Технологичното изоставане на Европа поражда тревоги

Европа рискува да изостане в световната борба за технологии на бъдещето. Това казват представители на така наречената група Джедай (JEDI), която обединява най-големите умове на региона, докато Google, Apple, Facebook и китайските компании за изкуствен интелект си пробиват път напред в надпреварата за технологично върховенство.

Сред 117-те членове на Джедай или Общата европейска инициатива за преломни технологии (Joint European Disruption Initiative) са бившият главен изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман, първата френска космонавтка Клоди Ерниер ръководителят на държавната агенция за киберсигурност Гиьом Пупар и Волфганг Валщер, шеф на германския център за проучване на изкуствения интелект DFKI. Инициативата е призив за спешни правителствени действия.

„От значение е скоростта, скоростта в иновациите, скоростта в изпълнението, скоростта в умно изготвената регулация,“ каза Андре Льозекрюг-Пиетри, инвеститор, който от години работи в Китай и лобира за създаването на групата Джедай през август. „Бъди този, който определя скоростта, и ще бъдеш този, който задава нормата. Ако Европа не промени темпото, ще стане неактуална,“ допълни той.

Групата Джедай призовава за незабавно създаване на общоевропейски фонд от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) за проекти по фундаментални проучвания, като трябва да има един малък, гъвкав орган, на когото ще му отнема само няколко месеца да вземе решение по някой проект. Неправителствената група иска да организира усилията си по подобие на американската DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) към министерството на отбраната.

Тази американска агенция е помогнала за създаването на компютърната мишка, ранна версия на робот с изкуствен интелект, както и предшественика на интернет.

Прекалено бавно

Макар френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да проявиха ентусиазъм по въпроса за необходимостта от по-големи европейски усилия в областта на революционните технологии, ръководителите от сектора се опасяват от липса на спешни действия в региона. Заплетените европейски коридори на властта, европейската бюрокрация и бавното вземане на решения означават, че ще минат месеци преди да се задейства някоя операция, подобна на Джедай, според двама представители от офиса на Макрон.

Всички инициативи са добри, но точно сега проектите или се правят в национален мащаб и са прекалено малки, или пък са на европейско равнище и процесът на взимане на решение е прекалено бавен, каза в интервю Марван Лахуд, член на Джедай и заместник-председател на френската биометрична компания Idemia.

На фонда на ЕС за иновации „Хоризонт 2020“ му трябват близо осем месеца да прегледа проект преди да му отпусне средства и не финансира основни проучвания за изобретения, които ще задават посоките за десетилетие напред.

Усилията на Макрон

Франция ясно обяви технологичните си амбиции, откакто Макрон пое президентския пост през май. Тази седмица той представя план за увеличение на средствата и за подкрепа на разширяването на дейността, свързана с изкуствения интелект под ръководството на Седрик Виряни, който е носител на Медал на Филдс, математическия еквивалент на Нобеловата награда, и е член на парламента.

Технически грамотният Макрон е наясно с търговските заплахи и технологичните предизвикателства, с които се сблъсква Европа. В края на тридневното си посещение в Китай през януари, където видя технологичния напредък на азиатския гигант, 40-годишният френски лидер каза, че ЕС трябва да се „движи по-бързо“.

„Не сме в Средновековието, ние участваме в световна надпревара,“ каза той, обещавайки, че ще настоява за повече проучвания, включително в областта на изкуствения интелект.

Темпото, с което се движат Макрон и Европа, обаче е вбесяващо за Льозекрюг-Пиетри. Големият брой агенции и комисии означава, че малко се върши. Минаха шест месеца, откакто Макрон говори за необходимостта от европейска агенция, която да движи революционните технологии в речта си за бъдещето на континента.

Изгубената конкурентоспособност

При все това френското икономическо министерство все още обмисля национален проект, за който твърди, че може да бъде първа стъпка към общоевропейска агенция, която да се занимава с революционните иновации, каза високопоставен представител.

Елисейският дворец съобщи, че се разработва отделен проект, с който Европейската комисия да създаде инициатива за ключовите за бъдещето проучвания. Проектът, ръководен от Франция от учения и бизнесмен Брюно Спортис, ще цели създаването на европейски фонд до края на 2018 година, каза помощник на Макрон.

Призивът на Макрон за европейска агенция миналата година накара еврокомисарят за изследванията, науката и иновациите Карлуш Моедаш да напише съобщение в Туитър, в което се посочва, че Еврокомисията вече работи върху Европейски иновационен проект.

За Джедай безкрайното лутане означава изгубена дългосрочна конкурентоспособност. В документ от една страница, изпратен до френския президент през август, групата настоява за фонд, подобен на DARPA, съсредоточен върху големи технологични открития“ или „амбициозни проекти“, а не върху иновации „готови за използване“ или с комерсиална цел.

Акцентът да бъде върху новото поколение технологии в области като биотехнологиите, енергията, квантови изчисления, изкуствен интелект или кибер сигурност. Без бюрокрация, без комисии, без доклади: фондът се нуждае от максимална гъвкавост за инвестиции, посочва групата.

Технократите имат склонност да търсят икономически обосновани проекти, казва Лахуд. „По-често обаче нямаме икономически обосновани проекти. Трябва да инвестираме в проекти в ранен етап на развитие“, допълни той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.