Вино с френски стил от Замъка на овчарите край Търговище – Chateau Des Bergers

Бутикова винарна с хотел произвежда вина като в Бордо

Бъчва като масичка на празненство на терасата на избата Шато де Берже – Chateau des Bergers в с. Овчарово до Търговище. Снимка: e-vestnik

Френското име на винарната в с. Овчарово край Търговище не е случайно. В превод означава „Замъка на овчарите“. Свързано е с името на селото, но не само.

Главен консултант и идеолог на вината в тази изба е Пол Борд (Paul Bordes) от Меката на виното – Бордо. Собствениците на избата (чужденци, които не искат да се афишират), са го наели да направи вината и винарната в България. Борд е един от известните консултанти в Бордо, собственик е и на винарни там. И се съгласява да дойде в България и да развие винарната, наречена по-късно с френското име Chateau Des Bergers – Шато де Берже. Борд взел проби от почвата, поставил уреди за измерване на слънцегреене, валежи, влажност, след една година наблюдения одобрил условията и лозето, и работата започнала.

Избата Шато де Берже – Chateau des Bergers в село Овчарово, край Търговище. Снимка: e-vestnik

Така е основана през 2008 г. Chateau Des Bergers – бутикова винарна със 150 дка собствени лозя (засега), засадени с френски посадъчен материал, характерен за червените вина в Бордо – каберне совиньон, каберне фран, мерло, също и пино ноар. От белите сортове избата притежава насаждения с шардоне, совиньон блан и траминер. Техниката – ферментатори, съдове и т. н. – са изцяло френски, както и бъчвите.

Червените вина на Шато де Берже – Chateau des Bergers. Снимка: e-vestnik

Който е опитвал вина от Бордо ще забележи, че българските вина от Овчарово са същия стил. Малко по-различни са белите вина на Шато де Берже. Бордо не се слави с бели вина, както и България. Но белите вина на Шато Овчарово са едни от най-добрите български бели вина въобще. За разлика от деликатните френски бели вина са по-атрактивни, с повече аромати и по-богат вкус, но без да са агресивни и прекалено пищни. Купажът шардоне по совиньон блан реколта 2014 получи златен медал на Конкурс мондиал де Брюксел 2016. Сребърен медал на същия конкурс има каберне фран 2013 г. А купажното червено вино, реколта 2014 има златен медал от Мондиал Брюксел 2017 г. Това са от първите реколти на новата изба, които сега тепърва тръгват по конкурси.

Три от белите вина на Шато де Берже – Chateau des Bergers. Снимка: e-vestnik

Винарната и хотела са събрани в едно, разположени на склон, от който се вижда като на длан село Овчарово и горите край него. Лозята започват буквално на 50 метра от избата.
Мястото е привлекателно, отдалечено от шума на големите градове. Хотелът има екстри като голям ресторант, голяма тераса, сауни, басейн и др.

Неотдавна бутилирано розе в избата, което предстои да му се сложат етикети и да се пусне на пазара. Снимка: e-vestnik

Но най-привлекателно е виното. В София трудно може да се намери, продава се главно по отбрани ресторанти по Черноморието. Най-лесно се оказва, ако имаш път натам, да отидеш на място да го опиташ. Разходката и мястото са приятни.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.