Как сексуалната патология става норма и човешко право

Разнообразие от полове. Илюстрация: Академи тъдей

Международна класификация на болестите (МКБ), издавана от Световната здравна оргиназиция,  е общоприета в света за кодиране на медицинските диагнози и клинични описания.
В последното издание на български от 1998 г. има раздел 5. „Психични и поведенчески разстройства”, който е нещо като конституция за работещите в областта на психичното здраве.
МКБ се издава от СЗО периодично, като през дълги периоди се правят корекции. Важи за Европа, а САЩ си имат техен класификатор, DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
В момента е в сила МКБ-10 – тоест десетата ревизия, от 1992 г. Там, от 181 до 186 стр. пише следното (тук са цитирани само диагнозите и кодовете, без описанията):

Разстройства на половия идентитет (F64)
(Gender identity disorders)

F64.0 Транссексуалност;

F64.1 Двуролев трансвестизъм;

F64.2 Разстройство на половия идентитет в детска възраст;

F64.8 Други разстройства на половия идентитет;

F64.9 Разстройство на половия идентитет, неуточнено;

F65 Разстройства на сексуалното влечение:
(Disorders of sexual preference)

F65.0 Фетишизъм;

F65.1 Фетишистки трансвестизъм;

F65.2 Ексхибиционизъм;

F65.3 Воайорство;

F65.4 Педофилия;

F65.5 Садомазохизъм;

F65.6 Множествени разстройства на сексуалното влечение;

F65.8 Други разстройства на сексуалното влечение;

F65.9 Разстройства на сексуалното влечение, неуточнено.

F66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното
развитие и насоченост
(Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation)

F66.0 Разстройство на сексуалното съзряване;

F66.1 Дистонна на Аз-а сексуална насоченост;

F66.2 Разстройство на сексуалните влечения;

Предстои ли скоро да излиза нова ревизия на МКБ и какви промени се готвят?

Първото, което може да се намери с търсачката в интернет, е изискване на сайта на някаква ЛГБТ организация, от името на „Трансджендър Европа”. В текста се критикува горният списък с диагнози – твърдят, че това е зла патологизация на транс-индивидите, която нарушава адекватността на здравните грижи за тях. И настояват тези категории да отпаднат в предстоящата МКБ-11. Искат на тяхно място да се сложи политкоректното „полово несъответствие” – Gender incongruence (виж тук).

В мрежата може да се намери и чернова на МКБ-11, с корекции . И …точно така, там вече пише Gender incongruence (виж тук).

И какво се получава – според джендър-прогресистите хем в класификацията на психичните болести имало „патологизация на транс-индивидите”, хем трябва да има здравни грижи за тях (например сред тях самоубийствата достигат до 40%, което очевидно е свързано с психическото разстройство)… Ако транссексуалните настояват, че не са с психично разстройство, а са трети или пети пол, и имат незащитени права, какво да кажем за правата на засегнатите от склероза и алцхаймер? Те са много повече, незащитени са от закона. И много други по-многобройни социални групи са незащитени, но за тях такъв шум не се вдига.

Тези корекции в класификацията на болестите са легитимиране на патологията. Това е технология на превръщането на аномалията в норма и „човешко право”. Това е част от общата тенденция за налагане на една идеология като господстваща над останалите идеи, движения, религии и т. н., без никаква демократична процедура.

Новата МКБ-11 предстои да излезе тази година. Но проследявайки нововъведенията в последната ревизия на американската DSM-5, тези корекции най-вероятно ще бъдат въведени в новата класификация на писхичните разстройства.

Здраве, Наука & TexМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.