www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как счетоводителката Теменужка се опитва да строи АЕЦ и сънува френски инвеститор…

19 Май 2018

 

Теменужка Петкова. Снимка: от тв екрана

Слушах преди малко по БНТ разпалената пледоария на министърката на енергетиката Теменужка Петкова как ще строи АЕЦ „Белене”.
Водещият услужливо я запита за интереса на Франция да участва в проекта. И да, според министърката имало голям интерес, защото като била тези дни в Сочи на едно (туристическо) ядрено мероприятие, представителят на „Framatome” й казал, че те искали да участват в проекта, и според нея дори като стратегически инвеститор.

През последните няколко дни едни хора дори твърдяха, че французите изцяло ще развиват проекта „Белене” и следователно нямало да позволят никаква корупция и дори едно евро нямало да се открадне.

За какво вероятно е ставало дума в Сочи?
Доскоро ядреният бизнес на Франция се движеше основно от две огромни компании. Едната е EdF, която изгражда и експлоатира ядрения флот. Тя е най-голямата ядрена електрическа компания в света, има 58 реактора и 85% е държавна собственост.

Втората е „Areva” (от няколко части със същото име и индекси), която извършва останалите дейности – добив и преработка на уран, обогатяване, изработка на ядрено гориво, проектиране на АЕЦ, изработване на компоненти и системи, изграждане на АЕЦ, ядрената военна програма и др.
„Арeва” бе най-голямата ядрена компания в света и е почти 90 % държавна собственост. Поради недобра политика през последното десетилетие „Areva” започна да изпитва нарастващи финансови затруднения, като загубата й през 2014 г. достигна близо 5 млрд. евро, а акциите й се сринаха. Това наложи нейното преструктуиране, в частност в началото на 2018 год. бе създадена въпросната компания „Framatome” („Framatome” бе името на френската компания-производител на реактори, от която бе създадена „Areva”).
Новосъздадената „Framatome” е 75 % собственоет на EdF и притежава активите на „Areva” за проектиране и изработване на системи и компоненти за АЕЦ, производство на ядрено гориво и основните дейности по поддръжка и удължаване на живота на АЕЦ. Годишният й оборот ще е около 3,5 млрд. евро, колко ще е печалбата предстои да се изясни.
Компанията няма отношение към довършването на реакторите по проект на „Areva” в Олкилуто (Olkiluoto, Финландия) и Фламанвил (Flammanville, Франция), нито към изграждането на АЕЦ „Хинкли пойнт” (Hinkley Point, Англия).

Дори само финансовите проблеми на „Areva” и на EdF и ангажирането им в горните проекти практически изключват възможността „Framatome” да участва като инвеститор в изграждането на чужди АЕЦ и то с реактори по друга технология.

Вероятно е ставало дума за участие на „Framatome” в проекта Белене като производител на специфично оборудване. Още в периода 2005-2007 г. бе оповестено, че част от оборудването, за което руската страна няма добри проекти или не може да изработи с нужното качество, ще се прави от други компании. Например бе предвидено предохранителните клапани и други специфични устройства да се направят от „Areva”, а някои електронни системи – от „Siemens”.

Струва ми се, че госпожата вероятно нещо не е разбрала. Но не можем да й се сърдим – все пак тя е с образователна основа счетоводство и контрол и е завлядяна от великата идея да строи „Белене”.

Другата също вероятна възможност (която не изключва досегашната) е неистовото желание да се произвеждат позитивни новини, да се демонстрират големи идеи, нищо че след няколко месеца те заглъхват и потъват в небитието. Например за изграждането на АЕЦ „Белене” като балканска АЕЦ, за европейското й финансиране, или как докладът на БАН бил показал, че АЕЦ Белене можел да бъде жизнеспособен и прочее.

Междувременно вчера Европейската комисия е отправила искане към България в двумесечен срок да представи националната си програма и политика за управление на отработеното ядрено гориво, включително погребването му.
Такава програма България няма, защото както вече обясних министърката… Сега госпожата ще трябва срочно да преговаря с кметовете на ГЕРБ и БСП кой ще се съгласи в неговата община да се изгради такова гробище. А за осигуряването на нужните 4-5 млрд. евро с кого ще преговаря не е ясно.


* Георги Касчиев е атомен физик. Започва кариерата си в АЕЦ „Козлодуй” и работи там от 1972 г. до 1989 г. През 1997-2001 г. е бил председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ, сега Агенция за ядрено регулиране - АЯР). Работил е като професор е във Виенския университет, където е водил курсове по „Основи на ядрената техника” и „Радиационна защита”.
Коментарът е от Фейсбук страницата на автора. Заглавието е на e-vestnik.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com