Какви варианти има Тръмп за военен удар в Сирия

Зеки Милър, Матю Лий
Асошиейтед прес

Американски морски пехотинци в Сирия. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва с незабавен военен удар срещу Сирия, обещава да отговори „със сила“ на, както изглежда, атаките с химически оръжия срещу цивилни в събота и предупреждава, че Русия или която и да било друга държава, за която се разкрие, че също е отговорна, ще „си плати“.

В началото на среща с висши военни вчера вечерта в Белия дом Тръмп обеща да „вземе решение тази вечер или малко по-късно.“ Той каза: Имаме много възможности във военен аспект и ще ви уведомим съвсем скоро. Най-вероятно постфактум.

Белият дом отхвърли категорично всякакви твърдения, че думите на Тръмп за изтеглянето на американските войски от Сирия са довели до атаката, при която бяха убити повече от 40 души, включително и деца.

Тръмп, запитан по обяд дали руският президент Владимир Путин носи някаква отговорност за нападението през уикенда, отговори: Би могъл, да, би могъл. И ако е така, ще бъде много тежко, много тежко. И добави: Всички ще си платят. Той ще си плати. Всички ще си платят.

След това, на срещата с висшите военни, Тръмп каза, че на нападението през уикенда „ще се отговори и ще се отговори със сила.“ Сред присъстващите на срещата бяха министърът на отбраната Джим Матис и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

По време на тежкия разговор в Белия дом американските военни изглеждаха в състояние да изпълнят всякаква заповед за нападение. Американският боен кораб „Доналд Кук“ бе на път в Източното Средиземноморие след междинно спиране в Кипър. Ескадреният миноносец е въоръжен с крилати ракети „Томахок“ – оръжието, избрано за американската атака преди година срещу военновъздушна база в Сирия след предполагаема атака с газ зарин срещу цивилни.

Руската армия, която присъства в Сирия като ключов съюзник на Асад, каза, че нейни офицери са посетили през уикенда обект в предградие на сирийската столица Дамаск и не са намерили никакви доказателства, потвърждаващи съобщенията за употреба на отровен газ. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини Вашингтон, че преднамерено разпалва международно напрежение чрез заплахите срещу Русия в тон „отвъд прага на допустимото дори в сравнение със Студената война“.

Тръмп каза, че няма много съмнение в отговорността на Сирия за отявлената атака през уикенда, въпреки че правителството на Башар Асад отрече. „За мен почти няма съмнение, но генералите ще разберат“, заяви той.

Категоричен в осъждането на, както изглежда, атаката с газ, Тръмп обърна внимание на снимките с мъртви и разболели се, и нарече нападението „отвратително“, „брутално“, „ужасно“ и „варварско“.

Докато отговаряше на въпроси в Белия дом, говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че би било възмутително да се твърди, че скорошното изявление на Тръмп за намерението да бъдат изтеглени всички американски сили от Сирия през идните месеци е окуражило Асад.

„Мисля, че е възмутително да се каже, че президентът на Съединените щати е дал позволение за нещо толкова зверско като действията, извършени през последните няколко дни“, заяви тя.

Матис, в отделно изказване в Пентагона, също намекна, че Москва носи частично вина. Той разкритикува Русия заради, по неговите думи, провала й да осигури унищожаването на сирийския арсенал от химически оръжия съгласно условията на споразумението от 2013 г.

Тръмп каза, че няма вариант да не бъдат предприети действия, и също така разговаря с вицепрезидента Майк Пенс и с новия си съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Вчера бе първият работен ден на тази длъжност на Болтън, който по-рано се застъпваше за военни действия срещу Сирия.

Тръмп каза: Ако е Русия, ако е Сирия, ако е Иран, ако са всички те, ние ще разберем“.

Съединените щати междувременно призоваха Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да осъди продължаващата употреба на химически оръжия в Сирия „по най-силен начин“ и да създаде нов орган, който да установява отговорността за химически атаки. Проекторезолюцията, получена от Асошиейтед прес, беше разпространена преди извънредна среща на Съвета за сигурност.

Представител на американските власти каза, че САЩ обсъждат със съюзници дали да участват в ответен удар. Ако Тръмп реши да действа бързо, най-вероятният съюзник ще бъде Франция, а не Великобритания, заради опасения, свързани с получаването на позволение от парламента, каза още цитираният служител, на когото не е било позволено да обсъжда планирането публично и който пожела да остане анонимен.

Изпълняващият длъжността държавен секретар на САЩ Джон Съливан проведе вчера телефонен разговор с британския външен министър Борис Джонсън. Съливан и Джонсън се съгласиха, че основавайки се на сведенията в медиите, „тази атака носи отличителните белези на предишни химически нападения от страна на режима на Асад“, каза британското външно министерство.

Обсъжданията в Белия дом дойдоха в момент, докато Русия и сирийските военни обвиниха Израел в ракетна атака призори срещу важна военновъздушна база в Централна Сирия. Те казват, че израелски изтребители са изстреляли ракети от въздушното пространство на Ливан. Организация, следяща сирийската гражданска война, съобщи, че при въздушната атака са били убити 14 души, включително иранци, действащи в Сирия.

Сирийската държавна информационна агенция САНА първоначално заяви, че нападението срещу военновъздушната база Т4 вероятно е „американска агресия“, но говорителят на Пентагона Кристофър Шъруд бързо отрече Съединените щати да стоят зад удара. Впоследствие агенция САНА обвини Израел.

Докато американските власти обмислят дали и как да отговорят, те обръщат внимание какъв тип химическо вещество може да е било използвано. Когато Тръмп нареди въздушни удари миналата година след атака с химически оръжия, това беше в отговор на употребата на газ зарин, който е забранен от Конвенцията за забрана на химическото оръжие, подписана от Сирия.

Атака с хлор, който може да бъде използван като оръжие, но не е изрично забранен от конвенцията, би могла да създаде прецеденти, тъй като напоследък имаше многобройни твърдения за нападения с хлор в Сирия, на които правителството на Тръмп не отговори по никакъв начин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.