www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 24 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Закачки с Тръмп, но Европа ще пострада повече от САЩ

 

11 Юни 2018

 

Снимката от срещата на Г7 в Канада, станала повод за закачки и коментари из социалните мрежи (виж я по-долу), всъщност е ярка илюстрация на разминаването между европейските лидери и САЩ, и предстоящи сътресения в света. Както е известно Тръмп отказа да подпише комюникето от срещата.

Показателно е, че снимката е разпространена от пресслужбата на правителството на Ангела Меркел. Може би иска да покаже как Меркел се опитва да усмири дивия американски президент. Канцлерката на Германия се е надвесила с ръце върху масата над седналия Доналд Тръмп, сякаш му търси сметка. До нея са френският президент Макрон и английската министър-председателка Тереза Мей. Тримата са едната страна в този сблъсък. До Тръмп седи съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, с вид на стар каубой, облечен в костюм. В средата японският премиер гледа мъдро и дистанцирано и двете страни в картината, която прилича на средновековна живопис с мизансцена си и уловените състояния.

Мразещите Тръмп изпаднаха в еуфория от тази снимка и започнаха да се подиграват. Режисьорът Майкъл Мур написа в Туитър: „Лидерите на свободния свят образоват Дон Тръмп“. Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстадт написа под снимката в Туиър: „Доналд, следващият път, когато публикуваш в Туитър нещо глупаво, ще ти вземем телефона, разбра ли?“.

Американската позиция и, всъщност, тежестта на сблъсъка изразява Джон Болтън, който описва снимката така: „Просто още една среща на Г-7, на която другите страни очакваха, че Америка ще бъде тяхната банка. Президентът даде ясно да се разбере. Стига вече“.

Европейските лидери и техните поддръжници продължават да мислят Тръмп за някакво временно явление, кошмар, който ще отмине бързо. Опитват се да го вкарат в рамките, които сами са си очертали. Но който продължава да мисли Доналд Тръмп за някакво случайно недоразумение, още не е прогледнал. Тръмп бързо и систематично изпълнява всичките си предизборни обещания – развали договора с Иран, споразумението за климата, въведе мита с Европа, Канада и Китай, и т. н. Америка фърст. Не може да се каже, че избирателят се е излъгал с него. Последователно и енергично си изпълнява обещанията. Единственото, което беше неочаквано, е обтягането на отношенията с Русия до положение като в най-трудните години на Студената война. А се очакваше затопляне. Но за това други го натиснаха.

Тръмп окуражава мощната дясно-консервативна вълна и възхода на протестни несистемни партии, обявили се против статуквото на досегашния добре подреден дом на ЕС. Те поставят под въпрос и светая светих – еврото и самото членство в съюза, противопоставят се безпардонно на политиката, олицетворявана от Меркел.

Сегашните европейски лидери ще пострадат от Тръмп. От войната с митата ще загуби повече Европа, не САЩ. Сега за там Европа изнася годишно за около 150 млрд. долара повече стоки, отколкото внася от САЩ. Тръмп се мъчи да изравни дефицита, да запази и увеличи работните места в САЩ. Дали чрез търговската война ще успее, няма гаранции. Но лидерите на снимката има за какво да са загрижени, Тръмп им казва без да се притеснява, че САЩ не искат да бъдат повече дойна крава и не му пука дали Г7 ще стане Г6 плюс САЩ.

Момент от сращата на Г7 в Канада. Снимката е разпространена от пресслужбата на правителството на Ангела Меркел.Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com