www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 24 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Италия: Външната политика на новото правителство предизвиква полемики

5 Юни 2018

 

Асошиейтед прес

Спасяване на бежанци край италианския бряг. Снимка: от тв екрана

Дневният ред във външната политика на новото популистко правителство на Италия предизвика възбуда на два фронта в понеделник: Тунис протестира срещу коментар на вътрешния министър за мигрантите, а проруската позиция на управляващата коалиция беше следена под лупа.

Тунизийското външно министерство изрази “голяма изненада” от изказването на италианския вътрешен министър Матео Салвини в неделя, че северноафриканската държава “не изнася джентълмени, а изглежда по-често изнася осъдени”.

Министерството извика в понеделник италианския посланик във връзка с изявлението на Салвини и каза, че то показва “липса на разбиране” на споразуменията за сътрудничеството на Италия с Тунис за предотвратяване на нелегална миграция.

Като лидер на дясната “Лига” - една от двете популистки партии, представени в италианския кабинет, който положи клетва в петък, Салвини беше известен с ксенофобската си риторика. Но думите му сега имат по-голяма тежест, когато стана вътрешен министър и вицепремиер в коалиционното правителството на “Лига” и “Движение “Пет звезди”.

Салвини направи това изявление на предизборен митинг в Сицилия, където той агитираше за “Лига” за предстоящите местни избори. То беше предшествано от коментар, че Тунис е свободна и демократична страна, която “не страда от войни, епидемии, глад или зарази”.

След като италианският посланик беше извикан в Тунис, Салвини каза, че ще се радва скоро да обсъди въпроса с тунизийския си колега.

Тунис до голяма степен ограничи операциите за трафик на хора към Италия, но броят на тунизийските мигранти, достигнали Италия от началото на годината - 2889 , е по-голям от този от всяка друга държава.

Международният инцидент подчерта потенциалните дипломатически трудности, създадени от идването на власт на Салвини, а в неделя тесните връзки на “Лига” с Русия също предизвикаха спорове.

На икономически форум в Тренто в неделя милиардерът филантроп Джордж Сорос публично призова италианците да окажат натиск върху Салвини и “Лига” да разкрият дали са получавали финансиране от Русия.

“Не зная дали Путин наистина подкрепя финансово него и партията му”, каза Сорос в отговор на въпрос от публиката. “Това е въпрос, който според мен италианската общественост има право да постави и да поиска от него да ви каже дали всъщност Путин му плаща”.

“Лига” осъди изявлението на Сорос като каза, че “никога не е получила и една лира, евро или рубла от Русия”. Но Салвини нарече президента Владимир Путин “един от най-добрите държавници”.

Правителството на “Лига” и “Движение “Пет звезди” във вторник трябва да получи вот да доверие в Сената и позицията му по отношение на Русия може да излезе на преден план.

Макар че потвърждава ангажиментите на Италия в НАТО, в дневния ред на политиката на новото правителство има призив за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, както и започване на диалог и партньорства, като се има предвид икономическото, търговското и стратегическото значение на Москва.

Руски официални представители отричат твърденията, че Москва е подкрепяла, още по-малко, финансирала “Лига” или която и да е друга проруска партия. Руското правителство неколкократно е казвало, че никога не се е месило във вътрешните работи на държави от ЕС.

Салвини направи няколко широко отразени от медиите пътувания до Русия, включително през март 2017 г. за подписване на споразумение за сътрудничество с управляващата партия “Единна Русия”.

Елеонора Тафуро Амброзети, специалистка по Русия и изследователка в института за международни политически проучвания в Милано, каза, че няма доказателства за руско финансиране на “Лига”. Тя обаче отбеляза, че действията на Салвини и честите публични възхвали на Путин “засилват подозренията”.

Призивът на “Лига” за отмяна на санкциите се корени в тежките икономически последици, изпитани от италианците - според някои оценки на стойност не по-малко от 4 млрд. евро, заради санкциите на ЕС и контрамерките, наложени от Русия. Съвкупно, те се отразиха на италианския износ, както и на туристическата индустрия в страната.

Амброзети посочи, че за Салвини е едно да се обявява за отмяна на руските санкции или дори да се ангажира с принципите в политическия дневен ред на правителството, и съвсем друго да въведе в изпълнение тази политика в Брюксел.

“Италия може със сигурност да стане лидер на тези държави вътре в ЕС, като България или Гърция, които искат режимът на санкциите да свърши, но не можем да го направим сами”, каза Амброзети.

Тя подчерта, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер наскоро призова ЕС да намери области, където може да работи с Русия като каза, че “трябва да бъде сложен край на това демонизиране на Русия”.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com