се сетих за него, когато изчетох две публикации – „СТАНДАРТ” радостно обявява, че финансовият министър заедно с просветния дали „10 млн. лв. и нов имот за Алма матер”. Малко озадачаващо информацията приключва с твърдението на ректора на университета, че „висшето училище няма да протестира, тъй като поставените от вуза условия са изпълнени”.
Висшето – не, средното – да. Още на другия ден в „24 ЧАСА” четем: „Гимназията, чиято сграда дават на СУ, на протест”. Оказва се, че учителите и 240-те ученици в Професионалната гимназия по облекло „разбрали от медиите, че ги местят”. А според уверенията на г-н Вълчев, министър на образованието, „сградата е празна и в нея ще учат 150 студенти по медицина”.

Както виждате, не само третият пол ни е проблемът! Както е тръгнало, докато затапваме протестите по време на европредседателството, може да си измислим и четвърти!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.