Как „фалшивите новини“ на Тръмп дадоха ново оръжие на авторитарните лидери

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

От встъпването си в длъжност Доналд Тръмп популяризира понятието „фалшиви новини“, като го използва, за да критикува неблагоприятните новини в традиционните медии, медийните организации, а в един случай дори отделен човек.

Но откакто Тръмп привлече общественото внимание към това понятие, то започна да се заимства и от различни лидери по света, особено от тези, които са начело на авторитарни режими.

Макар Тръмп да твърди, че е измислил израза „фалшиви новини“, и да се хвали, че това е „един от най-великите термини, които е предложил“, той съществуваше преди президента и се използваше за описване на умишлено заблуждаващи и в някои случаи напълно измислени новинарски истории.

Но с използването на „фалшиви новини“ за описване на всякакъв вид отрицателно медийно отразяване Тръмп помага на страни – от Венецуела през Сирия до Мианма – да оправдават жестокости и нарушения на човешките права. Ето някои примери.

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Венецуелското правителство контролира голяма част от медиите в страната, а местните лидери са критикувани по света, че посягат на демократичните свободи във Венецуела.
През юли 2017 г. Мадуро в интервю за руския пропаганден инструмент Ар Ти (RT) премина в атака. „Фалшивите новини“ бяха негово оръжие.

„Венецуела е подложена на тормоз от световните медии, които обсаждат (страната). (Те) разпространяват множество фалшиви версии, множество лъжи. Именно това наричаме днес „фалшиви новини“, нали? (Настъпва) епохата на постистината“, заяви Мадуро за телевизия Ар Ти.

Башар ал Асад, президент на Сирия

Асад е отговорен за някои от най-тежките нарушения на човешките права в съвременната история и е принудил шест милиона души да избягат от страната си.
През февруари „Амнести интернешънъл“ заяви в доклад, че сирийското правителство е убило най-малко 13 000 души във военен затвор между 2011 и 2015 г. Асад оспори доклада.
„В днешно време можете да скалъпите всичко“, заяви Асад за „Яху нюз“. „Ние живеем в епохата на фалшиви новини.“

Властите на един щат на Мианма

Страната е обвинявана в „етническо прочистване“ заради нападението й срещу рохингите. Над 600 000 рохинги са избягали от щата Ракхайн, на западното крайбрежие на Мианма, а армията на страната е обвинявана в убийства, масови изнасилвания и палежи.

Щатът Ракхайн заимства езика на Тръмп, за да опровергае твърденията.
„Няма такова нещо като рохинги“, заяви през декември служителят в министерството на сигурността на щата Ракхайн У Кяу Сан Хла, цитиран от „Ню Йорк таймс“. „Това са фалшиви новини.“

Китайските държавни медии

През март 2017 г. китайското правителство, известно с рестриктивния си подход към свободата на медиите, заимства понятието на Тръмп, за да оспори твърденията на китайски правозащитник, че полицията е изтезавала друг активист.
„Тези истории по същество са фалшиви новини“, заяви управляваната държавната информационна агенция Синхуа в материал на английски език.

Руското външно министерство

Уебсайтът на външното министерство има цял раздел, който използва за дискредитиране на новинарски съобщения. Тези съобщения са предимно на западни информационни средства, включително Си Би Ес, Си Ен Ен и „Вашингтон пост“.

Министерството поставя голям червен надпис „фалшиво“ върху скрийншотове на тези съобщения, интерпретирайки по свой начин приказките на Тръмп за фалшиви новини.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.