Страхът от мигрантите мобилизира поддръжниците на Орбан

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия ФИДЕС в Ерчи може и да не са виждали бежанец, но има нещо, което те със сигурност знаят: не искат бежанци в града си.

Три години, след като стотици хиляди бежанци нахлуха в Унгария на път от Близкия изток и Африка към Западна Европа, жителите на това тихо градче южно от Будапеща казват, че опасенията от мигрантска „инвазия“ ще бъдат решаващ фактор, когато отидат да гласуват в парламентарните избори на 8 април.

Това устройва ФИДЕС и нейния лидер – премиера Виктор Орбан, който експлоатира тези опасения на твърдия си електорат, говорейки за важността на „етническата хомогенност“. „Европа сега е подложена на инвазия, – каза той на митинг в Будапеща на 15 март. – Тяхната (на опозицията) цел е да спечелят властта и да осъществят грандиозния си план: да разцепят Унгария, която е издигнала бариера на пътя на имигрантите.“

Обетът на Орбан да запази суверенитета на Унгария и да отстоява християнските й ценности, представен по неговия типичен хаплив, войнствен маниер, му донесе две поредни категорични победи в предишните парламентарни избори и вероятно същото ще се случи и сега през април.

Орбан обаче е смятан за един от най-противоречивите лидери в Европа. Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн неотдавна го обвини, че е расист и ксенофоб, след като той каза, че не иска неговата страна да бъде „многоцветна“. Унгарският външен министър на свой ред не остана длъжен, като нарече това изявление „възмутително“ и призова Зейд да подаде оставка.
Повечето избиратели, интервюирани от Ройтерс в Ерчи, казаха че никога не са срещали бежанец, но това не им пречи да определят имигрантите като заплаха.

„Ние сме си достатъчно тук и нямаме нужда от никакви мигранти“, каза 69-годишната Мария Пулай, която от над две десетилетия е поддръжничка на Орбан и сега активно агитира за ФИДЕС. Тя гордо ни показа снимка с унгарския лидер, направена с нейния мобилен телефон, когато той посетил Ерчи, за да подкрепи местния партиен кандидат.

„Никога не съм срещала ( никакви бежанци), – каза тя с едва доловима усмивка. – Но непрекъснато гледам телевизия и съм научила много неща. Нямаме нужда от тях тук.“

ДВИЖЕНИЕ ОЩЕ ПО-НАДЯСНО

Орбан дърпа струната на антиимиграционните настроения в страната от момента, когато мигрантите, бягащи от войни и икономически лишения, започнаха да прииждат през южната граница на Унгария със Сърбия през 2015 г., което накара Будапеща да издигне на пътя им гранична ограда.

Потокът почти секна през 2016 г., но Орбан поддържа риториката и сега тя е основен елемент в предизборната му платформа. Той има твърд контрол върху държавните медии, а негови съюзници в бизнеса контролират регионалните вестници. При това положение неговите послания биват силно „озвучени“ в места като Ерчи, където много хора гледат само държавните новинарски канали, показващи как имигранти всяка нощ безчинстват в градовете на Западна Европа.

Първоначалната визия на Орбан беше ФИДЕС да се стреми да доминира в унгарската политика пред следващите две десетилетия, обявявайки се в защита на националните интереси. Това се харесваше на консервативните унгарци, които смятат, че тяхната страна се бори за защита на своята идентичност. Тази стратегия имаше успех частично и заради фрагментираността на опозицията.

Сега той изглежда се опитва „да окупира“ и част от крайнодясното пространство, освободено от радикалната националистическа опозиционна партия Йоббик, която приглуши посланията си в опит да се приближи към центъра.

Придвижването още по-надясно и към радикализация може да се окаже рисковано за Орбан, защото то е „еднопосочна улица“, каза Петер Креко – директор на либералния унгарски мозъчен тръст Политически капитал. „ФИДЕС са самозатвори в капан с тази кампания, насочена към нейния твърд електорат“, добави той.

През февруари Йоббик се съюзи със социалистите и с малката Унгарска либерална партия (ЛМП) в подкрепа на независим кандидат при частични избори в Южна Унгария, и (тази необичайна коалиция) изненадващо победи ФИДЕС. Но Йоббик се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори. Ако тя и левицата успеят да се координират и да издигнат общи кандидати, ФИДЕС може да се окаже в беда, казва Креко. „Големият тест ще бъде през април“, добави той.

Електоралната база на ФИДЕС се променя през последните години. Някои образовани консервативни избиратели бяха разочаровани от наблягането на популистки антимигрантски послания за сметка на мерки за подобряване на здравеопазването и образованието.

Вместо това партията печели терен сред по-слабо образованите и сред пенсионерите, твърдят анализатори. За да ги ухажва, неотдавна Орбан обяви еднократна парична помощ и държавни помощи за сметките за отопление. Орбан също заиграва с идеята, че „външни сили и влиятелни международни организации“ като Европейския съюз и ООН искат да се месят във вътрешните работи на Унгария и да я принудят да приеме мигранти.

Голямо множество се събра в началото на март в сградата на театъра в Ерчи, за да чуе словото на депутат от ФИДЕС и да види слайдшоу за заплахите от миграция и как американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос използва мрежата си от фондации, за да прокарва идеите си за мултикултурни общества по света.

Орбан и Сорос, които бяха съюзници в демонтажа на комунизма през 1980-те години, сега често са в челен сблъсък. Орбан обвинява Сорос, че се меси в унгарската политика, като подкрепя опозиционни групи. Сорос пък описва Орбан като опасен автократ.

ИКОНОМИКАТА ВЪРВИ ДОБРЕ

ФИДЕС спечели солидно последните парламентарни избори през 2014 г. с 2,26 млн. гласа, или около 45 на сто от подадените гласове. Този път политическите анализатори оценяват твърдата електорална база на партията на между 1,8 и 2,2 млн. избиратели.

Според унгарския мозъчен тръст Политически дневен ред подкрепата за ФИДЕС през 2014 г. е била най-силна в малките градове и селата, където работните места са малко, много хора са заети по (временни) държавни програми и партията вероятно е успяла да съхрани тази подкрепа.

В една слънчева неделя в съседния Дунайварош, точно срещу огромния бетонен портал на бившия комунистически металургичен комбинат, местни хора се събират на пазар, където могат да купят евтини дрехи, храни и домакински уреди. ФИДЕС води активна предизборна кампания по места. 68-годишният пенсионер Пал Балони, дошъл на пазара с внучката си, каза, че винаги е бил консервативен избирател и отново ще гласува за ФИДЕС през април, дори и да не е съгласен с всичко в правителствената политика.

Балони, който е работил три години в Германия като бояджия, каза, че Орбан е поставил икономиката на правилни релси и има ясна национална визия. „Той освен това постави западните политици на мястото им – фактор, който също отчитам. Работил съм в чужбина, а там навсякъде ни третират като второкласни хора“, подчертава той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.