www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 24 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Алчни хотелиери провалят българското вино, наливат боклуци на туристите

9 Юни 2018

 

В хотелите ол инклузив по българското Черноморие на много места наливат на туристите течности, които само на цвят приличат на вино. Снимка: Уайнчелиндж

Повечето хотели по морето и по зимните курорти, както е добре известно, имат дългосрочни договори „ол инклузив” с туристи от Западна Европа. Което ще рече, че трябва да наливат бира и вино на гостите си неограничено през целия ден.

С бирата въпросът е решен не съвсем по правилата. Някои наши производители продават на хотелите кегове с бира с не повече от 3% алкохол. Според наредбите, не може да има бира под 4% алкохол. В такъв случай трябва да се оповестява като бирена напитка или слабоалкохолна бира.
Но тази бира не е проблем, излиза по-евтино на хотелиерите, а е пивка, не се напиваш лесно от нея, туристът може да изпие големи количества. И е произведена професионално в големи пивоварни.

С виното по хотелите, обаче, въпросът е решен съвсем не по правилата. Вместо вино наливат на туристите ментета. Защото, за да им излезе по-евтино, намират наливни вина по 1,20 – 1,50 лв. литъра. Има кой да им го произведе и продаде. Само че това не е вино, а менте. Не съществува вино на такава цена. В най-добрия случай истинско вино, макар и не от най-високо качество, може да се намери на цена 3 лв. литъра в кутии бег-ин-бокс, 5-литрови бутилки от минерална вода и др. Всичко под цена 3 лв. литъра е имитация на вино. Отличава се с блудкав окислен вкус, разредено, нетипично за вино, а червените вина са и боядисани допълнително. У нас произвеждат вино от стафиди внос от Близкия изток, от джибри - т. нар. второ и трето вино, когато изцеденото веднъж грозде се смесва с вода, добавя се захар и ферментира тори път. Има и др. техники.
Въпрос на избор е на хотелиерите дали ще доставят за туристите истинско вино в кутии или наливно менте. И повечето избират ментето.

Какъв е ефектът, като продават такъв боклук на туристите? Пряко засяга икономиката и всичко българско. Защото такова вино няма как да се хареса. Гостите по хотелите добиват впечатление, че такива са по принцип всички български вина. Има случаи туристи да опитат българско вино от бутилка и да останат смаяни, смятат, че това не е българско вино – защото са опитвали само наливното, което им предлага хотелът „ол инклузив”.

Германският турист, например, който ходи в Испания, Португалия и др., опитва на място там истинско вино. И като се върне в родината си, търси да си купи испанско, португалско вино, защото го е опитвал и има добър спомен. От българското т. нар. вино няма добър спомен и не се и опитва да го потърси. Това накратко е ефектът от алчните хотелиери по българските курорти. Провалят авторитета на българското вино и позиционират страната като евтина и некачествена туристическа дестинация. Защото с виното се съчетава и лошо обслужване, неуредици, презастроено крайбрежие и др.

С този проблем трябваше да се захване вицепремиерът Валери Симеонов, а не с децибелите на дискотеките по Слънчев бряг. Само че точно Симеонов популистки поведе война да разреши полулегалните винпроми, които уж произвеждат домашна ракия. Такива са и производителите на вино за 1,20 лв. литъра.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com