Хиляди срещу Путин: Той не ни е цар

Арест на Алексей Навални. Снимка: от тв екрана

Основният опонент на Кремъл Алексей Навални и над 1000 негови поддръжници са арестувани днес по време антиправителствени протести в цяла Русия два дни преди встъпването в длъжност на Владимир Путин в четвърти президентски мандат, предаде Франс прес.

Навални не можа да се яви на президентските избори на 18 март, спечелени от Путин с над 76 процента от гласовете, защото беше осъден по обвинение, което според него е било изфабрикувано от Кремъл.

По негов призив днес хиляди демонстранти се събраха в много руски градове с лозунги „Русия ще бъде свободна!“ и „Долу царя!“. Митингите не бяха разрешени от властите.
Организацията „ОВД Инфо“, която следи за политическите преследвания, съобщи, че най-малко 1029 поддръжници на Навални са били арестувани от полицията в 19 руски града през днешния ден, от които 475 в Москва.

Арестите са извършени брутално, посочи организацията, като подчерта, че някои от арестуваните имат одрасквания и отоци.

В Москва за кратко полицията използва сълзотворен газ и употреби сила, за да разпръсне демонстрацията. Имаше и сблъсъци между опозиционери и активисти, подкрепящи Кремъл.

Самият Навални беше арестуван малко след пристигането си на демонстрацията в Москва под виковете на протестиращите, които скандираха „Срам!“ на украински, по подобие на проевропейския бунт на Майдана в Киев през 2014 година.

В Санкт Петербург, вторият по големина руски град, хиляди преминаха в шествие по „Невски проспект“, прочутата централна улица в старата имперска столица, скандирайки „Путин крадец!“, и „Путин вън“.

Някои демонстранти се опитаха да блокират движението на автомобили, преди да се намеси полицията. Протестиращи хвърляха яйца и бутилки с вода по полицаите, които използваха сълзотворен газ.

Руската полиция блокира голяма част от града и започна да арестува демонстранти, съобщи Асошиейтед прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.