Американски екип в Северна Корея спасява срещата Тръмп – Ким Чен-ун

Хюн-Джин Ким, Фостър Клуг
Асошиейтед прес

Тръмп и Ким: Илюстрация от тв екрана

Американски екип е на посещение в Северна Корея за подготвяне на планираната среща на върха с нейния лидер Ким Чен Ун, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, подновявайки надеждите, че срещата на високо равнище, която ту се обявява, ту се отменя, все пак ще се състои.

И Държавният департамент, и южнокорейското външно министерство съобщиха, че американски и севернокорейски официални лица водят разговори в корейското селище Панминчжон, разположено точно на границата в самата демилитаризирана зона. Там човек може да прекрачи границата само с едно пристъпване на маркираната с боя разделителна линия, но навлизането на повече от няколко крачки навътре в северната зона в Панминчжон би било нещо изключително рядко за представители на американските власти.

Тръмп в четвъртък отмени планираната за 12 юни в Сингапур среща с Ким, но малко по-късно обяви, че тя все пак може да се състои. Пишейки в Туитър в неделя следобед, той отново похвали отдавнашния противник на САЩ, което бе най-новия сигнал, че опасенията му за позицията на Севера за срещата на върха са уталожени.

„Нашият американски екип пристигна в Северна Корея, за да извърши приготовления за срещата на върха между Ким Чен Ун и мене, – написа той вчера. – Аз наистина вярвам, че Северна Корея има огромен потенциал и един ден ще бъде икономически и финансово мощна страна. Ким Чен Ун е съгласен с мен по този въпрос. Това ще стане!“

Южнокорейският президент Мун Дже-ин съобщи подробности за изненадващата си среща в събота с Ким в Панминчжон и посочи, че Ким е решен да седне на масата за преговори с Тръмп с цел „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо избра ветерана на американската дипломация Сън Ким, посланик на САЩ във Филипините, да води преговорите за подготовката на срещата на високо равнище. По отделна, но допълваща линия, действа екипът на ЦРУ, създаден от Помпейо миналата година, когато той оглавяваше разузнавателната агенция. А по трето направление действа логистична група на Белия дом, изпратена в Сингапур в неделя за подготовка, ако срещата се състои. Тя се ръководи от Джо Хейгин, заместник-началник на президентската канцелария, отговарящ за операциите.

При втората за един месец среща между лидерите на двете Кореи видяхме прегръдки за разчупване на леда и широки усмивки. Тази набързо уредена среща обаче изглежда бе израз на чувство за спешност и от двете страни на най-силно охраняваната граница в света.

Срещата, която според Мун е била поискана от Ким Чен Ун, бе кулминация на 24-часови дипломатически перипетии. Тя позволи на Мун да настоява за провеждането на американско-севернокорейска среща на върха, която той смята за най-добрия начин да се намали враждебността, за която миналата година мнозина се опасяваха, че може да доведе до война.

Ким може би гледа на евентуалната среща с Тръмп като на необходимост за облекчаване на натиска от смазващите санкции и за получаване на гаранции за сигурността си в един регион, където е заобиколен от врагове.

Мун каза пред репортери, че Ким е изразил желание да сътрудничи за прекратяване на конфронтацията и да работи за постигане на мир, за да бъде успешна срещата му с Тръмп. Той пък казал на Ким, че Тръмп е „твърдо решен“ да сложи край на враждебните отношения със Северна Корея и да положи началото на икономическо сътрудничество, ако Ким извърши „пълна денуклеаризация“.

„Ким обаче не е сигурен и има опасения дали неговата страна може твърдо да вярва на обещанието на САЩ, че ще сложат край на враждебното си отношение към Северна Корея и ще й дадат гаранция за сигурността, ако тя извърши денуклеаризация“, каза Мун.

„По време на южнокорейско-американската среща на върха президентът Тръмп каза, че САЩ имат ясното желание да сложат край на враждебните отношения (между САЩ и Северна Корея) и да помагат (на Севера) да постигне икономически просперитет, ако (той) извърши денуклеаризация“, добави южнокорейският президент.

Севернокорейската държавна информационна агенция предаде вчера сутринта, че Ким е „изразил неизменното си желание за историческа среща на върха между КНДР и САЩ“. А по време на междукорейската среща на високо равнище в събота двамата корейски лидери са се договорили „да си сътрудничат позитивно за подобряване на отношенията между КНДР и САЩ и да създадат механизъм за постоянен и траен мир“.

Те се договориха за нова среща на техни високопоставени представители на 1 юни. Военни генерали и служители на Червения кръст от двете Кореи ще се срещнат отделно, за да обсъдят намаляване на военното напрежение и подновяване на срещите на семейства, разделени от Корейската война в периода 1950-1953 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.