Товарете портокалите в каци!

Румен Белчев

Снегът ни затрупа предмартенски, но правителството затова е правителство – за да мисли за нашето светло бъдеще и топло синьо лято. „ТРУД” е почитател на вицепремиера Симеонов, затова се е постарал да измисли не едно, а цели две заглавия върху дописката за новите му курортни идеи – на първа страница: „Без боб и чеверме на плажа през това лято”, а на вът­решната – „Без шкембе чорба и чевермета на плажа”.
Опитайте да поразмишлявате – на какво ли се дължи разликата? Всеки нормален българин прави разлика между боб чорбата и благословеното  шкембе, а всеки, давал нощни дежурства в печатници – още повече. Ако и вие сте стигнали до извода, че бобът на първа е скрита подкрепа на правителствената инициатива – прави сте. Без боб все ще се оправим някак си, но правителство, посегнало на сутрешната изтрезняваща шкембе чорба, направо може да си взема шапките и папките – никоя обществена група не е по-радикално настроена от махмурлиите!
Като си говорим за радикално настроени индивиди, не може да не споменем и поза­глъхналият покрай новите скандали спор около Истанбулската конвенция – „Свещеник изби два зъба заради конвенцията” – твърди „СТАНДАРТ”. Православната църква взема все по-крути мерки – в разгорялата се дискусия „Свещеникът вдигнал стол и ударил съселянина си по главата. По-младият му отвърнал със серия от крошета, но противникът му не се давал…” И – резултатът е два зъба на нула в полза на защитника на изконните български ценности!
Не ми се мисли какво ще става по кръчмите тая седмица покрай споровете за продажбата на ЧЕЗ – да му мислят докторите от спешното!
Междувременно зимата вече почти превали, бурканите зимнина в мазетата се ­опразниха и нашенци започнаха да се замислят как да ги използват. „Наша банда праща буркани с дрога в Австрия, 11 в ареста” – споделя челния опит „24 ЧАСА”. Не е ясно защо са арестувани тези единайсет буркана и какво точно ще правят с тях другите арестанти, надяваме се на подробности в следващите дни.
Не ни се вярва Лили Иванова да си прави зимнина, но и тя си има празен амбалаж – „Лили се маже с кал от буркани” – според „ТЕЛЕГРАФ”. Почитатели є ги изпращали от „естествено находище на лековития продукт”.
Е, поне става ясно, че бурканите не са от нейните лютеници.
Има хора, които работят и по-наедро – „ТРУД” ни осведомява, че „Откриха нелегални цигари, закопани в бидони”.  Ами – като се свършат бурканите, очевидно и бидоните от кисело зеле влизат в работа!
Наред са каците – ако не са заети с портокали, разбира се.
Но не всичко в тоя свят е буркан, не всичко е бидон, не всичко е каца – има и по-висши и свети неща – Апостола на свободата, да речем. Споровете дали да се канонизира или не затихнаха с изчезването на единия от двата синода, но междувременно патриотично настроеното население се замисли как да отбелязва по-авангардно годишнината от гибелта му. Вземаме „МОНИТОР” и – ново двайсет! „Кмет обеси Левски на спирка”! Кметът на селото с интересното име Катерица „обеси кукла, приличаща на Дякона на автобусната спирка на центъра на селото”. Има и снимка – наистина си прилича.
Друг патриот се е постарал да реши спора за гроба на Апостола – взел, че направил „салата, в която бесилото и гробът му са направени от салами и луканки”.
Има и чашка ракия  – за подсилване на родолюбивите чувства.

Е, ако това не е вече гробът, ако не на Левски, то на паметта за него, то – кое?

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.