Хаос в Белия дом – екипът на Тръмп затъва в скандали и некомпетентност

Асошиейтед прес

От влезлите с Тръмп в Овалния кабинет остава само вицепрезидентът Пенс. По снимка от Белия дом

Един от членовете на кабинета беше разпитван на изслушване от Конгреса за злоупотреби със средства на данъкоплатеца за частни полети. Друг се сблъска с необичаен бунт на служителите в министерството си заради етичен скандал. Трети е следен под лупа, защото в интервю в националния ефир не можа да отговори на елементарни въпроси за работата си. И нито един от тях не беше този, когото Тръмп уволни.

През последните седмици кабинетът му затъна в скандали, които пречат на правителството да изпълнява програмата си и пораждат гнева на президента, който все повече е склонен да не разчита на приближените си и да се справя сам. Уволняването от Тръмп на държавния секретар Рекс Тилърсън може да е само първият залп от разместванията в кабинета, който, с малки изключения, се очерта като екип от хора, надпреварващи се кой да влезе по по-лош начин в новините, и който до голяма степен беше маргинализиран от Белия дом.

„Доналд Тръмп е президент единак, който не иска да управлява заедно с който и да било и не иска никой друг да обира лаврите“, каза историкът и изследовател на американските президенти от Университета „Райс“ Дъглас Бринкли. „В своя кабинет той доведе странна група от външни хора и хора с дясна идеология. Много от тях са известни консерватори или богати хора от деловите среди, но това не е гаранция, че разбират от добро управление.“

Поредицата случаи, в които съветници на Тръмп влизаха в новините по неудобен за Белия дом начин, както и все по-голямата дистанцираност на президента от тях, са в ярко противоречие с начина, по който той представи този екип преди година. „Някои казват, че това е един от най-добрите екипи, събирани някога като кабинет“, каза Тръмп тогава.

Вчера, след като уволни Тилърсън, президентът даде да се разбере, че може да последват още промени, заявявайки, че в момента е в процес на съставяне на съвършения кабинет. „През последната година опознах доста добре много хора“, каза Тръмп пред репортери в Белия дом. „И наистина съм много близо до това да постигнем тъкмо онзи кабинет и онези неща, които искам.“

Макар че през последната година Тръмп свикваше пред камерите театрални заседания на кабинета, отношенията му с много от членовете на кабинета започнаха да се рушат. През лятото той започна публично да атакува главния прокурор Джеф Сешънс, бивш негов близък съветник, който стана и първият сенатор, подкрепил кампанията му за президент. Ядосан, че главният прокурор си направи самоотвод от разследването за намеса на Русия в президентските избори, което тегне като сянка над Белия дом, Тръмп в лични разговори беше споменавал, че обмислял дали да го уволни и го подлагаше на остри атаки в Туитър.

Президентът използва думи като „неспособен“ и „безчестен“ за Сешънс, който едва неотдавна се осмели да защити своето решение за самоотвод. Тилърсън също имаше чести сблъсъци с Тръмп, който така и не прости на държавния секретар, че както се твърди, го е нарекъл „дебил“ миналото лято, след като се бил оплакал, че президентът не разбирал нищо от външна политика.

Между двамата не се установиха добри отношения. През ноември в Китай, в ден, изпълнен със срещи в Пекин, на Тръмп и висшите представители на екипа му била сервирана в сградата на парламента салата „Цезар“, която обаче изглеждала увяхнала и никой от американците не искал да я опита. Според високопоставен правителствен представител обаче Тръмп казал на Тилърсън да я пробва. „Рекс“, обърнал се към него президентът, „яж салатата“. Тилърсън отказал въпреки призивите на Тръмп.

След като нееднократно подкопаваше позициите на Тилърсън и му противоречеше, най-накрая Тръмп уволни държавния секретар със съобщение в Туитър. През последните дни президентът споделил пред свои доверени хора, че се чувствал по-смел. Бил горд с едностранните си действия да въведе мита върху вноса на метали и да се срещне със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и вече не бил толкова склонен да се примирява с прояви на нелоялност в обкръжението си, заяви човек, разговарял с президента през последните дни, но пожелал да остане анонимен.

През изминалите месеци кабинетът постепенно губел авторитет в очите на Тръмп, казаха източници от Белия дом и външни съветници. Той казал на свои приближени, че е в процес на извършване на промени, целящи да се подобри екипът, и според друг източник, разговарял с него, бил споменал „за изхвърляне на баласта“ – което може да е сигнал за редица министри в кабинета, изпитващи проблеми.

Министърът на вътрешните работи Райън Зинки (в САЩ министерството на вътрешните работи не изпълнява същите функции като в другите страни) беше извикан на изслушване в Сената от демократите, които го обвиниха, че е похарчил десетки хиляди долари за ремонти и частни полети, а в същото време е предложил сериозни съкращения в средствата за програми за опазване на околната среда. Зинки се защити, заявявайки, че „никога не е пътувал никъде с частен самолет“, защото по думите му и трите пъти, когато летял с частни полети, откакто станал министър, били с витлови самолети, а не с реактивни двигатели.

Според високопоставени правителствени представители дните на министъра на ветераните Дейвид Шулкин може да са преброени заради остър вътрешен доклад, в който се констатирали нарушения във връзка с негово пътуване през лятото до Европа със съпругата му. Той също така беше изправен пред възможността от бунт на служителите си: политически съветник, който бил внедрен от Тръмп в министерството на ветераните, открито споделял мисли пред други служители от ведомството за възможно отстраняване на Шулкин, който бе и в правителството на Обама.

Тръмп споделил, че е възможно да премести министъра на енергетиката Рик Пери начело на министерството на ветераните, тъй като смятал, че Шулкин се е превърнал в проблем, казаха хора, добре осведомени за това какво се говори в Белия дом. Те пожелаха анонимност.

Следени под лупа са и други министри. Причините за това според АП са следните:

– в Белия дом са определили като катастрофа скорошното участие на министъра на образованието Бетси Девос в предаването „60 минути“ заради начина, по който не е успяла да защити плана на правителството за осигуряване на безопасност в училищата и да отговори на елементарни въпроси, свързани с образователната система.

– миналия месец министърът на жилищното строителство и благоустройството Бен Карсън беше подложен на атаки, след като се появиха съобщения, че ведомството му е похарчило 31 000 долара за нова трапезария, покупка, която според служители на министерството била направена без знанието на Карсън.

– на ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруит бяха задавани въпроси за сума от около 25 000 долара за шумова изолация на специална „будка“ в офиса му, от която да води телефонните си разговори така, че да не го подслушват, както и 9000 долара за биометрични ключалки.

– първият член на кабинета, който напусна поста си, министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Том Прайс, подаде оставка през есента след съобщения, че похарчил най-малко 400 000 долара от парите на данъкоплатеца за частни самолети за себе си и сътрудниците си.

Други членове на кабинета – като министърът на труда Алекс Акоста и на земеделието Сони Пърдю – не се набиват на очи и за тях не се чува почти нещо.

Съветникът по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър, който беше подложен на много атаки от десни медии, никога не се е разбирал добре с Тръмп и това доведе до спекулации, че и той може скоро да си тръгне.

„Това е най-неудачният кабинет от времената на Картър“, каза Бринкли, споменавайки бившия президент Джими Картър, друг външен за Вашингтон човек, който при управлението си също срещна трудности да утвърди своя авторитет.

С благоволението на Тръмп вече се ползват малцина от членовете на кабинета. Министърът на отбраната Джеймс Матис е смятан от мнозина за най-влиятелната фигура в него, опитът му на военен предизвиква респекта на Тръмп и му дава свобода на действие, дори и когато понякога не е съгласен с върховния главнокомандващ, без обаче да си навлича гнева му. Директорът по въпросите на бюджета Мик Мълвейни е смятан в Западното крило за фаворит на Тръмп, а директорът на ЦРУ Майк Помпейо беше избран за заместник на Тилърсън в Държавния департамент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.